Dodaj do ulubionych

Maszyna do chleba.

12.01.12, 20:38
Szukałam w archiwum i już wiem, że to super sprawa, ale nie znalazłam nazw konkretnych producentów. Możecie coś polecić? Jestem zielona w temacie. Czy każda z nich zagniata chleb? Napiszcie krótko jak wam się sprawują takie maszynki i podajcie jakieś nazwy. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Maszyna do chleba. 12.01.12, 20:42
      polecam forum zakupy
      • saraanna Re: Maszyna do chleba. 12.01.12, 21:09
        Mam firmy AFK.Wrzucam mix i wode i po okolo 3 godzinach wyjmuje pachnacy chlebek.Maszyne mozna programowac ,tak ze wlacza sie po kilku godzinach i np rano cie budzi zapach swiezego chleba.Mozna tez w niej urabiac ciasto np na pierogi ,albo upiec ciasto typu babka smile
    • yenna_m Re: Maszyna do chleba. 12.01.12, 21:09
      mam taką
      https://www.magdar.pl/public/products/OW3025_2.JPG
      spisuje się całkiem ok, fajnie wygniata ciasto drożdżowe i na makaron, ale generalnie za chlebem z maszyny nie przepadam
      • yenna_m Re: Maszyna do chleba. 12.01.12, 21:11
        yenna_m napisała:

> mam taką
        > https://static2.skapiecstatic.pl/2030448-1-1-0.jpg
        > spisuje się całkiem ok, fajnie wygniata ciasto drożdżowe i na makaron, ale gene
        > ralnie za chlebem z maszyny nie przepadam
      • krolowa_online Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 18:04
        yenna_m napisała:

> mam taką
        > https://www.magdar.pl/public/products/OW3025_2.JPG
        > spisuje się całkiem ok, fajnie wygniata ciasto drożdżowe i na makaron, ale gene
        > ralnie za chlebem z maszyny nie przepadam

big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
        big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
        big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin :D :D :D :D :D :D :D :D
        :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
      • ida771 Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 22:12
        to naturalnej wielkości jak rozumiemsmile
        dobrze że to nie jest wątek o męskim przyrodzeniusmile)
        • yenna_m Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 23:57
          nie ma to jak się zbłaźnić na forum big_grin
          no co, wkleiłam mniejszą i grzecznie wcisnęłam kosz w nadziei, że moderacja usunie tę gigantyczną i tak, naturalnych rozmiarów wink maszynę do pieczenia chleba wink

ale jakoś nielitościwie moderacja ten post zostawiła tongue_out
      • czarnaalineczka Re: Maszyna do chleba. 14.01.12, 16:36
        a wiesz ze bez pokazania jej w skali 1:1 tez bysmy sie skapli o co chozi wink
        • yenna_m Re: Maszyna do chleba. 14.01.12, 20:57
          ja tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał problem z wyobrażeniem sobie urządzenia tongue_out
          • czarnaalineczka Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 15:14
            wklej zdjecie kotow w takiej skali big_grin
    • default Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 10:22
      Nosiłam się kiedyś z zamiarem kupienia takiej maszyny, ale w międzyczasie zaczęłam piec chleb bez tego ustrojstwa i doszłam do wniosku, że jest to tak prosta czynność, że nie ma potrzeby kupowania osobnego urządzenia. Wsypanie mąki do miski, wymieszanie jej z solą, cukrem, drożdżami instant i ciepłą wodą zajmuje góra 10 minut, a po wyrośnięciu to tylko kwestia przrzucenia go do blaszki i wstawienia do pieca.
      • mamaivcia Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 10:30
        no niby tak, ale ciasto chlebowe jest dość gęste i ja np. nie mam siły go wyrabiać ;P
        maszynę mam z carrefura ta ichniejsza linia sprzętu i jest nad podziw dobra wink
        ważne żeby miała dwa mieszadła
        ja tam korzystam, nawet jak robię chleb na zakwasie
        mieszam go w niej i potem wrzucam na blaszkę i do wyrośnięcia, gdybym miała możliwość zaprogramowania oddzielnego na samo wyrastanie i potem pieczenie to bym robiła wszystko w maszynie ale w mojej niestety program auto jest od mieszania po pieczenie i czas rośnięcia jest ograniczony
        a taki chlebek na zakwasie jednak dłużej rośnie niż na drożdżach
        robię też w niej drożdżowe i słodkie chlebki
        dla mnie bomba smile
        • kasiek76 Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 17:09

