ninek81 03.03.09, 14:53 Witam,dziewczyny mam prośbę czy któraś z was robi jakieś potrawy z produktów z orkiszu dla swoich dzieciaczków?Naczytałam się o tym orkiszu podobno ma dużo zalet ale nie wiem co mogę z niego przygotować Za wszelkie przepisy będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evergreen.pl Re: potrawy z orkiszu 03.03.09, 15:19 Najlepiej chyba robić chleb na zakwasie z mąki orkiszowej. Będzie idealny dla dziecka, bo zdrowy i pełnoziarnisty, a do tego jest pyszny i smakuje dzieciakom. Można go piec w zwyczajnym piekarniku, nie trzeba "wyrabiać" ciasta, można dodać różne nasionka (siemię, słonecznik, dynia), a roboty jest w sumie na mniej niż godzinkę. Gotowane ziarno (całe) orkiszu można spróbować dodawać do potraw jednogarnkowych lub zastępować nim kaszę lub makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
ninek81 Re: potrawy z orkiszu 03.03.09, 15:44 a znasz dokładny przepis na ten chlebek? Odpowiedz Link Zgłoś
bart-ma Re: potrawy z orkiszu 04.03.09, 23:28 ja pieke szarlotke na mące orkiszowej i bez dodatku jajek. margaryna do tego bezmleczna. Szarlotka wychodzi pyszna i taka inna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bart-ma :) 04.03.09, 23:31 tak napisalam z rozpedu o szarlotce, bo jestem na diecie bezmlecznej i to jedyne ciacho ktore moge jesc . dopiero pozniej doczytalam, ze pytasz o dania dla dziecka niestety nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: :) 05.03.09, 01:19 wrzuć przepis dla japm na jej waciku..szuka czegoś, ciasta na urodzinki dla dziecka z AZS Odpowiedz Link Zgłoś