Dodaj do ulubionych

lego silniki

14.10.14, 09:59
Chcę kupić synowi zestaw silników lego. Proszę napiszcie , który zestaw na początek wybrać ?
Obserwuj wątek
    • karola399 Re: lego silniki 14.10.14, 11:33
      a to do jakiegoś konkretnego zestawu lego? bo z tego co się orientuję są różne zestawy i różne silniczki do nich pasują.
      • karola399 Re: lego silniki 14.10.14, 11:34
        sklep.berpo.pl/product_info.php?products_id=1069 tutaj są takie postawowe pasujące do większości zestawów z lego technic
        • laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 13:44
          Nie mamy jeszcze żadnych klocków technik, to będzie dopiero pierwszy.
          • bim-bol Re: lego silniki 14.10.14, 14:01
            To moze warto zastanowic sie nad jakims gotowym zestawem z silnikami na poczatek - 42008 lub 42025 to chyba najtansze.
          • b.bujak Re: lego silniki 14.10.14, 20:21
            dobrze by było mieć jednak klocki technics bo lepiej się buduje jak się ma do dyspozycji elementy typu łączniki, zębatki, kółka itp
          • julvik Re: lego silniki 14.10.14, 20:30
            To niech lepiej najpierw pobuduje z techicsów samych a jak się wdroży to dopiero wtedy silnik
          • patatajowa Re: lego silniki 14.10.14, 20:48

jesli nie macie żadnych technicsow to nie zabardzo będzie do czego wykorzystać te silniki.
            Syn buduje od zeszłego rogu z technice,traktor,koparkę,smieciarke itp. Jak to złożysz to w każdej instrukcji na końcu jest opcja jak zamontować do danego modelu te "silniczki" wink no i jeszcze tylko uprzedze ze jesli to początek twojego syna z technice to zestawy są trudniejsze i na początku moze być potrzebna pomoc,(mój jak zaczynał miał 7,5).
            • laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 21:39
              Właśnie zastanawiałam się nad koparką. Myślę że syn sobie poradzi lepiej niż ja smile
              • patatajowa Re: lego silniki 14.10.14, 21:42
                to jesli koparka to od razu ci napisze ze drugie tyle wydasz na silniki. jeden zestaw nie wystarczy.
                mowie o zestawie 8293.
                • laleczkamajeczka Re: lego silniki 14.10.14, 21:57
                  Właśnie myślałam o koparce i tych silniczkach. Czy wtedy to wystarczy czy jeszcze coś trzeba dokupić? Gdzie najlepiej kupić te zestawy? Patrzyłam jakie są ceny na allegro , ale zastanawiam się czy bywają promocje np przed świętami w tesco?
                  • karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 10:58
                    Trzeba też pamiętać że nie do wszystkich zestawów pasują te same silniczki. aczkolwiek ten zestaw 8293 jest dość uniwersalny. A o której koparce myślałaś? bo też są różne wersje wink
                    • patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 11:03
                      trzeba tez pamietac ze nie kazdy zestaw da się "zmotoryzować" wink
                      www.youtube.com/watch?v=Ghyy3yBBW3o
                      obejrzyj sobie np taki filmik , pod spodem masz co potrzeba do takiej wersji akurat-tzn ile "silników" i jakie.
                      • karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 11:15
                        Ale na tym filmiku jest więcej silniczków niż w tym zestawie. z tego co udało mi się zrozumieć to mając ten podstawowy zestaw silniczków ta koparka będzie sterowana manualnie i ramię będzie się ruszać góra, dół, i obracać o 360 stopni no i jest otwierany ten chwytak, ale wszystko to manualnie. I wydaje mi się żeby tak działało jak na tym filmiku to trzeba jakoś odpowiednio to zaprogramować
                        • patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 11:35
                          zgadza się. dlatego tez wczesniej pisałam ze jezeli planuje kupic koparke to jeden zestaw nie wystarczy.
    • karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 11:44
      A może na początek lepiej kupić zestaw bez silniczków? Żeby zobaczyć czy w ogóle się wciągnie, zestaw z możliwością późniejszego dołączenia silników. Z tego co wiem nie wszyscy chłopcy interesują się technikiem
      • patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 12:11
        tez juz była taka rada wink zwłaszcza ze załozycielka wątku napisała ze technicsów nie mają jeszcze żadnych smile
        • laleczkamajeczka Re: lego silniki 15.10.14, 16:19
          syn właśnie chce silniczki , a z lego technik budował u kolegi
          • els.ol Re: lego silniki 15.10.14, 16:37
            Pooglądaj też Lego Mindstorms - mój mąż z córką (6lat) ostatnio całe wieczory składają.
            Młoda sobie super radzi, składa z instrukcji, rzadko popełnia błędy. Tatuś podpina silnik i programuje i mają zabawę na kilka dni, później nowy robocik.
            Sprawdź w swoim domu kultury czy nie mają zajęć z lego mindstorms. Mój mąż takie zajęcia prowadzi, ale ma kilku znajomych w różnych miastach, gdzie też się takie zajęcia odbywają. 2-3 lata temu był projekt unijny, wiele domów kultury skorzystało, dostali klocki za gruuuube pieniądze (po 8 dużych zestawów) i teraz mają klocki i za kilka zł (u nas 10zł za 1,5h) chłopcy mają zabawę.
            • patatajowa Re: lego silniki 15.10.14, 16:57
              dobrze powiedziane-poogladaj, bo cena zaporowa zdeczka wink
              syn chodzil na zajecia z robotyki u nas, zafascynoiwany tematem, ale jak sprawdziłam ceny to...
              • karola399 Re: lego silniki 15.10.14, 17:38
                lego mindstorms to droga impreza niestety
                • els.ol Re: lego silniki 15.10.14, 18:01
                  Ale może i u Was są takie zajęcia?
                  Chodzą głównie chłopcy, ale dziewczynki też pojawiają w grupach - polecam, bardzo rozwojowe, choćby tylko na zajęciach mieli poćwiczyć!
                  Zainteresujcie się ofertą domów kultury, stowarzyszeń działających w okolicy.
                  • laleczkamajeczka Re: lego silniki 15.10.14, 20:00
                    Syn chodził na robotykę , teraz chce zapisać się na 3 etap czyli lego mindstorms (tylko u nas to prawie 600 zł za 12 zajęć) lub kupić zestaw z silnikiem i zastanawiamy się co zrobić.
                    • iwo02 Re: lego silniki 15.10.14, 22:44
                      Jak dobrze poszukasz to za tą kasę uda Ci się kupić NXT 2.0 lub EV3.
                      Mój młody ma oba te zestawy. Przeszedł 2 etapy zajęciowe.
                      Na poziomie mistrzów już się niczego nie nauczył,
                      wg mnie te zajęcia są dość istotne na początku pracy z Mindstorms.

Później jak dzieciak zaskoczy projektowanie szkoda pary i kasy.
                      Ja kupiłam NXT za 700zł a EV3 EDU w wybrakowanej wersji bez akumulatora za 600zł.
                      Okazji jest od groma trzeba tylko je znaleźć smile
                      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka