owieczka_pl 22.08.09, 19:13 dla rocznego dziecka? Moja córka ciągle by jadła tylko owoce, bardzo jej smakują. Nie chcę przesadzić z ilością bo wiem, że zawierają cukier. Obiadki też tylko na słodko. Do tej pory nie chciała jeść w ogóle obiadków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: ile razy dziennie owoc 22.08.09, 19:38 nie jest ważne ile razy tylko w jakich ilościach..u nas były dodatkiem drugiego snidania, podwieczorku i jako przekąska..ale w ilosci mniej wiecej nie przekraczającej 150 ml Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_pl Re: ile razy dziennie owoc 22.08.09, 20:09 babciu u nas to wygląda tak w ciągu dnia: - 0.5 -1 brzoskwinia, - kilka winogron, - całe jabłko. - czasami słoiczek owoców. Podałam przykładowo bo raz zje taka porcje w ciągu dnia, a raz tylko połowę z tego. Ale tak jak pisałam nie chcę przesadzać z ilością owoców bo zaraz nic mi nie bedzie jadła (tylko owoce, a inne rzeczy wyplówa)i wtedy ja spanikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: ile razy dziennie owoc 22.08.09, 20:46 są dni np. w upał kiedy dziecko nie ma chęci na kaloryczne potrawy wtedy owoce się sprawdzają, bo dostarczają węglowodanów, błonnika, witamin i energii..wszystko zależy od tego jak dziecko je pozostałe posiłki..jezeli obawiasz się, że owoce mogą wpłynąć na jedzenie pozostałych posiłków to ustal porę jedzenia owoców na godziny popołudniowe..u nas do drugiego sniadania owoce były dodatkiem do jogurtu, twarożku, placuszków w ilosci np, 1/4 banana, pół brzoskwini,pół kiwi, troche malin lub innych jagodowych, jedno jabłko (nie wszystko na raz, łacznie ok 100-120ml)..bywało, że te posiłki składały się z samych owoców, z dodatkiem biszkopta lub bez albo w ramach tych posiłków dostawał ok 100-120ml kisielku z owocami "na gęsto". Po południu wnuk dostawał też kawałek owoca w łapkę ale wtedy gdy widać było, ze jest głodny i potrzebuje zastrzyku kalorii..jeżeli objadł się danego dnia owocami to odpadała kolacja i dostawał tylko po kąpieli samo mleko. Dobrze jest w pewnym sensie kierowac się "zachciankami" dziecka bo jeżeli czegoś brakuje w jego organiźmie to tym bardziej mu to smakuje i się domaga..oczywiscie piszę o składnikach korzystnych dla jego organizmu i rozwoju a nie np. o zachciankach typu cukierek..sama długi czs stosowałam taką dietę i byłam wtedy w najlepszej kondycji. Jezeli jednego dnia zje dużo owoców to następnego podaj jej później, nie dawaj przed obiadem, nawet jako dodatek do posiłków..powinna wtedy zjeść go bez problemu..z po południu pozwól połasuchować Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: ile razy dziennie owoc 22.08.09, 21:25 To chyba zalezy jaki owoc - bardziej slodki i kaloryczny oraz, czy jest to owoc na ktory mamy sezon, ktory dojrzewal w naszym regionie, czy tez taki, ktory plynal w chlodni i prozni 6 tysiecy kilometrow, a potem byl w wielkiej hali poddany procesowi przyspieszonego dojrzewania bez udzialu ani jednego promienia slonecznego. Mysle w tym momencie np o bananie, ktory co do zasady jest dobrym owocem - pod warunkiem, ze dojrzewal sobie w Ameryce Poludniowej a nie w dojrzewalni na statku. Na te, ktore maja duzo cukru trzeba uwazac (np suszone figi - z jednej strony bardzo duzo wapnia, z drugiej strony cukru) i kontrolowac zjadane ilosci...choc moim zdaniem to i tak lepsze rozwiazanie, niz podawanie dziecku slodkich herbatnikow z wielkoprzemyslowego wyrobu. Poza tym trzeba zwracac uwage, czy jest to owoc z malymi pestkami (jagody, maliny, truskawki....)- te ostatnie dawalam mlodej przetarte albo lekko podgotowane i przetarte a jezeli surowe, to w niewielkich ilosciach - pare owocow doslownie. Teraz jej uklad trawienny jest juz silniejszy i stopniowo zwiekszam ilosci. Podgotowywanie owocow (dwie, trzy minuty we wrzatku) czyni owoc bardziej lekkostrawnym. Rzecz jasna ubywaja witaminy, ale to akurat mozna wyrownac przez podawanie ziol, warzyw, przypraw, oliw. Zreszta w innych systemach (np chinskiej KPP) unika sie spozywania surowych owocow, poniewaz sa bardziej ciezkostrawne. U nas pokutuje przekonanie, ze im wiecej surowych owocow, tym lepiej. Otoz nie jest to do konca prawda, poniewaz sa ludzie (w tym i dzieci), ktore po prostu nie trawia swiezych, surowych owocow...co wiecej, u niektorych ludzi spozywanie owocow w postaci surowej moze powodowac zakwaszenie organizmu (co do zasady swiekszosc owocow ma dzialanie zasadotworcze np cytryna jest zasadotworcza u wiekszosci ludzkosci, a u niektorych kwasotworcza). Jak wiadomo utrzymanie rownowagi kwasowo zasadowej jest niezwykle wazne dla funkcjonowania organizmu, a jej zaburzenie dlugoletnie moze byc przyczyna dysfunkcji, chorob itp Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: ile razy dziennie owoc 23.08.09, 14:44 Ja myślę tak:poki jest kupa owoców sezonowych to dawaj duzo, ile chce. U nas w domu w lato często zamiast kolacji była micha czereśni, a na obiad makaron ze smietaną i truskawkami. Niech dzieć korzysta z tego co w zimę nie będzie Ja w lato też głównie owoce jem, na jesieni prawie codziennie albo i kilka razy dziennie leczo i faszerowane papryki - myślę, że to dobre jest akurat. A wytyczne są takie, że 1/3 każdego posiłku to warzywo lub owocek. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: ile razy dziennie owoc 23.08.09, 14:49 A te obiadki na słodko się znudzą niedługo - moja tak głównie jadała -teraz woli "wytrawne" obiady Okresowo bez problemu można przejść na większościowe podawanie owoców jak nie ma nadwagi - cukier pikuś, byle zaparć nie było. Chyba, że zacznie się rozwolnienie czy bóle brzuszka - ale to wszystko "na czuja". Marchew słodka jest, można przemycić. A pomidory jak? Papryka? Ogórek - może bardziej sałatka niż np warzywa "zupne", które mogły się znudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_pl Re: ile razy dziennie owoc 23.08.09, 15:16 pomidory, ogórki uwielbia i to z warzyw byłoby na tyle. Kiedyś jadła kalafiora, marchew, brokuły a teraz pluje nimi dalej niż widzi . Muszę przeczekac ten okres i podawać jej to co lubi. Z kupkami nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: ile razy dziennie owoc 23.08.09, 16:54 to możesz zrobic zupkę na zimno z zmiksowanych ugotowanych warzyw z warzywnym wywarem a do tego wmiksować obrane ze skórki pomidory, kawałek soczystej papryki obranej też ze skórki obieradełkiem, szczypiorek, natkę, trochę koperku i czosnku, można lekko dokwasić sokiem z cytryny doprawic olejem lub oliwą..taka polska odmiana gazpacho..do tego kawałek bułeczki z masłem lub delikatnie podpieczona na grilu grzankę z chlebka tostowego natartą przekrojonym ząbkiem czosnku lub z roztopionym na nej startym żółtym serem i pokrojona w poręczne słupki do trzymania w łapce..w upały nawet dorosłym nie chce się jeść gorącego..będa warzywka i tłuszcz i białko.. a na deserek soczystego owocka Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_pl Re: ile razy dziennie owoc 24.08.09, 08:02 za wszelkie rady i pomysły bardzo dziękuję! Może teraz nie napiszę na temat ale zrobiłam kapuśniak i zjadła!!! Ogórki kiszone uwielbia, a ogórkowej nie chce jeść hmmmmmmm. Ciekawe no nie? Odpowiedz Link Zgłoś