snow79 24.09.08, 11:42 czy ktoś może mnie oświecić jaka jest różnica między lnem a siemieniem lnianym, co lepiej podawać dzieciom, w jakich ilościach, w jakiej postaci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aannaa6 Re: len a siemię lniane 24.09.08, 12:05 a dlaczego chcesz podawać? z tego co wiem to trzeba uważać z siemieniem lnianym bo mocno odwapnia Odpowiedz Link Zgłoś
snow79 Re: len a siemię lniane 25.09.08, 16:41 dość dużo czytałam o właściowściach lnu i nigdzie nie było napisane o odwapnianiu, dzicku chcę , podawać łyżkę do jogurtu z owocami ze względu na zawartość lecytyny, białka, błonnika, wit B, E i wiele innych właściowści, tyle że nie mogę wyczaić tej różnicy między lnem i siemienim lnianym, która forma jest bardziej wartościowa Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: len a siemię lniane 26.09.08, 16:23 Ja podaję olej lniany - ponoć jest polecany w profilaktyce ADHD, ale jaka jest różnica między lnem a siemieniem lnianym, tego nie wiem. Dla mnie len służy do szycia z niego ciuchów, a siemię do jedzenia, ale to dość płaskie rozróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: len a siemię lniane 28.09.08, 21:15 OK, drogie Mamy Otoz najlepszy dla dziecka jest olej lniany z upraw ekologicznych - mozna kupic w Almie lub sklepach ze zdrowa zywnoscia. Olej lniany jest najbogatszym zrodlem kwasow Omega 3, niezbedny dla zdrowego rozwoju dziecka, jego mozgu, zdrowej skory i wlosow oraz zapobiegania alergiom (tak, tak niedobory Omega 3 moga nawet prowadzic do alergii). U kobiet niedobor Omega 3 i 6 moze powodowac bolesne miesiaczki i duze napiecie przedmiesiaczkowe. Jak brac: dorosli - 2 lyski dziennie; dzieci ponizej 1 roku - 1 tyzeczka od herbaty dziennie; do 2 - 5 roku - 1 lyzka stolowa; powyzej 5 lat - 2 lyzki stolowe dziennie. Olej lniany jest lepszym zrodlem kwasow Omega 3 i 6 niz tran. Siemie lniane jest mielone i takie tez powinno byc spozywane bo w calosci ziarna lnu tylko przejda przez przewod i nie rozpuszcza sie. ok, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fizia111 Re: len a siemię lniane 26.09.08, 19:37 siemie lniane łagodzi podrażnioną śluzówkę np. podczas trwania kaszlu,szczególnie przy suchym , ja wychowałam się na siemiu lnianym i nigdy nie spotkałam się,że odwapnia. Niestety nie mam nic wspólnego z lnem. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: len a siemię lniane 27.09.08, 00:24 Z tego, co wiem, to len jest rośliną kwitnącą na niebiesko. Z łodyg lnu otrzymuje się włókna, z których potem wytwarza się przędzę i dalej tkaninę. Natomiast nasiona tej rośliny to właśnie tzw. siemię lniane. Używa się do posypywania pieczywa, dodaje do wielu wypieków, itp. Namoczone w wodzie robi się "śluzowate". Pomaga na kaszel (suchy), działa osłonowo na przewód pokarmowy, a niektórzy dodają go do kąpieli dla osób z bardzo suchą skórą. Z nasion otrzymuje się olej lniany, podobno bardzo wartościowy, ale niestety nietrwały. Przechowuje się go w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: len a siemię lniane 28.09.08, 13:10 len to roślina, siemię lniane to jej nasiona..spożywane są nasiona oraz tłoczony z nich olej lniany..róznica przy spozyciu jest taka jak jedzenia ziaren słonecznika lub oleju słonecznikowego albo oliwek i oliwy.. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: len a siemię lniane 28.09.08, 13:22 ps. olej lniany, choć tez pozyskiwany z nasion lnu ma inne działanie niz maceraty i napary z siemienia. Olej lniany zawiera kwasy omega 3, napar stosuje sie przy biegunkach (działa osłaniajaco na śluzówke przewodu pokarmowego), macerat osłonowo na suchy kaszel(chroni sluzówke gardła, łagodzi podraznienie i pomaga ogkrztusić flegmę). Nalezy unikac podawania w nadmiarze suchych ziaren, poniewaz pęcznieją w przewodzie pokarmowym, ale dorosłym zaleca się np jedzenie łyżeczki zmielonych ziaren dziennie dla polepszenia stanu skóry, włosów, trochę kwasów omega-3 tez działa profilaktycznie. Dzieciom dodaje sie olej lniany ale trzeba zwracać na źródło, bo jest bardzo nietrwały (staje sie bezwartosciowy) i szybko ulega utlenieniu jeżeli nie jest przechowywany w warunkach chłodniczych z dostępem swiatła i powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: len a siemię lniane 28.09.08, 21:18 > Dzieciom dodaje sie olej lniany ale trzeba zwracać na źródło, bo > jest bardzo nietrwały (staje sie bezwartosciowy) i szybko ulega > utlenieniu jeżeli nie jest przechowywany w warunkach chłodniczych z > dostępem swiatła i powietrza. Dokladnie - dzieciom podawac tylko z upraw ekologicznych. Przechowywac w lodowce i sprawdzac smak bo olej lniany szybko sie psuje - mozna stwierdzic probujac troche - jesli smak jest gorzki trzeba natychmiast wyrzucic bo olej ten wtedy staje sie trujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: len a siemię lniane 29.09.08, 18:26 Jeśli chodzi o różne oleje, polecam firmę Oleofarm - do tej pory kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością, ale ostatnio pojawiły się też w Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś