18.03.14, 08:19
I to w nauce. Po odkryciu bozonu Higgsa (wiemy obecnie jak powstała materia) następne sensacyjne odkrycie. Odkryto fale grawitacyjne i jest to ostatni brakujący element potwierdzający teorię względności Einsteina, który teoretycznie przewidział to w 1916r. ogłaszając Ogólną Teorię Względności (dla przypomnienia - Szczególna Teoria Względności obejmowała przestrzeń i czas - 1905r.; Ogólna, to połączenie jej z grawitacją). Ostatnie odkrycie potwierdza istnienie grawitonów, hipotetycznych cząstek przenoszących oddziaływanie grawitacyjne. Wyjaśnia także nierównomierny rozkład materii we Wszechświecie, co dotychczas było wielką niewiadomą. Obecnie nauka wyjaśnia jak przebiegał Wielki Wybuch od czasu inicjacji czyli od chwili powstania przestrzeni, czasu, materii oraz energii i jakie nośniki tego oddziaływania uformowały cały Wszechświat. Brak przestrzeni i czasu (przed Wielkim Wybuchem) uniemożliwia istnienie czegokolwiek poza energią, czyli istnienie Boga Osobowego. Brak czasu nie można przyrównać do t=0 (tak zakłada się w Czarnych Dziurach), bo takie stwierdzenie jest możliwe gdy istnieje obszar porównawczy gdzie czas istnieje. Nauka powoduje, że robi się "ciasno" w wierze religijnej i wymaga innych wyobrażeń dla ludzi o niższym wykształceniu, a tymi co takie wykształcenie posiadają. Dlatego też, nie może być jedno przesłanie KK dla wszystkich. Wiedząc o tym szukałem w TV szerszego omówienia tak doniosłego dla nauki odkryciu i niestety. Zamiast tego na kanale telewizji Trwam ujrzałem jakiegoś biskupa, który dalej prawił o diabłach i aniołach i to z tak poważną miną jakby sam w to wierzył.
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: Sensacja 18.03.14, 15:52
      Obecnie zrozumiałem dlaczego nie podano tej sensacji w wiadomościach TV. Wymaga taka informacja odpowiedniej wiedzy w wytłumaczeniu tego, a to wymaga specjalnego programu naukowego gdzie będzie to podane w formie zrozumiałej dla widzów. Nie dziwi mnie też, że przeskakując po kanałach TV na kanale "Trwam" zobaczyłem biskupa, który prawił o diabłach, aniołach, jak wystrzegać się Szatana itp. Tu wiedza nie jest potrzebna, ci którzy są widzami tego kanału doskonale to rozumieją, bo na co dzień obcują z tymi stworami. Od biskupa tylko wymaga się zachowania powagi przy głoszeniu tego aby sam się z tego nie śmiał, może to zrobić później, poza wizją.
      • dunajec1 Re: Sensacja 18.03.14, 21:21
        Kociak, nie kpij z biskupow bo jeszcze gotowi uwierzyc w to co gadaja.
        • kociak40 Re: Sensacja 18.03.14, 23:18
          dunajec1 napisał:

> Kociak, nie kpij z biskupow bo jeszcze gotowi uwierzyc w to co gadaja.

Biskup poglądy ma ciasne, ale za to własne. Zawsze będzie w cenie, oczu "mydlenie", a w tym są specami. Nie jeden biskup na swoim nagrobku powinien mieć epitafium - "Przez całe życie, uwielbiał tycie".
          • marina0321 Re: Sensacja 19.03.14, 00:29
            kociak40 napisał:

> Nie jeden biskup na swoim nagrobku powinien mieć epita
            > fium - "Przez całe życie, uwielbiał tycie".

...no i jeszcze coś, coś, ale o tym sza,sza.....
    • chief-denunciator Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 19.03.14, 08:40
      Ja podziwiam naszego Stwórcę i jestem Mu wdzięczny...

Na powyższych obrazkach widać "samoorganizację materii"
      Nic wielkiego...
      Po prostu przypadek...
      Bez większego znaczenia....

Ot, co...

Postscriptum

"Jezus i święci czynili cuda..."
      Twierdzą poniektórzy...

W to ja nie wierzę...
      Ale mój Pan Bóg, w którego ja głęboko wierzę, czynił i czyni nadal prawdziwe cuda...
      Trza tylko oczy otworzyć!
      • chief-denunciator Re: Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 19.03.14, 08:57
        Nie wyrażam sprzeciwu, gdy ktoś uwielbia Mego Boga za pomocą pięknego śpiewu i muzyki i filmu zrealizowanego na holenderskiej wyspie, na Morzu Północnym...

Ja uwielbiam także muzykę organową w chrześcijańskich świątyniach...

Ot, co....
        • marina0321 Re: Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 19.03.14, 11:25
          chief-denunciator napisała:

> Ja uwielbiam także muzykę organową w chrześcijańskich świątyniach...

Ja uwielbiam ten zespół:
          www.youtube.com/watch?v=uJKRnZvUujk
          - nie tylko ich muzyka, ale gdy przyglądam się tym ludziom, to odnoszę wrażenie, jakby zaczynały wyrastać mi skrzydła. Zyczynam wierzyć w Dobro tego świata, które kiedyś nabierze przewagi. Nie do porównania do grup ludzi śpiewających w polskich kościelnych chórach.
          • chief-denunciator Re: Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 19.03.14, 14:23
            Dobre!
            Mamy podobny gust.

Byłem na początku lat 80-tych na miesięcznym kursie angielskiego na Lang Island.
            Dostaliśmy od jakieś grupy religijnej zaproszenie na ich nabożeństwo. Wpierw niewielu miało ochotę tam pojechać, mówili, że muszą przerobić zadania domowe.
            Udało mi się ich przekonać, że zadania będzie można przerobić po powrocie z Ameryki.
            Teraz trza korzystać z okazji i szukać kontaktu w realu. W końcu w autobusie zabrakło miejsca. Ich nabożeństwo miało podobny layout, jak w Twoim filmie. Na koniec dostaliśmy jeszcze zaproszenie na lody, do ich "piwnicy".
            Większość moich angielskich wyrażeń, którymi jeszcze obecnie operuję, pochodzi z tamtego okresu.

Ot, co...
            • chief-denunciator Re: Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 19.03.14, 14:40
              Było już tu kilkakrotnie, ale mnie to ciągle od nowa fascynuje...

Ta przestrzeń kosmiczna przypomina mi czasami żywą tkankę...

Ot, co...
              • marina0321 Re: Ja podziwiam naszego Stwórcę ... 22.03.14, 23:43

> Ta przestrzeń kosmiczna przypomina mi czasami żywą tkankę...

No, jest fascynująca.
                Z tą żywą tkanką masz rację.

Albrecht Ploum wydał książkę pt. „ Spiegel des Universums“, w której przedstawia
                powiązania w zdjęciach kosmosu i biologii. Np. Plama na słońcu wygląda podobnbie, jak pupila oka. W linku po niemiecku podane są (tylko) trzy przykłady. Na pewno w książce swej zamieścił ich więcej. Próbowałam więcej w internecie znaleźć, ale bez skutku. Trzeba chyba zamówić książkę.

www.das-weisse-pferd.com/99_05/kosmos.html
                • chief-denunciator "Zwierciadło Kosmosu" autor: Albrecht Ploum 10.04.14, 10:53
                  marina0321 napisał(a):
                  > Albrecht Ploum wydał książkę pt. „ Spiegel des Universums“, w której przedstawia
                  > powiązania w zdjęciach kosmosu i biologii. Np. Plama na słońcu wygląda podobnbie, jak pupila oka. W linku po niemiecku podane są (tylko) trzy przykłady. Na pewno w książce swej zamieścił ich więcej. Próbowałam więcej w internecie znaleźć, ale bez skutku. Trzeba chyba zamówić książkę.
                  =========================

Poniżej cytat z recenzji omawianej książki:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                  Ploum kommt zu dem Schluss, "dass die Erde und alles Leben auf ihr abhängig und beeinflusst sind von einem ständigen Informationsfluss über die physikalischen und chemischen Prozesse auf der Sonne."
                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nu, wreszcie ktoś potwierdził moje rozmyślania.
                  Po mojemu, Słońce nie jest tylko wielką ognistą kulą, lecz inteligentną istotą nawet z poczuciem humoru...

My, ludzie na Ziem, pod pojęciem „Żywa inteligenta istota” wyobrażamy sobie istotę z ciała (mięsa).

Jak powyżej wyraźnie widać, „Żywa inteligenta istota” może istnieć w postaci bardzo skomplikowanych procesów chemiczno-fizycznych, których my nigdy nie zgłębimy.

Wszystko, co nas tu otacza i nasze istnienie zawdzięczamy Jej!

Bardzo dziękuje za interesujący link. W 99.99% już zadecydowałem, że i ja tę książkę kupię...

Ot, co...
                  • chief-denunciator Re: "Zwierciadło Kosmosu" autor: Albrecht Ploum 10.04.14, 11:49

Bardzo dziękuje za interesujący link. W 99.99% już zadecydowałem, że i ja tę książkę kupię...
                    ======================

"...i słowo ciałem się stało..."

Przed chwileczką książeczkę zamówiłem...

W miejscowej księgarni, mógłbym także bezpośrednio w wydawnictwie, ale z "Deutsche Post" mam ciągle problemy. Od czasu gdy listonosze przestali być urzędnikami, klepią swą robotę zgodnie z ich zapłatą...

Koszt, bagatelka: 52,00 E

"Geld spielt keine Rolle!" To moja zasada!

Ot, co...

Postscriptum

Dawno na ten wątek nie wchodziłem. Myślałem, że tu ciągle Świadkowie Jehowy nudzą.
                    Oni stają się coraz bardziej natrętni...
                    Bardzo dobrzy ludzie, ale co za dużo, to za dużo!
                    • marina0321 Re: "Zwierciadło Kosmosu" autor: Albrecht Ploum 10.04.14, 16:25

> Przed chwileczką książeczkę zamówiłem...
                      > Koszt, bagatelka: 52,00 E

No, świetnie. Nie myślałam, że zamówisz ją przede mną. Muszę się też pośpieszyć, bo jak się odwlecze, to w końcu się zapomni.
    • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem... 24.03.14, 13:43
      kociak40 napisał:

> Zamiast tego na kanale telewizji Trwam [...]

Aby zrozumieć lepiej dlaczego wiara nie kłóci się z nauką, polecam wykłady i książki prof. Michała Hellera.

Dla kociak40 i innych wielbicieli TV Trwam przypominam, że obecnie można ją oglądać z nadajników naziemnej telewizji cyfrowej.

Co do "naukowych" wywodów kociaka, cieszę się, że rośnie nam w Polsce grono naukowców amatorów, szkoda tylko, że tak liczne ich grono czerpie 90% swoich informacji z Internetu i ma ograniczony dostęp do profesjonalnego warsztatu naukowego, ułatwiającego poszukiwanie informacji.

Tylko Jezus jest naszym Panem...
      • kociak40 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 24.03.14, 22:47
        Nie jestem "wielbicielem" TV Trwam, a wprost przeciwnie, nigdy nie oglądam tego programu, bo jest to mi niepotrzebne. Wiara natomiast kłóci się z przekazem biblijnym w kwestii powstania wszechświata i powstaniem życia na Ziemi. ST, a zwłaszcza Księgę Rodzaju trzeba traktować jako alegorię, a nie dosłownie. Co do ks. prof. dr hab. Michała Hellera przekonałem się po 3 krotnym oglądaniu jego przekazu w programie - "Inny punkt widzenia", że inny ma przekaz dla ludzi znających fizykę, a inny dla ludzi wierzących bez tej znajomości. Ja to doskonale rozumiem i bardzo sobie cenię jego wywody, które oparte były na znajomości mechaniki kwantowej i teorii względności. To on w swoich wywodach w tych programach stwierdził, że niemożliwe jest istnienie Boga Osobowego, co jest zgodne z moją wiedzą. Poprawnie wytłumaczył też dlaczego dla powstania życia był potrzebny tak długi czas istnienia wszechświata, aby pierwsze organizmy żywe mogły powstać ~ miliarda lat temu, przy zaistnieniu wszechświata ~14,5 miliarda lat temu. To jest zgodne z fizyką, a nie Biblią.
        Na końcu piszesz - "Tylko Jezus jest naszym Panem" z czym można się zgodzić w wierze ale żeby poznać mądrość bożą powinieneś zrozumieć teorię względności, bo jest to największa mądrość pochodząca od Boga, zawarta w prawach natury, którą odkrył człowiek do chwili obecnej. Dzięki tej wiedzy korzystasz z komputera, GPS, z osiągnięć medycyny, a nawet filmów dźwiękowych, i dużo, dużo więcej. Bez tej wiedzy niemożliwe byłoby poznanie wielkości Kosmosu i tego co zaliczamy do postępu technicznego jaki nas otacza. Biblia tego nie umożliwia, ona może kształtować tylko w sprawach moralnych i nic poza tym.
        • kolter-mr Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 25.03.14, 07:30
          kociak40 napisał:

>Biblia tego nie umożliwia, ona może kształtować tylko w sprawach moralnych i nic poza tym.

Rzeczywiście ;

Potem wyszedł Lot z Soaru i zamieszkał w górach, a z nim dwie jego córki. Bał się bowiem mieszkać w Soarze. Zamieszkał więc w jaskini on i dwie jego córki. (31) Wtedy rzekła starsza do młodszej: Ojciec nasz jest stary, a nie ma w tym kraju mężczyzny, który by obcował z nami według zwyczaju całej ziemi. (32) Pójdź, upójmy ojca naszego winem i śpijmy z nim, aby zachować potomstwo z ojca naszego. (33) Upoiły więc ojca swego winem tej nocy. A starsza weszła i spała ze swym ojcem, ale on nie wiedział ani kiedy się położyła, ani kiedy wstała. (34) Nazajutrz rzekła starsza do młodszej: Oto spałam minionej nocy z ojcem swoim. Upójmy go winem także tej nocy, potem wejdź ty i śpij z nim, a zachowamy z ojca naszego potomstwo. (35) Upoiły tedy ojca swego winem również i tej nocy, a młodsza poszła i spała z nim. Ale on nie wiedział ani kiedy się położyła, ani kiedy wstała. (36) Tak więc poczęły obie córki Lota z ojca swego. (37) Starsza urodziła syna i nazwała go Moab. On jest praojcem dzisiejszych Moabitów. (38) Młodsza także urodziła syna i nazwała go Ben-Ammi. On jest praojcem dzisiejszych Ammonitów.
          • kociak40 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 26.03.14, 15:15
            Przytoczyłeś przykład moralności negatywnej.
            • kolter-mr Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 26.03.14, 16:20
              kociak40 napisał:

> Przytoczyłeś przykład moralności negatywnej.

Rzeczywiście sad dzieci Lota i jego córek w późniejszym czasie były wrogo nastawione do boga Jahwe smile
            • jotkajot49 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 26.03.14, 18:41
              > Przytoczyłeś przykład moralności negatywnej.

Moralność – zbiór zasad , które określają co jest dobre, a co złe.
              Ktoś łamiący owe zasady postępuje n i e m o r a l n i e.
              "Moralność negatywna" - to coś na kształt "ekonomii socjalistycznej" czyli zjawiska
              nie występującego w przyrodzie.
              Na marginesie; owe panienki może i złamały obowiązujące w ich nacji zasady, ale postąpiły
              logicznie i racjonalnie. (Celem życia jest powielanie życia).
    • kot_miau Re: Sensacja 26.03.14, 19:03
      Jak na NGC lub jakimkolwiek innym kanale dokumentalnym pojawi się potwierdzenie Twoich debilnych wywodów to ja uderzę łbem w glebę i uznam Twoją rację. Jak na razie nie ma Żadnych dowodów na istnienie lub nie istnienie Boga. Jak na razie jest to kwestia wiary. Twoje próby udowodnienia że Bóg nie istnieje wynikają z Twojego marnego wykształcenia. Nie jesteś w stanie przedstawić ŻADNEGO dowodu na to, że Bóg nie istnieje. Twoje dywagacje trącące wyższą fizyką i matematyką są o kant d....y rozbić za przeproszeniem. TO JEST JEDYNIE KWESTIA WIARY OSOBY LUDZKIEJ.

Pozdrawiam Kociaku, też uwielbiam koty jak Ty. Mam ich trzy.
      Beretelwi
      • kociak40 Re: Sensacja 26.03.14, 19:48
        Widać nie czytałeś moich wcześniejszych postów, w których stale stwierdzałem, że nie można przedstawić żadnego dowodu naukowego na okoliczność czy Bóg istnieje, czy nie istnieje. Więcej, takiego dowodu nigdy nie będzie, bo jest to niemożliwe. Oczywistością jest, że to tylko kwestia wiary i dywagacji filozoficznych.
        • kot_miau Re: Sensacja 26.03.14, 20:47
          Walę głową w glebę i proszę uniżenie o wybaczenie kociarzu.....
          Nawiasem mówiąc moja kocica patrzy teraz na mnie i śmieje się ze mnie, że tak źle Cię oceniłem.....

Pozdrawiam
          Beretelwi
      • kociak40 Re: Sensacja 26.03.14, 20:05
        " ja uderzę łbem w glebę i uznam Twoją rację." - kot_miau

Może powinieneś to zrobić, bo nic nie rozumiesz z moich "wywodów".
        • kot_miau Re: Sensacja 05.04.14, 19:21
          Chciałem tu i teraz posypać łeb popiołem i przeprosić Cię za moja arogancję......

Ale mi się odechciało......

Zrobiłeś w sposób chamski i arogancki to czego się brzydzę. Wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu i poddałeś ją analizie. Postąpiłeś jak niejaki Hofman z PiSdu albo jak jakiś mizerny dziennikarzyna z tabloidu.

Chciałem być z Wami
          Już nie chcę!

• kociak40 Re: Sensacja 09.04.14, 01:21
            "Chciałem być z Wami
            Już nie chcę! " - kot_miau

Dlaczego? Forum chociaż ma nazwę "Kościół, religia" jest dla każdego.
            I dla teisty, który mówi - wiem, że Bóg jest
            I dla ateisty mówiącego - wiem, że Boga nie ma
            i dla agnostyka, który twierdzi - nie jestem przekonany do istnienia Boga ale także nie zaprzeczam jego istnieniu.
            Co do słuszności tych twierdzeń żadnego dowodu nie ma i nie będzie. Nie ma niebezpieczeństwa, że jakiś dowód będzie i trzeba coś zmienić w swoim zapatrywaniu.
            To forum jest całkowicie bezpieczne, może dać tylko ucztę duchową, po której zawsze jest się głodnym.
            • kot_miau Re: Sensacja 10.04.14, 22:36
              I znowu wyrywasz coś z mojej wypowiedzi i interpretujesz to jak chcesz. Właśnie tego nienawidzę w Kościele Katolickim. Jest tylko taka różnica między Kościołem Katolickim a Tobą, że oni to robią subtelnie. Ty natomiast robisz to jak akwizytor sekty scjentologicznej!!!

=================================
              In Googlis non est, ergo non est.
              • kociak40 Re: Sensacja 11.04.14, 17:38
                "I znowu wyrywasz coś z mojej wypowiedzi i interpretujesz to jak chcesz. " - kot_miau

Może to wynikać z mojego lenistwa, tak jest wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka