blesia 28.08.03, 21:37 no właśnie? samo miesko przy podawaniu czy z sosikiem? i jak rzadkim? i w czym sie podaje? poratujcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ccleo Re: strogonow jaką powinien mieć konsystencję? 28.08.03, 21:51 Hej ze strogonowem (czy jak to sie psize ) ejst tak, ze w czasach PRL kiedy to o duza ilosc mieska (poledwica!!) bylo trudno, to raczej ten stroganow wygladal ajk zupa z miesnymi kawalkami plywajcymi... I teraz do dzis jak sie poda taki PRAWDZIWY Stroganow (gęsty!!), to można się narazic na zarzuty ze cos nie tak, bo 'taki gesty'... Ja w akzdym razie (i moja mama, i moja chrzestna) robimy gesty wg rpzepisu mojej chrzestnej. A mój ukochany dziadek zawsze wydziwia ze ..taki gęsty ) jakc chesz to podam Ci rpzepis, ajk cchesz szybko to raczej psiz an priv klaara@poczta.fm. AKurat Stroganow to to wczym jestem super dobra )) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: strogonow jaką powinien mieć konsystencję? 28.08.03, 21:53 Aha -ja podaję w miseczkach niewielkich dotego bułka- najlepiej abgietka pokrojona na kromki sredniej grubosci, czasem tez ciabatte dawalam ale chyba bardziej rozmięka. Sos - na abzie koncentratu pomid., smietany no i sosu z mieska... mowie ci- jak chcesz to podam Ci moj przepis mniam alez mnie naszla ochota ) Odpowiedz Link Zgłoś
blesia Re: strogonow jaką powinien mieć konsystencję? 29.08.03, 08:41 napisalam prosbe na priv Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: strogonow -podaje przepis 29.08.03, 12:54 Boeuf Strogonow 1,5 kg polędwicy 80 dkg pieczarek śmietana 18 % mąka do oprószania olej 3 cebule 2 koncentraty pomidorowe sól pierpz papryka ostra -polędwicę obrać, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki ok. 1 cm., a potem na paseczki każdy z nich (też ok. 1 cm.) -pieczarki w plasterki, a potemw paski i poddusić na oleju (2 łyżki) -cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni -rozgrzać tłuszcz mocno i wrzucić pierwszą warstwę paseczków mięsnych: 5-8 min. obrumienić (mają swobodnie pływać), przewracać podczas smażenia *przed zdjęciem z patelni oprszyć mąką i trochę ejszcze obsmażyć, po czym wrzucić do garnka -smażyć anstępną porcję (ja co jaiś czas zmeiniam tluszcz na aptelni, tj. myje i ja i do nowa nowy tluszcz wlewam bo ta maka do oprózania ma tendencje do spalania sie...) 0gdy juz wszystkie paseczki usmazone i elza w garnku- dodac przyprawy (sól, pieprz, paprykę)- pamietac nalezy ze sol DOPIERO PO usmazeniu (tak sie robiz poledwica- nie wiemc zemu) ) -dodać peiczarki i cebulę -zalać sosem z koncentratu i śmietany i przypraw -podusić na wolnym ogniu do poł godziny SMACZNEGO )) Cleo Odpowiedz Link Zgłoś
blesia Re: strogonow -podaje przepis 01.09.03, 08:20 zrobilam - bez maki bo nie lubie je dodowac i z mala iliscia tlusczu (tez nie lubie hi hi) no i z indyka ale reszta tak samo - wyslzo pycha!!! wszyscy zajadali sie dziekuje monika Odpowiedz Link Zgłoś