martasz123 20.06.09, 22:21 Jakie podajecie teraz surówki swoim dzieciom do obiadu? Moja coreczka ma 18cie miesiecy i jakoś brak mi pomysłow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karro80 Re: surówki 20.06.09, 23:46 Hiciory: -tarta marchewka z jabłkiem doprawiona jogurtem/olejem - troszkę -drobniutko siekana kapusta pekińska z pomidorem i mozzarelą, doprawiona albo oliwą bazylią, lub jogutem z odrobiną czosnku (uwielbia)i ziołami I w zasadzie zje każdą, jeśli dość drobno sieknę i trochę sczosnkuję Ma 15 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: surówki 21.06.09, 19:38 mizeria (zamiast smietany dodaję jogurt naturalny) krojony kiszony ogórek marchewka z jabłkiem lekko posłodzona gotowane i tarte buraczki drobno posiekana kiszona kapusta wymieszana z tartą marchwią Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: surówki 22.06.09, 12:43 mozna juz znaleźć w handlu pomidory o smaku pomidora, całkowicie dojrzałe (mi sie udało) pycha! pomidor sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostke, pół lub ćwierćplasterki, w czastki czy jak dziecku łatwiej będzie nabić na widelec, skropiony oliwą, posypany posiekanym szczypiorkiem, listkami bazylii..może byc z doniczki kupionej w markecie,sklepie ogrodniczym lub budowlanym z działem ogrodowym, zioło ostrożnie wraz z całą bryłą korzeniowa i ziemią przesadzic do większej obsypac dobrą ziemia a bedzie przyrastała przez cały sezon i pod reką..tak samo mozna zrobic z rozmarynem, oregano, majerankiem, melisą..wsadzic je razem do ładnej ceramicznej skrzyneczki a dodatkowo bedzie ozdobą okna lub balkonu .. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: surówki 22.06.09, 12:50 jeżeli masz dostęp do działkowej sałaty, to listki z samego środka główki, najmłodsze i najbardziej chrupiące polane sosem z jogurtu naturalnego, doprawionego "po poznańsku" odrobiną cukru i soku z cytryny, by smak był słodko-kwaskowy..małe listki może brać w łapkę i samo wcinać..z takim samym sosem mozna podac mizerię, jest chetniej jedzina przez dzieci niz tradycyjna doprawiona na pikantnie..koperek i natke mozna do niej tez dodać Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: surówki 22.06.09, 13:48 - por z jabłkiem, oliwą/ jogurtem - surowy/ gotowany burak z jabłkiem - starta kalarepka z marchewką, jabłkiem i jogurtem - rzodkiewka ze szczypiorkiem i jogurtem Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: surówki 22.06.09, 16:18 o tak!! kalarepka to niedoceniane u nas obecie warzywo a bardzo smaczne, lubiane przez dzieci i wartościowe..mój wnuk bardzo lubi buraczka z jabłkiem..i odrobinką chrzanu Odpowiedz Link Zgłoś
omonika1974 Re: surówki 08.07.09, 15:21 a czy 14 miesięcznej też już można podawać mizerię? moja córcia chce jeść to samo co my , czyli mizerię, sałatę ze śmietaną, pomidory, wczoraj jedliśmy kaszę z pulpetami i ogórki kiszone ( robione przeze mnie ) i oczywiście musiała próbować ogórki i jej bardzo smakowały , mój mąż twierdzi że za wcześnie , że będzie bolał ją brzuszek, ale z drugiej strony przecież nie zjada tego nie wiadomo jakie ilości , tak myślę Odpowiedz Link Zgłoś