ewelina27670 12.09.07, 21:35 Czy można podawac kaszę manne dziecku 4 i pół miesięcznemu, karmionemu dotąd wyłącznie piersią? A jeżeli tak, to jak przyrządzac ją takiemu maluchowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela po piatym m-cu 12.09.07, 22:13 a po co ci sie tak spieszy jak nie ma potrzeby np zeby utuczyc niejadka to mozna sie nawet do 9 go wstrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
emilka371 Re: kasza manna 12.09.07, 22:30 Chyba to troszeczkę za wcześnie, wydaje mi się że gluten teraz można powoli wprowadzać od 6 ale od 4 to nie polecam, szczególnie jako pierwszy inny posiłek poza Twoim mlekiem. Na początek rozszeżenia diety dobry jest kleik ryżowy Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: kasza manna 13.09.07, 10:20 Pytałam o to lekarza o powiedział, że nie ma potrzeby nic innego podawać po 4 miesiącu. Pozwolił jednak od 5tego(jak rozumiem gdy skończy) warunkowo, jak dziecko samo będzie się garnęło do innego jedzenia, rozpocząć od jarzynki(marchewka, ziemniak, pietruszka, sól, olej). Tak sobie myśle, że wtedy dodam tę nieszczęsną mannę jak już będę podawać taką zupkę.Na razie podaję odrobinkę jabłuszka lub marchewki, ale jestem w trakcie ustalania na forum w jakiej postaci powinnam to robić,czy na surowo czy gotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: kasza manna 13.09.07, 12:42 jak najbardziej. jest to wrecz zalecane wg nowego schematu zywienia, dzieci karmione piersia powinny miec wprowadzany gluten od 5 miesiaca czyli po ukonczeniu 4. wtedy najlepiej go toleruja Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: kasza manna 13.09.07, 12:44 no dobra, według nowego shcematu nawet powinno się z tym sie zgadzam, tylko jak podac tą kaszkę piersiakowi? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: kasza manna 13.09.07, 18:22 no właśnie. jak taką kaszę manne ugotowac? ma swoim mleku czy na wodzie? a może na mleku modyfikowanym. Nam też pani dr od 5 mies kazała wprowadzac gluten i mówiła, że to najnowsze zalecenie żywieniowców dla dzieci karmionych piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: kasza manna 13.09.07, 20:03 Ja tak sobie myslę, ze może w tej zupce jarzynce a potem miksu-miksu. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: kasza manna 13.09.07, 22:00 jest kaszka manna Bobowity ale z mlekiem modyfikowanym - jest to kaszka od 9 miesiąca ale zgodnie z nowym schematem mozna podawać niewielkie ilości po ukończeniu 4 - 1, 2 łyżeczki dziennie. To wygodne rozwiązanie - ja je stosuję. Na pierwszy raz wymieszałam z marchewką ale ta kaszka jest taka dobra, że dzisiaj dałam jedną łyżeczkę córci bez mieszania z czymkolwiek (też karmię piersią). Wcześniej kupiłam zwykła kaszę manną ale .. jak ugotować jedną łyżeczkę? Teraz robię pół porcji wypisanej na opakowaniu Bobowity i resztę zjadam. Zresztą opakowanie trzeba zużyć w ciągu 3 tygodni po otarciu więc trudno by było przy takim dawkowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: kasza manna 14.09.07, 06:24 no ale ja cały czas nie rozumiem tych zaleceń no bo jak ma się podawanie kaszy mannej w zupce do półrocznego zalecanego karmienia wyłącznie piersią.....? albo jedno albo drugie.....dobrze, że jak moja była mała to zalecenia były inne i problemu nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
budzyna Re: kasza manna 13.09.07, 22:06 Ale wprowadzanie glutenu na tym etapie, to nie cały posiłek z kaszy manny, tylko 2-3g na 100g np. zupki czy jarzynki. Tak piszą w tych nowych schematach żywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
budzyna Re: kasza manna 13.09.07, 22:11 Jeśli chodzi o rozwiązania praktyczne - ja przygotowuję właśnie zwykłą mannę (bo ta bobovity to słodka okropnie i dodana do warzywek smakowała nie za bardzo - syn odmówił konsumpcji Na 1/2 szkl wody sypię 3 łyżeczki, gotuję 2 minuty, pakuje w wyparzony słoik, chowam do lodówki i potem dodaję po 1/2 - 1 małej łyżeczce do zupek przez parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: kasza manna 13.09.07, 22:14 o właśnie takiego przepisu mi brakowało. Nigdy nie gotowałam kaszy mannej bo nigdy nie jadłam (kiedyś nie lubiłam) więc gdy pierwszy raz chciałam ugotować normalną to gotowałam ją 15 minut i z kliku łyżeczek wyszło mi pół garnuszka bo ciągle dolewałam wody )) Odpowiedz Link Zgłoś