dolores113 02.06.08, 08:54 Hej macie moze jakis pomysl na tort na roczek, ktory moglaby rowniez sprobowac sama jubilatka? Nie musi byc wypasiony, byleby byl okragly i mozna bylo wstawic na srodek jedna swieczke Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Wklejone przez moderatora 02.06.08, 09:32 mmr26 02.06.08, 09:19 Odpowiedz Albo tort lodowy (Grycan robi takie tort w różnych kształtach) albo sama upiecz. Podam Ci przepis na fajne ciasto coprawda to nie tort ale mojemu synkowi bardzo smakuje (ma 11 miesięcy). Robi sie je 10 minut!! Ok kilograma jabłek (ja biorę 5 jabłek i np 2 gruszki) Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, doprawić cukrem waniliowym i cynamonem. Podzielić na pół. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Podzielić na 3 części. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wsypać na dno 1 część sypkiego ciasta. Na to wyłożyć połowę jabłek, posypać ciastem i jeszcze raz jabłka. Na wierzchu posypać pozostałą częścią ciasta i pokroić w paski niecałą kostkę masła lub margaryny. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Jabłka można zastąpić innymi owocami np. morele, brzoskwinie, borówka amerykańska, śliwki. Tylko muszą to być owoce mało soczyste, bo puszczą za dużo np. wiśnie sie nie nadają. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: Tort na roczek 02.06.08, 16:07 Myślę, że tortu na biszkopcie i z bitą śmietaną zamiast kremu może już spróbować roczniak, który nie ma alergii (oczywiście nie pożreć pół ciacha na raz). Ja właśnie takiego torta zamierzam zamówić na roczek syna, pewnie i tak w ferworze zabawy podziubie tylko biszkopta. Monika - dzięki za przepis, ileż ja sie tego naszukałam po maminych szufladach... Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo my zrobilismy taki: 03.06.08, 21:51 Spody biszkoptowe, truskawki, serek homogenizowany naturalny. Truskawki z serkiem wymieszac mikserem ma gesta mase, przelozyc spody, na wierzch mase. Pyszota a roczniak moze zjesc. Mozna nawet rozne ksztalty wyciac. Mysmy wycieli auto: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1146492,2,11.html Odpowiedz Link Zgłoś