malwi_31 21.06.09, 00:05 Syn ma 1,6 roku. Zastanawiam się czy nadal podawać mu te specjalnie przeznaczone dla dzieci typu Bobofrut czy można już przejść na dorosłe? Ewentualnie soki typu Kubuś, czy jeszcze za mały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karro80 Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 21.06.09, 13:48 Mała ma 15 mies, daję jej od jakiegoś czasu pysie 100%soku bez cukru, skład mają oki, kubusie też teraz są bez cukru(nie wszystkie rzecz jasna) - a składowo niektóre wypadały lepiej od nektarów gerbera(który ekologiczny również nie jest). Dzieć nic innego nie wypije - w ogóle ma problemy z piciem(musi być gęstawe, bo się dławi-takie powikłanie powcześniacze) i przechodzą tylko te pysie z kiwi czy truskawką(w żadnym razie nic z marchwią). Robiłam też kisiel na winogronowym ciemnym 100% fortuny - też przechodził. Próbowaliśmy też Smothie z Lidla i normalne - na tych lidlowych podają nawet ile owoców weszło na flaszkę(tak jak frutapura ma) Generalnie patrzę na skład i żeby były jednak pasteryzowane, a nie na to dla kogo przeznaczony Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 21.06.09, 23:17 Kubisia nie podawalabym. Sokow w kartonach zreszta tez nie pije, bo zawieraja duzo cukru. Robie soki sama w domu, a jak nie mam, to pije wode albo herbaty ziolowe. Zdrowiej i taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 22.06.09, 15:15 Dziękuję za wasze odp, czyli reasumując, zwracać uwagę, aby nie było cukru w soku i aby był pasteryzowany? czy dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 22.06.09, 15:34 I żeby w soku sok był,a nie barwniki Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 22.06.09, 15:53 Ok, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Z Herbapolu 24.06.09, 13:43 Co myślicie o sokach z np. Herbapolu (rodzimy wyrób), generalnie sokach do rozcięczania? Kiedyś konsultantka laktacyjna mi kazała pić tylko to bo to napewno sok a nie wiadomo co w kartonie siedzi.. No i mało to słodkie jak tylko odrobinkę się doda. Młody narazie pije herbatki ale chciałabym przejsc wlasnie na ten sok do rozcięczania. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Z Herbapolu 24.06.09, 14:51 a nie lepsza woda, niz woda ze słodkim sokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Z Herbapolu 24.06.09, 16:27 Ponoć fajne są syropy polska róża - ja nie korzystałam z żadnych takich, ale na zimę w malinowy się napewno zaopatrzę. Leneczka, tylko patrz na składy bo czasem się okazuje, ze to lipa...albo w ogóle nie sok, albo soku mało, albo żurawinowy naprawdę robią z aronii i sztucznie aromatyzują - cyrk na drucie...a ja żurawinowy sama pijam od czasu do czasu na nery...i aronia mi nie potrzebna Taa, wodę...mój dzieć nawet soku wypije od 20-100ml na dobę, wody, herbatki nie ruszy, bo się zadławi...tu jest walka, zeby odpowiednią ilosc płynu dostało na dobę, coby organizm jakoś funkcjonował... (wodnista zupka, trochę wody do serka, jogurtu, kisiele na herbatkach i takie tam sztuczki) A zdrowe dzieciaki to też sok moga pić przecież. Nie mówię, że cały czas, bo wiem, że niektóre sporo piją w ogóle, ale i sok i woda, i mleko czy kakao - żeby urozmaicić... Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Z Herbapolu 25.06.09, 09:14 Mój woli umrzeć z pragnienia niż napić się wody, także odpada. Sok mógłby pić litrami więc też odpada. Wyjsciem z tego jest herbatka albo wlasnie sok do rozcieczania. Dzięki za rady Bede czytac etykiety .. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Z Herbapolu 26.06.09, 00:13 woda sią zadławi, a wodą ze słodkim sokiem juz nie...gęstość ta sama. nie kumam, ale nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Z Herbapolu 26.06.09, 14:43 Hm a pisałam o wodzie z sokiem?...sok malinowy na przeziębienie dawałam i dodwac będę zimą do kaszki(wtedy to był jeszcze jakiś niemowlęcy) Konkretnie to ja pisałam o zadlawianiu a mała pije soki gęste, przecierowe...zupełnie inna konsystencja, mleka nie da rady wypić niezagęszczonego. A koleżanka z kolei napisała, że jej dziecko wody nie lubi. Mam nadzieję, że wyjaśniłam dokładnie, choć czytając z uwagą i zrozumieniem można dojść to tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Z Herbapolu 26.06.09, 17:15 wystarczy czytac ze zrozumieniem, zgadzam się. odpowiedz ze lepsza woda, niz woda z sokiem nie była DO CIEBIE. "koleżanka" to zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Z Herbapolu 28.06.09, 15:36 No, ale to Ty napisałaś o tym krztuszeniu w poście powyżej, co mnie zmyliło, gdyż Leneczka pisała tylko, że dzieć nie lubi, a nie, że się krztusi. Jeśli wyszło nieporozumienie- przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Od kiedy można podać soki dla dorosłych? 28.06.09, 14:55 moja corka ma juz 3 lata i dalej pije gerbery i bobofruty. dawałam jej "zwykłe" soki ale jak do tej pory konczyło się zawsze szybką, dużą kupą (przepraszam za dosłowność). Na szczescie pije duzo wody, herbatki owocowe Herbapolu, domowe kompoty i kawę Inkę (którą osobiscie polecam)) czasem daję jej tez rozcienczone soki Herbapolu z butelek szklanych ale tylko z serii Premium, bo te inne mają np. zamiast soku z malin to sok z rzodkwii czy jakiej czarnej rzepy (przeczytaj skład) Odpowiedz Link Zgłoś