Dodaj do ulubionych

bozon Higgsa

14.12.11, 12:24
Majowie przepowiadają koniec świata na grudzień 2012 r.

może to mieć związek z tym:

odkrywcy.pl/kat,111408,title,Czy-w-CERN-znaleziono-boska-czastke,wid,14079216,wiadomosc.html?smg4sticaid=6d8e5
jak odkryją tą cząstkę to może to spowodować rozpad wszechświata bo
on się zaczął od tej cząstki.

Nie majstrowałbym przy tym urządzeniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: play Re: bozon Higgsa IP: *.play-internet.pl 14.12.11, 12:29
      Wolfi przestań majstrować przy internecie :)
    • Gość: Bernard Re: bozon Higgsa IP: 199.19.221.* 15.12.11, 05:59
      Hey wolfie,
      I jak sie to ma do...spawania, panie magistrze?
      he he he he he
      Ale jaja
      • wolfenstein3d Re: bozon Higgsa 15.12.11, 11:00
        >> I jak sie to ma do...spawania, panie magistrze?

spawanie to bardzo fajna sprawa, o wiele ciekawsze zajęcie niż siedzenie w jakimś biurze czy urzędzie przez 8h na tyłku najlepiej w garniturze.

Strój roboczy jest wygodniejszy to raz, dwa że jest trochę ruchu, trzy nie ma tego stresu, mózg sobie odpoczywa a samo zajęcie jest bardzo letkie fizycznie - nie to co kopanie dołów.

Spawaczem nie tak łatwo zostać. Byle kurs nie wystarczy. Sam kurs to jest 1% spawania.
        Trzeba mieć spawarę a taka kosztuje 1500zł czyli przewyższa miesięczne wynagrodzenie.
        A do tego trzeba kupić blachy które też tanie nie są i butle z gazem które się wyczerpują. Później tylko odnowa uprawnień i razem w kwocie 3000 zł się zamykasz. I trzeba 3 miesiące trenować bo jak idziesz do pracy to cie stawiają na stanowisku i od razu musisz wyspawać i to w trudnej pozycji każą początkującemu. Później nikt nie spełnia ich wymagań bo nikt z bezrobotnych po kursie spawania (tylko do pół roku po kursie) nie ma 3 tys. zł oszczędności na zakup spawarki blach i treningu. A zawodowi spawacze siedzą za granicą. Jak jacyś są na miejscu to starzy a tych pracodawca nie chce zatrudniać.

I później wiszą po parę miesięcy ogłoszenia jak to w lubczynie że potrzebują spawacza na starcie z superuprawnieniami, młodego i w pozycji okapowej, najlepiej TIG i MAG jednocześnie.

podsumowując:
        uprawnienia mi się skończyły
        nie mam 3 tys oszczędności na wejście do zawodu spawacza
        robię to co do tej pory czyli programuję.

• e_werty Re: bozon Higgsa 15.12.11, 12:35
          Spawaczem nie tak łatwo zostać.

... trzeba mieć klienta - oprócz spawary i blachy...
          • Gość: nicelus Re: bozon Higgsa IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 01:35
            e_werty napisał:

> Spawaczem nie tak łatwo zostać.
            >
            > ... trzeba mieć klienta - oprócz spawary i blachy...

są klienci na spawanie w osłonie argonowej, ale to znów problem, bo "spawara" droższa.

:)

• wolfenstein3d Re: bozon Higgsa 19.12.11, 10:02
              >> są klienci na spawanie w osłonie argonowej, ale to znów problem, bo "spawara" droższa.

może w Niemczech.
              w Gorzowie 100% ofert pracy jest na MAG w osłonie CO2
              nawet jak pisze TIG/MAG to pierw cię na magu sprawdzają.
              • wolfenstein3d Re: bozon Higgsa 19.12.11, 10:02
                ja wolę w TIG-u
                a w gorzowie wymagają w MAG-u

i kolejny powód by nienawidzić tego zadpnego miasta
        • Gość: Bernard Nieprogramowalny wolfie IP: *.namao.albertacom.com 16.12.11, 01:22
          Hey Wolfie,
          Jak ty mozesz przekonac mnie ze cokolwiek "programujesz" jesli sam siebie ani programowac ani kontrolowac nie potrafisz???
          Ja szybciej uwierze w 3 zlotowy banknot niz w to co piszesz..
          :):):):)
          • wolfenstein3d Re: Nieprogramowalny wolfie 16.12.11, 13:16
            dla pół gorzowa programowałem strony dla największych gorzowskich firm
    • e_werty Re: bozon Higgsa 16.12.11, 09:43
      Bozo jest w porzo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka