Dodaj do ulubionych

Za duży biust - ból kręgosłupa

25.02.08, 14:47
Witajcie,
Od dłuzszego czasu borykam się z przewrotnym problemem. Wiele z was
skarzy sie na to, że ma mały biust, ja skarżę się na duży biust. Mój
biust /80E/ jest duży, nie jest za duzy do mojej budowy, co jest dla
mnie wielkim problemem. Coraz częściej pojawiają się bóle kręgosłupa
wynikajace, z wielkości mojego biustu. Próbowałam wielu cwiczeń,
niestety nic to nie dało, nie uległ zmniejszeniu, konsultowałam to z
lekarzami, którzy potwierdzili, że mój biust jest za duzy do mojej
budowy i stąd wynikają bóle kręgosłupa.
Chciałabym zapytać, czy znacie jakieś sposoby pozaoperacyjne na
pomniejszenie biustu?
Może jakieś kosmetyki?
Porszę o poradę
pozdrawiam
a.
Obserwuj wątek
    • veronique_p Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 26.02.08, 08:31
      Tak rozmiarowo to ten Twoj biust wcale nie wydaje sie taki duzy. Nie jest to
      moze typowy rozmiar co drugiej kobiety ale tez nie taki rzadki. Na Twoim miejscu
      upewnilabym sie, ze mam dobrze dobrany stanik, ktory dobrze podtrzymuje. Jest tu
      na gazecie jakies forum dla kobiet z duzym biustem, gdzie na pewno powiedza Ci,
      czy nosisz odpowiedni stanik i ewentualnie pomoga dobrac. Niestety musisz
      poszukac sama, bo ja nigdy nie korzystalam z ich porad.
      A jesli chodzi o cwiczenia i kosmetyki to nie liczylabym, ze sie po nich
      zmniejszy biust. Lepiej pod kierunkiem instruktora sprobuj jakichs cwiczen
      wzmacniajacych grzbiet i brzuch, ktore sa odpowiedzialne za utrzymanie
      prawidlowej postawy ciala.
      Jedyny znany mi sposob na zmniejszenie sie biustu to utrata wagi. Jezeli nie
      masz nadwagi to ta uwaga Ciebie nie dotyczy. Pisze to z wlasnego doswiadczenia,
      bo tez mnie niezle natura wyposazyla (po ciazy nosze 70F) i kiedy tyje to bardzo
      idzie mi w biust a kiedy chudne to chudnie mi przede wszystkim biust.
    • jaagna Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 26.02.08, 12:50
      Dobrze prawi moja przedpiszczyni. Ból kręgosłupa może być spowodowana nie tyle duzym biustem, ale źle dobranym biustonoszem. Rozmiar 80E to niewielki biust (ok. 104 cm w biuście i 90 cm pod biustem).
      Zapraszam na forum Lobby Biusciastych www.biusciaste.prv.pl a zwłaszcza na wątek rozmiarowy: tinyurl.com/382gjn

Najpierw tylko zmierz się ciasno i na wYdechu pod biustem i luźno w biuście (w najlepiej leżącym staniczku). Zapraszam!

Pozdrawiam
      jaagna
    • driadea Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 29.02.08, 06:55
      Musisz dobrać stanik.
      Jeśli nosisz 80E to znaczy, że pod biustem bardzo ciasno mierząc masz jakieś
      90cm, a luźno w biuście jakieś 105 - to wcale nie są duże piersi, co najwyżej
      średnie! Nosisz źle dobrany stanik - na bank, inaczej kręgosłup by nie bolał, ni
      i wyglądałabyś dużo ładniej.

Popatrz na to:
      stanikomania.blox.pl/html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html

i jak najszybciej choć tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
      Ja noszę stanik w rozmiarze 60L i nic mnie nie boli smile
      • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 08:09
        to wy sobie tak wyliczacie. Ale dziewczyna ma pewnie inne wymiary.
        Zgodnie z tabelkami sklepowo-stanikowymi 80E odpowiada ok 80cm pod
        biustem a ponad setce w biuście. I to już jest duży biust. Pewnie
        dziewczyna zapozna się z waszymi radami i stopniowo zacznie nosić
        70H lub J, ale to jej biustu nie zmniejszy i bólu pleców też nie. Ja
        przez wiele lat nosiłam 80EF, zmiana stanika na 70HJ nie wpłynęła na
        moje postrzeganie jego wielkości. To jest już naprawdę duży, chociaż
        jeszcze nie monstrualny biust. I ten biust u wiotkiej szczupłej
        dziewczyny widzi się jako naprawdę duży i niestety, kręgosłup boli...

co pomoże bez operacji? tylko dobry stanik, gimnastyka, sporo
        pływania. I niewiele więcej. I jeszcze noszenie ciężarów na lecach w
        plecaku, dla przeciwwagi... wink
        • veronique_p Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 09:46
          Nie wydaje mi sie, zeby wiotka dziewczyna miala 80cm pod biustem.Ja mam 73cm i
          wiotka nie jestem. A jesli rzeczywiscie wiotka to pewnie stanik z 80cm w
          obwodzie jest za duzy i maja prawo ja plecy bolec wiec nie zaszkodzi sprawdzic.
          • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 09:51
            > Nie wydaje mi sie, zeby wiotka dziewczyna miala 80cm pod biustem
            może, może. Wystarczy, że duzo pływała w okresie nastolatkowym.
            Jeżeli tak jak ja pływała w klubie zawodniczo- to klatka jej się
            rozrosnć mogła bezproblemowo. I wtedy szczupłe dziewczyny mają
            trochę inny wygląd. Inczej wglądają klatki piersiowe szczupłych
            modelek, a inaczej szczupłych fitnessek - sportsmenek, pływaczek.

Taka Otylia, czy jest gruba? Oczywiście że ie, ale klatkę ma inną
            niż modelka...
            • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 09:55
              no i nie zapominajmy o wzroście, 73cm przy wzroście 150 kilka tonie
              to sao co przy 160 kilka. A 80cm przy wzroście 180 parę to już może
              być wiotkość znaczna...
              • veronique_p Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 10:48
                Ja mam 170cm i jestem raczej przecietnej budowy ciala. Przy wzroscie 180 i
                nawet szczuplej budowie ciala to biust 80E nie powinien stanowic jakiegos
                nadzwyczajnego obciazenia dla kregoslupa. To jest oczywiscie moja indywidualna
                ocena. Co do postrzegania wielkosci biustu to oczywiscie masz racje ale ja tez
                wiem z wlasnego doswiadczenia, kiedy sama mialam trudnosci z kupieniem na siebie
                dobrego biustonosza, ze latwo jest dac sobie wmowic, ze duzy biust to cos
                nienormalnego, ze takich rozmiarow to wogole nie ma nie mowiac juz o wygodzie i
                estetyce.
                Poza tym pytanie autorki brzmialo, czy znamy jakies sposoby na zmniejszenie
                biustu a nie poradzenie sobie z bolami kregoslupa, wiec cos mi sie wydaje, ze
                ona tez sobie dala wmowic, ze z duzym biustem nie ma szans na normalne zycie.
                • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 01.03.08, 16:13
                  ja jestem wyższa zaledwie 4 cm, obwód mam bliski 80cm i jestem z
                  tych szczupłych, ale z dużym biustem.
                  Co do autorki, owszem, zmniejszenie biustu wybija się na plan
                  pierwszy, ale i zapewne zmniejszenie olegliwości. Tymczasem Wy
                  raczej postawiłyście chyba sobie za cel przekonać ją, że wcale nie
                  ma dużego biustu. Dla Was może nie jest duży, dla niej, cóż, dla nie
                  jest spory, za duży...
                  Co do życia z dużym biustem, z nim się da żyć, ale pewnie wygodniej
                  byłoby z ciut mniejszym. Szczególnie jeżeli się nie ma bardzo dużo
                  kasy na dobre staniki. Bo za te naprawdę dobre, dobrze dopasowane i
                  trzymające trzeba bardzo dużo zapłacić. A że nie ma ich dostępnych w
                  każdym sklepie i pozostaje głównie internet, to nim się dobierze
                  naprawdę dobre, trochę czasu i kasy popłynie.
        • jaagna Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 02.03.08, 08:46
          Tabelki stanikowe, które widesz w sklepach mozna z czystym sumieniem spalić. Tylko do tego sie nadają. Nie uwzględniają zwykłego fakty, ze obwód boiustonosza jest elastyczny i rozciaga się. A 80 potrafi rozciągnąć się do ponad 100 cm - i co wtedy ma podtrzymywać biust? Swego czasu miałam pod biustem 92 cm (grubas ze nie był straszliwy), nosiłam obwód stanika 85 i teraz twierdzę, ze mógłby być węższy, a miski większe (cycki mi majtały jak wahadło zegara, a w biuscie miałam ok. 120 cm, wiec miseczka F była na mnie zwyczajnie za płytka).
          Teraz nadal jestem tłusta, mam pod biustem 81 cm (w biuscie 105 cm) i spokojnie na codzień noszę rozmiar 70GG. W tej chwili moje piersi mają właściwe podtrzymanie (bo staniczki określane jako rozmiar 70 rozciągają się całkiem nieźle, moje niekóre nawet do 85 i wiecej cm) i mimo iż nie są już nastoletnie, prezentują sie całkiem nieźle.
          Piszesz:
          "zmiana stanika na 70HJ nie wpłynęła na moje postrzeganie jego wielkości."
          Masz okazję zweryfikować swoje poglądu, popatrz tu:
          stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
          A wciaż wątpiące lub zwyczajnie szukające dobrze podtrrzymujacego i kształtującego stanika zapraszam tu
          http//www.biusciaste.prv.pl
          • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 02.03.08, 13:03
            Jaagno, nie zrozumiałaś. Wizualnie jak najbardziej - korzystniej
            wygląda się po zmianie stanika na mniejszy obwód z większą miską.
            Ale samych piersi jako takich to nie zmniejsza... smile

co do tabelek sklepowych, niestety, dla większości ciągle jest to
            wyznacznik właściwego doboru rozmiaru. Niestety...
            • driadea Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 02.03.08, 21:54
              nchyb napisała:

> Jaagno, nie zrozumiałaś. Wizualnie jak najbardziej - korzystniej
              > wygląda się po zmianie stanika na mniejszy obwód z większą miską.
              > Ale samych piersi jako takich to nie zmniejsza... smile

Piersi nie zmniejsza, ale odciąża ramiona i kręgosłup, więc nic nie boli.
              • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 05.03.08, 10:56
                > Piersi nie zmniejsza, ale odciąża ramiona i kręgosłup, więc nic
                nie boli

zbytnie uproszczenie. W przypadku mniejszych biustów zazwyczaj
                wystarcza, w przypadku większych, cięższych dobry stanik może
                zmniejszyć dolegliwości, ale niekoniecznie całkowicie je
                zlikwidować...
                • driadea Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 09.03.08, 00:10
                  Mam duży biust, więc wiem, co mówię, nie podawalabym niesprawdzonych informacji.
                  Kiedyś nosiłam staniki 75F i kręgosłup mnie bolał. Teraz noszę 60L i nie boli
                  mnie nic a nic.
                  • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 10.03.08, 08:35
                    Driadeo, Tobie się udało, ale nie każdy jest Tobą smile

60L robi wrażenie, ale ciężar samych piersi nie musi być większy od
                    np. 70H. Niby H bliżej w alfabecie od L, ale w przełożeniu na
                    dekagramy może wynieść więcej i bardziej obciążać...
                    • kruszynka301 Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 11.03.08, 18:00
                      Nchyb, sprawa dobrze dobranego biustonosza to jedno (dobry biustonosz optycznie działa cuda, fizycznie pewnie też w jakimś spopniu pomoże, natomiast bóle kręgosłupa prawdopodobnie spowodowane są brakiem ruchu, nie demonizowałabym wpływu piersi.

Sama noszę 65G (69/96), lecz nigdy nie bolał mnie kręgosłup, jednak od lat intensywnie ćwiczę.

Polecam fitball, gdzie ćwiczą właśnie mięśnie podtrzymujące kręgosłup, ponieważ to one najprawdopodobniej odpowiadają za bóle.
                      • nchyb Re: Za duży biust - ból kręgosłupa 12.03.08, 09:09
                        Kruszynko, przeczytaj dokładnie co napisałam w pierwszej odpowiedzi.
                        Ruch jak najbarziej, moim zdaniem pływanie. Cała reszta dotyczyła
                        tego, by nie bagatelizować wielkości tego konretnego przypadku, bo
                        reszta dziewczyn uznała, że skoro one mają większe biusty, a ich nic
                        nie boli, to tu nie maproblemu. Czyli tłumacząc, daj spokój
                        dziewczyno, my mamy większe, nic nam nie dolega, więc przesadzasz i
                        masz fanaberie... smile
                        Tak ja odczytuję resztę wypowiedzi...
                        I nie przyszoby mi do głowy pisać, he he, że jednk 65G waży na pewno
                        zdecydowanie mniej niż np.75 H. A ta przecież jest. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka