Dodaj do ulubionych

od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących

01.01.09, 17:45
Hej mamuśki,
gotuję mojej córci (6 m-cznej) obiadki - papki, potem zagęszczam kleikiem ryżowym,ale tak pomyślałam, że może dodawać jej jakiś ryż albo kaszę, żeby przyzwyczajać do innych konsystencji niż papka.
Od kiedy podawałyście i co ?
Pozdrawiam w Nowym , oby nie gorszym roku smile
Obserwuj wątek
    • mamamartinka Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 01.01.09, 19:48
      ryz po szostym miesiacu a kasze to nie mam pojecia. ja zawsze patrzalam w
      sklepie na sloiczki.
    • emigrantka34 Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 01.01.09, 20:01
      kasze jaglana, kukurydziana, quinoa podaje od siodmego miesiaca.
    • w_miare_normalna Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 01.01.09, 20:02
      Mamy słoiczkowe też daja kaszki i kleiki swoim pociechąsmileNie
      jesteśmy wcale takie złe;p
      • muszka1980 Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 02.01.09, 19:40
        kasza a kaszka to różnica.
        Pytanie dotyczyło ryżu i kaszy smile
        I nie wiem skąd ten podtekst, że słoiczkowe są złe.
        To Twój wybór
    • ola.bombola Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 02.01.09, 21:24
      Moja mała niedawno skończyła 6 miesięcy i dostaje kaszę jaglaną, kukurydzianą i
      amarantusa, jutro dostanie też quinoe. Jęczmiennej nie dajemy jeszcze, trochę
      czasem dosypię płatków owsianych do zupki, ale niewiele, ryżu też nie dostaje bo
      to puste kalorie.
      • naomi19 Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 04.01.09, 17:10
        U mnie w domu nigdy się nie jadło tych kasz. Jak je przyrządzacie?
        amarantusa, quinoe- chodzi mi o te 2.
        • aleksandra1977 Re: od kiedy ryż, kasza ? - do mam gotujących 04.01.09, 18:40
          ryz (bialy i brazowy)i kasze kukurydziana zaczelam dawac, gdy corka skonczyla 4
          miesiace.
          Potem:
          -gryczana biala, po ukonczeniu 8. miesiaca
          -ziarno amarantusa (lub popping, czyli amarantus preparowany), jaglana, po
          skonczeniu 9. miesiaca
          -jeczmienna, kus-kus, po skonczeniu 10. miesiaca

Amarantus (lub popping) dodaje np. do chleba, placuszkow, albo do ciasta.
          Podstawowy przepis na ziarno amarantusa jest prosty: gotuje sie je w potrojnej
          ilosci wody, na malym ogniu, ok. 15 minut, pod przykryciem.
          Mozna je jesc z dodatkiem warzyw, miesa, pieczarek, zapiekana z jablkami...
          Popping mozna jesc np. z mlekiem, miodem, jogurtem, serkiem homogenizowanym.
          Quinoa to nie jest kasza, to ziarno bezglutenowe. Polska nazwa to komosa ryzowa
          lub ziarno prosa boliwijskiego. Gotuje sie je osolonej wodzie, podobni jak
          zwykly ryz, lecz zdecydowanie krocej. Mozna dodawac je do kotletow np. z
          cieciezycy, laczyc z warzywami (smazonymi lub gotowanymi), serkiem tofu.
          Quinoa sa ziarnem, ktore zawieraja sporo tluszczu, 2.5 razy wiecej niz pszenica.
          Lupiny ziaren quinoa zawieraja tzw. saponiny, ktore maja dzialanie
          przeciwzakrzepowe i w zwiazku z tym quinoa nie jest wskazana dla niemowlat i
          malych dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka