Dodaj do ulubionych

Rozmiarówka dziecięca crocs

19.03.12, 17:41
Mój synek ma dł. stopy 14,5 -14,8 cm więc kupiłam mu crocsy crobag 8/9 z dł. wkładki 15,5 cm.
Zdziwiłam się bo są za duże i syn nie potrafi w nich chodzić. Zastanawiam się teraz czy nie kupić mniejszych tj 6/7, ale one mają wkładkę 14,5 cm i boję się, że te mogą okazać się za małe. Co radzicie? Jak to jest z rozmiarówką crocs? Kupuje się idealne i nie na wyrost?
Obserwuj wątek
    • krasulas Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.03.12, 18:06
      oj... to mnie zaskoczyłaś...
      mam podobną sytuację - syn 14,5cm i również chciałam kupić rozmiar 8/9
      • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.03.12, 18:20
        A może to zależy od tęgości stopy bo mój 22 miesięczniak ma drobne stópki? Wiosenne adidaski Clarks nosi w rozmiarze 7 czyli polskie 24 /dł wkładki 15,8cm/.
      • mariannamm Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.03.12, 19:37
        Moja corka ma rozmiar 26 w Bartkach i Crocsy jej mierzylam 8/9 i sa w sam raz smile
        • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.03.12, 19:39
          Mój syn przymierzał Bartki i wychodzi, że ma rozmiar 24-25
    • agni71 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.03.12, 19:16
      Jak to jest z rozmiarówką crocs?
      > Kupuje się idealne i nie na wyrost?

Dokładnie tak, niestety ta rozmiarówka jest co 2 numery, więc nieraz mozna sie akurat w danym sezonie nie wstrzelić. Na twoim miejscu chyba zaryzykowalabym z mniejszym rozmiarem.
      • edzia321 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.03.12, 19:59
        Rozmiar 6/7 będzie ok. Mój syn ma stope 14 cm i kupiłam crocsy crocband 6/7 i są za duże. One są moim zdaniem idealne na stopę 14,5 -15 cm. Ja mam nadzieję, że mojemu stopa do lata trochę urośnie , ale też zastanawiam się czy nie kupić jeszcze tych mniejszych 4/5.
        • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.03.12, 21:25
          A czy inny model crocsów w tym rozmiarze będzie ok?
          • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 20.03.12, 09:20
            chyba jednak zaryzykuję i kupię mniejsze
            • gie-oska82 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 20.03.12, 14:02
              moj synek ma nozke 14,6cm dosi teraz crocsy 6/7 kupilam mu 8/9 i sa tylko troszke za duze.Dobrze leza na nozce i dobrze sie trzymaja..a kupilam te zwykle caymanysmile
              • mmala6 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.03.12, 16:00
                no ale coś nie gra. Dostałam właśnie crocsy, dla młodego model classic w rozm 6/7 (23-24), młody nosi buty w rozm 24- nieco za duże, stopa 14cm a te crocsy są na styksad więc o co kaman?jak wkładam patyczek o dł. 14, 2 cm to elegancko cały wchodzi, nie zostaje żaden zapas.
                • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.03.12, 19:33
                  Ja już też nic nie wiem. Wydrukowałam ostatnio szablon i zmierzyłam synkowi porządnie stopy i wyszło 14,3 cm. Buty wiosenne Clarksa ma w rozmiarze 24 /7/ i dł. wkładki 15,8 cm i chodzi w nich dobrze bez potykania się. Już się zastanawiam czy crocsy mają inną numerację w poszczególnych modelach. Chyba muszę kupić o rozmiar mniejsze w tym samym modelu ale jeszcze zastanawiam się nad Mary Jane w kolorze czarnym bo syn ma drobne stopy a tam są dwa ruchome paski.
                  • mariannamm Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.03.12, 19:38
                    Moja corka ma rozmiar 26 w Bartkach i Crocsy jej mierzylam 8/9 i sa w sam raz
                    • mmala6 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 08:57
                      no właśnie ja się obawiam kupować 8/9 bo zapewne się w nich utopi. A te 6/7 na styk no i co? buu. A on jest tak napalony że crocsy że pewnie by nawet chodził w tych o dwa rozmiary większychwink Starszy syn za to ma 1/3 (33?) i są ogromne! a wcześniejsze już małe. Bez sensu z tą rozmiarówką crocsów....
                      • antyka Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 14:27
                        Z crocsami jest loteria niestety - mam wiele par (na zapas) i co model to inny rozmiar wkladki.
    • iberka Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 14:40
      nasza Zosia drugi sezon ma t same crocsy, normalnie nosiła w zimie zamiennie z pantoflami i chyba rosną z jej nogą smile. Ma teraz ecco w rozm. 15 i luz 5-7 mm. crocsy ma w rozm 6/7 i większe mierzyłyśmy już były duzo za duże...nie wiem ja Wy mierzycie te buty,że juz 8/9 chcecie wink

iza
      • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 14:44
        My nie chcemy tylko tak nieprawidłowo niektórzy sprzedawcy podają długość wnętrza bucika.
        Rozpiętość jest duża bo np teraz chce kupić 6/7 i podają dł. wkładki od 14 do 15,2 cm.
        Trudno się kupuje na odległość bo to celowanie w rozmiar jest bardzo wkurzające.
    • iberka i jeszcze .... 23.03.12, 14:42
      są też crosy z jednym rozmiarem

iza
    • abigail83 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 14:43
      Ja mam dla córki 6/7 klasyczne caymany, ma stopę około 13,5cm, buty nosi rozmiar 23, a te crocsy są nia nią akurat...
      • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 14:45
        no i widzicie. Wszędzie na forach pisze, że caymany mają największą rozmiarówkę a crocbandy są trochę mniejsze.
        • ksfilipek Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 15:35
          moj synek nosi 27. Crocsy 7/8 na styk 9/10 za wielkie wiec nie kupuje w tym roku żadnych niestety sad
          • koala0405 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 15:41
            ja spotkałam się z inną numeracją tj. 6/7 potem 8/9
          • ksfilipek przepraszam 8/9 na styk 10/11 za wielkie 23.03.12, 15:42

• mmala6 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 23.03.12, 22:44
        abigail83 napisała:

> Ja mam dla córki 6/7 klasyczne caymany, ma stopę około 13,5cm, buty nosi rozmia
        > r 23, a te crocsy są nia nią akurat...

czyli jednak dobrze mierzęwink mój syn ma stopę 14cm , buty 24 i też nosi crocsy caymany 6/7. Ale mogłby być pół cm większe.
        • 1wute1 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 20.04.12, 12:05
          nie mam mozliwosci zmierzenia crocsow gdyz nie ma ich w poblizu mojego miejsca zamieszkania, mozecie zatem pomoc w doborze rozmiaru?

jedna corka ma stopke dl. 18,2cm
          druga ma 13cm

jaki rozmiar powinnam im wybrac? chcialabym aby pochodzily w tych butach od teraz do jesieni przynajmniej, ale zeby noga 'nie czlapala', obydwie corki maja wysokie podbicia

dodam ze interesuja mnie crosy raczej caymany, chociaz nie jestem pewna czy to te bo nie pisze przy nich jaki to model: jedne maja na wierzchu rysunek scooby doo/hello kitty itp, a drugie sa jednokolorowe z takim bialym spodem jakby przedzielobym czarna kreseczkasmile
          • mamusiajaska Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 21.04.12, 17:23
            temat wielokrotnie przerabianywink)
            forum.gazeta.pl/forum/w,583,133719348,,rozmiar_crocsow_prosze_o_pomoc.html?v=2
          • tweety_28 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.05.13, 15:33
            Córka ma stopę 18,5 cm i aktualnie śmiga w crocband-ach r. 12-13 ( tradycyjne w tym rozmiarze są za duże ).
            Mamy jeszcze w domu klasyczne ( czerwone ) w r. 10-11 i nadal się w nie mieści. Widać, że są już mocno "na styk", ale córka twierdzi, że jest jej wygodnie, hmmm...
    • verika Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 22.04.12, 08:36
      Uważam, że crocsy najlepiej mierzyć, bywają ogromne róznice miedzy..... kolorami, pomijając już różnicę w modelach. Miałam 10/11 zółte i szare, zółte były większe w środku o ponad 1 cm ! To zależy gdzie są robione, czy robi je chińczyk, czy "indonezjańczyk", to samo mam teraz, kupiłam 12/13, błękitne są ok, a zielone odstawiłam na "zaś", a obdwie pary niby w tym samym rozmiarze....
      • kasikbc Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 17.05.13, 18:39
        proszę o pomoc chciałabym córci kupić crocsy model shayna tylko nie wiem jaki rozm wiąść?!?!
        czy któraś z Was zamawiała ten model dla stópki 16cm? jaki rozmiar? dodam że mała nosi rozm. 25 z ecco i sandałki i półbuty mimic
        • kasikbc Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 17.05.13, 18:48
          kasikbc napisała:

> proszę o pomoc chciałabym córci kupić crocsy model shayna tylko nie wiem jaki r
          > ozm wiąść?!?!
          > czy któraś z Was zamawiała ten model dla stópki 16cm? jaki rozmiar? dodam że ma
          > ła nosi rozm. 25 z ecco i sandałki i półbuty mimic

ta stópka to nawet 16,2-16,3mm więc wychodzi na to że powinnam 27-28 jej wziaść?! jakoś duzy ten rozm się wydaje tym bardziej ze 25 normalnie nosi
          • afroddytta Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 17.05.13, 18:58
            Nie wiem czy to coś pomoże ale mój syn nosi np. ecco sandały 24 i są na styk, crocsy takie zwykłe ma rozmiar 8/9 US.
            • kasikbc Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 17.05.13, 19:17
              A jaka dlugosc stopy ma synek?
              • afroddytta Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 17.05.13, 21:56
                Jeśli jutro do południa nie zapomnę to mu zmierzę.
                • afroddytta Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 09:20
                  Stopę ma długości 15 cm.
    • nikulam Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 10:24
      Kurcze a moja córka ma stopę 15.5-16cm i ma crocsy(niestety nie wiem jaki to model, takie z hello kitką) 8C9 -są idealne na teraz.
      • no.me.olvides Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 24.07.13, 21:57
        Właśnie dokonałam zakupu klasycznych crocsów i okazało się, że z rozmiarówką rzeczywiście jest różnie. Synek nosi obecnie rozmiar 24 z ecco i ma w nich już niewielki zapas. Mierzyliśmy w sklepie crocsy Cars ze Złomkiem i McMissionem i te w rozmiarze 22/24 (6/7) były na styk lub wręcz za małe (palec dochodził do samego końca buta), ale już zwykłe standardowe jednokolorowe w tym rozmiarze były dobre, takie akurat na teraz, do październikowego wyjazdu powinny spokojnie dociągnąć, na przyszły rok już nie. Natomiast w obydwu parach crocsów 24/26 (8/9) pływał, do tego, żeby mógł je normalnie nosić brakowało przynajmniej 1 c, będą dobre za rok. Te crocsy z grubszym, mniej elastycznym paskiem (cars, hello kitty) są więc trochę mniejsze.
    • verika Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 12:27
      Nie myślcie,że skoro ktoś kupowal crocsy na 6/7 i na niego są dobre to kupicie taki sam rozmiar i też będą dobre.... Kupiłam synowi crocsy w 2 kolorach, obydwa modele classic, moje zdziwienie było ogromne, kiedy okazalo się,że crocsy w jednym kolorze są o jakieś 0,7-08 cm większe od crosców w tycm samym rozmiarze ale w innym kolorze..... Jedne syn miał akurat na teraz a drugie czekały do przyszlego lata. Problem polega w tym,że były robione gdzie indziej, to samo mam teraz, obydwie pary classiców kupione w rozmiarze 12/13, jedne pomarańczowe drugie zółte - te żółte są mniejsze, węższe, zaś pomarańczowe o wiele szersze i większe o 0,5 cm..... Pomogłam ?
    • tweety_28 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 13:43
      Nie ma jeszcze mega doświadczenia w temacie crocs-ów bo kupujemy je dopiero od 2 lat, ale sprawdza nam się zasada, że kupuje się na styk, a one dziwnie rosną z dzieckiem smile
      Dodatkowo klasyczny model jest chyba największy, crocband-y są zdecydowanie mniejsze do tego dochodzą różnice w kolorach.
      W związku z powyższym w zeszłym roku córka wiosną i latem śmigała w klasycznych crocsach 10/11, jak z nich wyrosła zaczęła chodzić w r. 12/13 ale crocband-ach, następne będą znowu klasyczne w r. 12/13. Dziś kupiłam jej pierwszy raz model shayna. Jak przyjdą dam dam znać jak wypadają.
      • kasikbc Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 15:43
        no i wzięłam 2 parywink dwa różne rozmiary bo nie byłam zdecydowana, jedna później odsprzedam, dużo drożej niż kupiłam na allegro chodzą.
      • tweety_28 Shayna 27.05.13, 17:54
        W końcu dotarły nasze shayny i tak r. c-13 ( według crocs.pl r.30-31 ) ma wew. 20 cm.
        W tym momencie są na córkę za dużesad
        Mając w domu trzy modele w tym samym rozmiarze mogę pokusić się na porównanie:
        - crocband r. 12/13 kolory: https://s7d4.scene7.com/is/image/Crocs/thumbnail/-_10998_35X_IS.jpg i https://www.mivokids.pl/pol_ps_Crocband-Kids-Fuksjowe-Piankowe-Klapki-Dzieciece-10998-6707_1.jpg mają po 19 cm. wkładkę wew.
        - klasyczne w rozm. 12/13 kolory: https://www.mivokids.pl/data/gfx/pictures/small/5/7/4175_1.jpg i https://www.kcmode.com/ekmps/shops/kcmodeltd/images/fuchsia-pink-crocs-kids-class-girls-classic-pink-crocs-%5B4%5D-21709-p%5Bekm%5D80x80%5Bekm%5D.jpg wkładka wew. 20 cm.
        - shayna r. c13 kolor https://images.crocs.com/is/image/Crocs/thumbnail/Neon-Magenta-Shayna-Girls-_11372_6L0_IS.jpg wkładka wew. 20 cm.
        Reasumując: najmniejsze są crocband-y ( dodatkowo są węższe od klasycznych ). Model Shayna jest idealnych dla dzieci o szczupłych stopach, ale nie bardzo się będzie nadawał na wysokie podbicie.
    • kara_gitara Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 22:09
      Moja córka z ecco, elefantenów i clarksów nosi 21. Mamy crocbandy 4/5 i są na styk. Kupiłam je w ubiegłym roku, "na zapas" i teraz zastanawiam się jak dlugo w nich pochodzi.

Btw, czy Wasze dzieci noszą do crocsów skarpetki? Dziś nałożyłam bez i malutka obtarła sobie stópki sad
      • afroddytta Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 18.05.13, 22:17
        Moje chodzą bez skarpetek i w zwykłych tzn. miały/mają takie rekiny i klasyczne nigdy sobie nic nie obtarły, a chodzą godzinami i często z piachem w środku, natomiast mamy jedną parę takich terenowych crocsów jakby takie dziurawe sandały i w tych syn sobie obcierał nogi.

Ten rozmiar 4/5 to faktycznie jest mały i jakby wąski, na stopę syna to nawet nie mogłam założyć, bo noga była za gruba i mimo iż w 6/7 niby ma luz to w tych chodzi.
      • tweety_28 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.05.13, 15:20
        > Btw, czy Wasze dzieci noszą do crocsów skarpetki? Dziś nałożyłam bez i malutka
        > obtarła sobie stópki sad

W lecie głównie bez skarpet i nigdy nas nic złego nie spotkało ze strony crocs-ów.
        • mamanatalki87 Re: Rozmiarówka dziecięca crocs 19.05.13, 17:37
          A jak jest z rozmiarami " klasycznych " a " balerinkowych " ??

Bo ost zamówiłam córce J1 ( 32-33) z Hello Kitty i odsprzedałam bo za duże ( dużo za duże )..

Dziś zamówiłam Mary Jane ( 30-31 ) z nadzieją że będą OK smile

Czy może te "balerinkowe" wypadają mniejsze ??

Córka ma stopę ok 20 cm .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka