iit2 13.08.09, 13:42 pomidorową, barszcz biały, czerwony i inne, skoro nie na mięsie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: na czym gotować ?....... 13.08.09, 13:56 na warzywnym wywarze z małym dodatkiem tłuszczu(łyżeczka na porcję): masło, olej, oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: na czym gotować ?....... 13.08.09, 21:39 dziękuję bardzo za odpowiedź, ale muszę się przyznać, że odkąd pamiętam w moim domu gotowało się na kościach (mięsie), teraz ja też gotuję tak samo i mojemu synkowi również, bo inaczej nie potrafię, nie umiem ugotować zupy pomidorowej na warzywach, czy barszczu bez żeberka.Dlaczego takie gotowanie jest tak niezdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: na czym gotować ?....... 13.08.09, 21:51 A czemu gotowanie na miesie jest niezdrowe?? Na samych kosciach to rozumiem ale np na kawalku piersi albo cielecinki ktora maluch pozniej zje (a jak bedzie wiekszy kawalek to i tata sie podepnie ) Ja gotuje tez na skrzydelku z indyka (jakiejs cwiartce) lub z kurczaka a przepis zaciagniety z nowowydanej ksiazki kucharskiej dla dzieci. No chyba ze o czyms nie wiem i faktycznie nawet na skrzydelkach nie powinno sie gotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: na czym gotować ?....... 14.08.09, 08:05 zależy w jakim wieku jest dziecko..powyzej roku mozna już gotować zupy na mięsie Poniżej roku zaleca się poczatkowo mięso gotować osobno i dodawać je do wywaru warzywnego, dlatego, że białka wydzielające się do wywaru w czasie gotowania są silnym alergenem, sa cięzkostrawne, nadmiernie obciążają trzustke i wątrobę, które u dziecka sa jeszcze bardzo niedojrzałe..w sasiednim wątku toczy się na ten temat dyskusja, zalinkowałam tam też kilka artukułów na ten temat. Są "szkoły" wg których mozna zupy na wywarze gotowac juz od 7- ego miesiąca życia dziecka, jezeli nie ma alergii..z drugiej strony w tym wieku dopiero rozszerza się dietę wprowadzając co rusz nowe dla dziecka składniki i nie ma się pewności, ze nie pojawi sie ona przy podawaniu jakiejś kolejnej nowości lub z duzym opóźnieniem, bo czasem organizm na jakis składnik potrafi zareagowac dopiero 2 tygodnie, a nawet dwa miesiące później!! W takim przypadku (gdy dziecko ma alergię) wręcz zaleca się, by gotowanie zup na wywarze odsunąć do ukończenia przez dziecko 2-3 roku życia. Późniejsze podanie potencjalnie silnie alergizujacego pokarmu powoduje, ze silniejszy, dojrzalszy, bardziej rozwiniety organizm lepiej sobie z nim radzi i reaguje prawidłowo, bez skutków dla zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: na czym gotować ?....... 14.08.09, 11:02 To racja Nie pomyslalam. Ja na miesku gotowalam dopiero po 10 mcy, wczesniej osobno, pozniej dodawalam. Odpowiedz Link Zgłoś