ogar_polski 07.05.09, 14:34 Moja 21 m-czna córka uwielbia banany do tego stopnia że dziennie zjada ich 2-3. Mam pytanie : czy nic jej nie będzie jeśli dzień w dzień zje i tyle? Staram się ją ograniczać ale jest płacz i błaganie... W Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karro80 Re: Banany - czy można przedawkować? 07.05.09, 15:26 Jak nie jest zbyt grubiutka, inne posiłki zjada prawidłowo i kupy w normie to bym się nie przejmowała Pilnuj tylko, żeby banan nie był kosztem normalnego posiłku i oki. Odpowiedz Link Zgłoś
jadzia.orbitrek Re: Banany - czy można przedawkować? 08.05.09, 13:55 ciesz się,że jej smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Banany - czy można przedawkować? 15.05.09, 23:27 Mam to samo, z tym że moja córcia ma 17 m-cy. Ciągle tylko chce "bana". Zjada 2-3 w ciągu dnia. --- Monika - mama Inki i Bianki Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Banany - czy można przedawkować? 20.05.09, 12:37 Wszystko mozna przedawkowac, nie pozwalaj dziecku na zjadanie trzech bananow dziennie - zwlaszcza surowych. A sa przynajmniej bardzo dojrzale ? Odpowiedz Link Zgłoś
ogar_polski Re: Banany - czy można przedawkować? 21.05.09, 09:25 To przepraszam mam je UGOTOWAĆ? Niby będą mniej szkodliwe? Śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Banany - czy można przedawkować? 23.05.09, 22:34 Jak znasz odpowiedz to po co sie pytasz ? Oczywiscie, ze banany mozna ugotowac, zwlaszcza niedojrzale, dodac jablko, troche cynamonu, zmiksowac i wrzucic do twarozku albo jogurtu badz tez podac dziecku solo. Ugotowane nawet nie do konca dojrzale banany beda bardziej lekkostrawne. Trzy surowe banany dziennie dla takiego malucha swiadcza o braku wyobrazni. Nawet doroslym nie zaleca sie wiecej niz jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
landri83 Re: Banany - czy można przedawkować? 24.05.09, 19:51 Banany zawieraja duzo potasu i magnezu To ich plus, ale ze skladnikami mineralnymi jest tak, ze trzeba dbac o ich rownowage. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Banany - czy można przedawkować? 24.05.09, 21:11 landri83 napisala: "Banany zawieraja duzo potasu i magnezu " Wiemy, wiemy. Ale sa tez kaloryczne. Jak piszesz, trzeba dbac o rownowage nie samymi bananami czlowiek zyje Odpowiedz Link Zgłoś
landri83 Re: Banany - czy można przedawkować? 25.05.09, 07:41 Podrzucam autorce watku, jakie skladniki moze przedawkowac z taka iloscia bananow Bo kalorie mozna przyciac na czyms innym i bilans kaloryczny wyjdzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Banany - czy można przedawkować? 25.05.09, 09:49 tak - najlepiej niech dziecko nie je obiadu Odpowiedz Link Zgłoś
olesa Re: Banany - czy można przedawkować? 25.05.09, 10:40 Banany są dobrym źródłem węglowodanów( im bardziej dojrzałe, tym bardziej przyswajalne), magnezu i potasu. Mogą jednak powodować zaparcia. Z tego względu moja córeczka dostaje banana 2 razy w tygodniu. To bardzo trudne odmówić dziecku. Wiem ,bo moja córeczka na okrągło jadłaby ciastka i piła sok (najlepiej z butelki), co nie oznacza, że jej to daję. Jest płacz i krzyk, ale to ja dbam o jej zdrowie i dobrze zbilansowana dietę, a nie odwrotnie. Za pare lat twoja córcia będzie chciała jeść tylko chipsy, zgodzisz sie na to? Odpowiedz Link Zgłoś