Ja mam maszynę z Lidla, nazywa się Silvercrest, ma 2 mieszadła, niedroga była, na wypieki nie narzekam.

_ _ _ ciągle nie wiem, jaką dać sygnaturkę _ _ _
          • kocianna Re: Maszyna do chleba. 13.01.12, 17:24
            Ja też mam maszynę z lidla, nie pamiętam, jak się nazywała, też była tania i też jestem zadowolona.
            Gdzieś czytałam, że wszystkie maszyny są w miarę jednakowe, różnią się tylko liczbą mieszadeł (lepiej, żeby były dwa) i do niczego nie potrzebnych wodotrysków typu foremki do bułeczek.
            • dzoaann Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 12:13
              ja tez mam jakas prosta i kocham ja, dla mnie liczy sie, ze ma timer. Wsypuje wszystko wieczorem, odpalam timer, maszyna rusza w nocy i na rano jest cieplutki chlebek, bez wychodzenia z domusmile
    • olifra1 Re: Maszyna do chleba. 14.01.12, 16:26
      mam taką

www.moulinex.pl/Products/breadmakers/home_bread_baguette_ow5023.aspx
      jestem bardzo zadowolona
      • zuzann-a Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 15:11
        olifra1 napisała:

> mam taką
        >
        > rel="nofollow">www.moulinex.pl/Products/breadmakers/home_bread_baguette_ow5023.aspx
        > jestem bardzo zadowolona

Mam taką samą i też bardzo sobie chwalę.
    • landora Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 14:02
      Kupiliśmy parę lat temu maszynkę Moulinex mojej mamie - jest bardzo zadowolona, chleb wychodzi super. Dołączyli też książeczkę z przepisami.
      Zdjęcia nie wkleję, na wszelki wypadek tongue_out
      • yenna_m Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 14:24
        tak, nabijaj się, nabijaj wink
        • zajola Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 15:24
          Mam. Rzadko piekę chleb. Natomiast namiętnie wyrabiam w niej ciasta drożdżowe. W maszynie do chleba wyrabiam tez ciasto na pierogi. Jest to duuuuze ułatwienie, bo jednak drożdżowe wymaga siły i czasu, żeby było doskonałe, a tu wrzucisz wszystko , nastawisz program i ...jużsmile
          Mam Morphy Richards 48280
    • sotto_voce Re: Maszyna do chleba. 15.01.12, 17:54
      Czy każda z
      > nich zagniata chleb?
      Każda zagniata, ale nie każda piecze każdy rodzaj chleba. Trudno na przykład znaleźć taką, która piecze chleb mnie akurat interesujący, czyli żytni razowy na zakwasie. Do pieczenia takiego chleba przydatna jest zmienna temperatura pieczenia, dobra jest też (aczkolwiek niekonieczna) zmienna temperatura wyrastania. W ogóle polecam chleb żytni (niekoniecznie razowy, z białej mąki też jest dobry) - nie trzeba go zagniatać w przeciwieństwie do pszennego i nie trzeba kupować przemysłowo wytwarzanych drożdży.
      Dla mnie najważniejszą rzeczą przy kupowaniu maszyny do chleba oprócz w/w byłaby możliwość mycia w zmywarce wszystkich zapaćkanych części - nie wszystkie to kryterium spełniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka