zuzu1000 02.06.04, 12:19 Mam do Was pytanko jak radzicie sobie z problemem pt. zaparcia. Ja mam z tym problem od dzieciństwa i w sumię nadal nie mogę sobie z tym zabardzo poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewamaja Re: odwieczny problem zaparcia:(( 02.06.04, 13:28 Jeśli mas zproblem od dawna to pewnie to przerabiałaś ale co tam na wszelki wypadek poradzę. Otóż niezawodnym sposobem są otręby zaparzone poprzedniego wieczoru a zjedzone rano na czczo, a do tego jescze sliwki suszone. Ogólnie to w problemach z zapaciami pomagają produkty z dużą iloscią błonnika. Ja już od dawna na 1 śniadanie jem mocno otrębowa "surówką piękności", w sumie to teraz już tak profilaktycznie i dlatego, że mi smakuje. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mimix Re: odwieczny problem zaparcia:(( 02.06.04, 13:36 Ja polecam otręby granulowane (Sante) najlepiej z jogurtem naturalnym. Oprócz tego dużo wody mineralnej ,warzyw np. brokuły, oczywiście suszone śliwki i najlepiej jeść 5 małych posiłków - to bardzo reguluje przemianę materii i dobrze wpływa na wypróżnianie. I nie stosuj przypadkiem żadnych herbatek przeczyszczających - to daje tylko krótkotrwały efekt, a później organizm się przyzwyczaja (jelita) i jest jeszcze gorzej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xerius Re: odwieczny problem zaparcia:(( 03.06.04, 04:54 A probowalas oleju? Jest jakis taki do kupienia w aptece, nie jest on trawiony, tylko daje jakgdyby lepszy "poslizg". Nie wiem dokladnie bo sama nie uzywalam , ale podobno pomaga. A mi kiedys pomagala czerwona herbata (pu ehr), a teraz montignac. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kasj Re: odwieczny problem zaparcia:(( 03.06.04, 10:52 skad ja to znam pomaga szklanka przegotowanej cieplej wody zaraz po przebudzeniu; unikac bialego pieczywa, ziemniakow i jesc duzo potraw zawierajacych blonnik - ktory znakomicie to reguluje Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: odwieczny problem zaparcia:(( 03.06.04, 10:58 Doraźnie polecam liść senesu (tylko w formie herbatki, a nie tabletek), paskudztwo straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
nana22 Re: odwieczny problem zaparcia:(( 03.06.04, 11:41 A ja polecam litr maslanki dziennie no i te sliwki suszone... na mnie dzialaja natychmiastowo, powodzenia/Nata Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: odwieczny problem zaparcia:(( 04.06.04, 20:16 Ja miałam potworne problemy z tymi sprawami po rzuceniu palenia. Doszło do tego, że udałam się do lekarza, bo żadne sposoby opisane powyżej nie działały. I wiecie co mi przepisała? Debridat - tylko nie w granulacie jak dla dzieci, a w tabletkach. Sprawy naprawdę się wyregulowały. Chyba można to dostac bez recepty, bo widziałam ostatnio w aptece jak kupowała jakaś pani, a recepty nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
yomama Re: odwieczny problem zaparcia:(( 06.06.04, 14:28 a ja polecam paczke siemienia lnianego i sezamu..uprazyc na patelni....uwazac zeby nie popalic ziaren) Wsypac do miseczki..i codziennie rano jedna lyzke "zuc" na czczo Sposob sprawdzony i dziala rewelacyjnie Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
zojka Re: odwieczny problem zaparcia:(( 06.06.04, 16:44 Preparat o nazwie Colon C oczyszczający jelita, podobno działa cuda. Odpowiedz Link Zgłoś