iii10 03.07.08, 18:25 Często piszecie że podajecie kisielek. Noja córunia ma 6,5 m-ca i chciałabym aby jej dieta była urozmaicona dlatego mam pytanie jaki podajecie ten kisiel i z czym, jak przygotowujecie go itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1anyzek Re: kisiel 03.07.08, 21:45 wiem ze dziewczyny robią kisiel z mąki ziemniaczanej my dostaliśmy pozwolenie na kisiel z torebki( nie ten ekspresowy zalewany wrzątkiem) jak mały skończył 4 m., dobrze nauczyć dziecko go pić bo przy brzusznych sprawach pomaga i łagodzi dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: kisiel 04.07.08, 21:04 Zagotowujesz sok lub kompot, mąkę ziemniaczaną rozpuszczasz w niewielkiej ilości zimnego soku lub wody, wylewasz na wrzący sok i zagotowujesz do zgęstnienia. Można też jabłko obrane i pokrojone na cząstki ugotować do rozpadnięcia się z niewielką ilością wody i analogicznie jak wcześniej zagęścić mąką ziemniaczaną. Gotowych kiśli z torebki radzę unikać: pełno tam konserwantów i barwników i aromatów identycznych z naturalnymi. Niezbyt odpowiednie dla malutkich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
jorasta Re: kisiel 05.07.08, 00:40 Tez bym się wystrzegała torebek. Możesz skorzystać z gotowych soków, nawet takich do rozcieeńczania, albo z bobo frutów. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: kisiel 05.07.08, 08:58 Ja wczoraj zrobiłam kisiel dla całej rodziny ze zmiksowanych i przetartych malin. Wcześniej robiłam z obranych i zmiksowanych brzoskwiń (zeszłorocznych z zamrażarki). Daję trochę mniej mąki ziemniaczanej niż do kisielu z soku. Wolę taki kisiel bo zawiera więcej błonnika niż przygotowany na samym soku. Odpowiedz Link Zgłoś
jorasta Re: kisiel 08.07.08, 17:05 zależy od wieku i możliwości dziecka. Ja najpierw robiłam na połowie bobofruta, później nawet i na całym - najwyżej trochę zostało Odpowiedz Link Zgłoś
ancia_3 Re: kisiel 10.07.08, 15:27 Ugotowałam kisiel z moreli i jabłka z mąką ziemniaczaną. Mam pytanie ile takiego kiślu można podać jednorazowo? Na spróbwanie czy nie będzie dolegliwości podałam córce z 10 łyżeczek ale mam jeszcze 130g. Czy mogę go podać następnego dnia? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś