jolmar 03.11.05, 11:57 Proponuję wpisywac Wasze propozycje (wzorem lat ubieglych W temacie postu podajcie wiek malucha (aby łatwiej znalezc) a w tresci proponowane prezenty. Pzdr Jolmar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolmar 3,5 - 4 latek chłopiec 03.11.05, 12:03 Oto propozycje: - zestaw klockow lego: straz pozarna, samolot strazy, straznica (dla fana Strazaka Sama), - puzzle Kurczak Mały, Puchatek - 60 elementow, - gra elektroniczna Przedszkolak, - tor wyscigowy dla fasolek, - tor hot weels z samochodzikami, - zestaw ciastoliny z dinozaurem, lekarzem lub weterynarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: 3,5 roku chłopiec ; dziewczynka 8 lat 03.11.05, 12:35 dla chłopców , z moich pomysłów : - metalowa kolejka Tomica World z prawdziwą parą ( + mnóstwo elementów można dokupić do tego, mosty , zajezdnie itd. ) - domek Koala Brothers ( dla fanów - samochód Bruder ( u nas śmieciara i straż pożarna , ale jest ich dużo rodzajów ) i kask bruder - Tajemniczy słonik Lexibook - walkie talkie - jeszcze nie kupiłam rozglądam się więc nic konkretnego nie polecę - Quizy z Kubusiem Puchatkiem Clementoni - dla fanów Franklina , jak mój synek świąteczne kasety ( 2 rodzaje na stronie wydawnictwa Debit - śliczne !!), maskotka Frankina i książeczki z żółwikiem - ciastolina zabawa z jedzeniem , gofry , makaronowy lunch , kanapkowy lunch ; - klawiatura Easy pc + gry ( już po polsku !! ze strony Marko ) - gra Tomy "Nie budźcie taty" z córką gorzej pomysłów mam znacznie mniej , na razie wymyśliłam : - monopol junior - scrable junior - gra operacja - biżuteria księżniczek Disney'a do samodzielnej produkcji (z Merlina ) - Barbie gra do komputera Salon piękności pozdrawiam Urszula Zuzia i Maciuś Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: do ursgmo-pytanko 03.11.05, 14:30 Czy możesz podać adres strony wyd. Debit??? Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: link do wydawnictwa debit 03.11.05, 15:33 bardzo proszę : www.wydawnictwo-debit.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
superkama Re: 3,5 roku chłopiec ; dziewczynka 8 lat 07.11.05, 16:08 ja teraz jestem pod wrażeniem strojó na www.aster.bazarek.pl, więc też polecam ładne, tanie i fajne na prezent - rodzice się cieszą bo już stroju kupowaćnie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
quarterd 1 rok i 1,5 roku 06.11.05, 23:27 1 rok Garnek Fisher price 1,5 roku Stolik Playskol i Zabawki do kąpieli Fischer Price Odpowiedz Link Zgłoś
chuda20 dziewczynka 2,5 roku :o) 07.11.05, 08:28 Tak więc w tym roku mała dostanie: -wózek dla lalek Polmaxu-akurat w wawie jak byłam przejazdem znalazłam za 170zł więc już kupiony :o) -annabell - my first baby.Bardzo leciutka laleczka a do tego niefunkcyjna- moja córeczka zdecydowanie woli lale niefunkcyjne. -magnetofon z mikrofonem taki dla dzieci -lego duplo - nie wiem jaki zestaw -ciastolina - coś podobnego do wyciskarki - nie jestem biegla w tym temacie i dopiero zaczynam się rozglądac :o) -mata do tańczenia jeśli taką znajdę :o) -duużo książeczek i słodyczy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ana_mama_patrycji Re: dziewczynka 2,5 roku :o) 18.11.05, 13:13 My planujemy zakup: - rozkładanego domku - Kolejki Fisher Price - zestaw lekarski - książeczkę a i tak największym prezentem będą Święta u babci której niewidziała 7 miesięcy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28381654&wv.x=2&a=31834463 Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: 1 rok i 1,5 roku 10.11.05, 07:07 Polecam jezdzik. Zakupilam go w poniedzialek na allegro. Okazal sie prawdziwym hitem www.allegro.pl/show_item.php?item=70814981 Sprzedawce tez polecam z czystym sumieniem. Maja swoja hurtownie w Falenicy. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: 4,5 roku i 10 m-cy 10.11.05, 08:50 Mati 10 m-cy Traktor z przyczepą My baby, jakaś kula grająco-świecąca, coś z zabawek kąpielowych Zuzia 4,5 roku Samochód garbus dla Barbie, zestaw pieczątek w walizce, 2 i 3 część książeczki Julek i Julka, za która po prostu przepada no i nie wiem może jakaś gra lub komplet płyt do nauki angielskiego na CD Na Mikołajki: Zuza - Opowieści biblijne, bajka z naklejkami, Mati - nie wiem jeszcze ale z uwagą czytam wszystkie posty w poszukiwaniu inspiracji Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: 1 rok i 1,5 roku 14.11.05, 10:35 W carrefourze taki jezdzik jest za 129 zł jesli dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 07.11.05, 09:34 U mnie ( 4 i 7 lat, parka) duzo ksiażek ( "Kotolotki", "Gwiazdka w Bullerbyn","Martynka na wakacjach"- juz zakupione, a będzie jeszcze "Nie kazdy umiał sie przewrócić", rozkładanki statek piracki i farma,pewnie jeszcze jakies) , cos do słuchania ( "Dziadek do orzechów", moze :Harry Potter" i "Karolcia"), gry ( spodobała mi sie Ramzes( Ravensburger), i moze jeszcze Operacja, a dla córci byc moze Laleczki Granny), dla synka jakis zestaw lego z wikingami a dla córki z księżniczkami, a i jeszcze ciastolina dla córy ( chyba zaestaw play doh- lodówka). Odpowiedz Link Zgłoś
adam22022 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 08.11.05, 23:52 podciągam, pamiętajmy że świeta tuż tuż a potem tylko nerwówka, ja co prawda nie dla własnych dzieci ale też prezenty wiec chętnie wysłucham pomysłów mam będących na bierzaco Odpowiedz Link Zgłoś
mamanatalki2 Prezenty dla 15 miesięcznej dziewczynki 09.11.05, 08:03 Witam! Póki co kupiłam konika na biegunach little tikes - ma być na Mikołaja Żeby Niunia nie zobaczyła to szybko schowałam do spiżarki Dokupię jeszcze jakąś fajną książeczkę (bo Natalka uwielbia zwłaszcza o zwierzątkach) np. z "próbkami" sierści zwierząt i na pewno jakąś malutką czekoladkę. Każdy prezencik opakuję w papier oddzielnie żeby była zabawa przy otwieraniu i stopniowe odkrywanie skarbów Na Gwiazdkę planujemy klocki, jeszcze nie wiemy jakie, ale albo cobi albo wader, oczywiście książeczkę i jeszcze coś, póki co nie wiem co....też szukam pomysłów, może coś z farmy fp bo Niunia ma już kilka zestawów i uwielbia. Ostatnio kupiliśmy jej tzw. dużą zagrodę (beznadziejne tłumaczenie naszych sklepów - BO TO STAJNIA!) z trzema konikami i wózkiem na siano i figurką chłopca (ok. 75 zł + przesyłka). Są w niej cztery różne dźwięki koników, nie wiem skąd, ale Mała od razu wiedziała jak to włączyć... Super jest też opakowanie (jak zwykle fp) ma dziurę, w której mieści się rączka dziecka i ta moja kochana rączka wkłada tam i wyjmuje różne rzeczy.... Zabawa świetna - polecam. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
m.u.m.m.y Dla mojej 20 miesięcznej córci... 09.11.05, 14:10 Kupię zamek Fisher Price albo Farmę tej samej firmy. Mała ma już kilka zestawów i cały czas się tym bawi. Zwłaszcza konikami... Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: do kolorko-pytanie 09.11.05, 21:08 Gdzie można kupić rozkładankę:statek piracki? Jaka firma wydaje coś takiego,gdzie można to zobaczyć? ( brzmi ciekawie) Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: do kolorko-pytanie 09.11.05, 21:58 Mozna kupic np tu www.badet.pl/go/_info/?id=27009 Widziłam tę książke w realu i bardzo mi sie podoba, jeszcze nie kupiłam, mam nadzieje na przedswiateczne promocje w marketach Odpowiedz Link Zgłoś
1kaha1 Re: do kolorko-pytanie 14.11.05, 15:06 Widziałam dzisiaj w geant "piracki statek" dokładnie taki sam za 15,99 Odpowiedz Link Zgłoś
dta Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 22.11.05, 16:57 Co to za rozkładanka statku pirackiego? Gdzie to można kupić i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
dta Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 22.11.05, 18:33 Oczywiście nie przeczytałam uważnie poprzednich postów. Cofam pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdorota11 roczna dziewczynka 09.11.05, 15:12 kupiłam domek little people FP, ale dałam już teraz...u niej święta i urodziny dziela malutkie tygodnie, więc dostanie mule, malutką farmę do kompletu FP, zestaw do kąpieli, ale nie mogę zdecydować się czy ośmiorniczka tomy czy przyjaciele z wanny FP, książeczke do bucika na mikołaja, małą lalkę-chyba i chciałabym cymbałki lub pianinko, ale do jednych wydaje mi się za duża-krótko posłużą, a do drugich za mała. Jednego jestem pewna, nie kupię nic z little tikes, bo mam stojaczek i magnetofon i z obu złazi farba, chociaż bawi się nim świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab20 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 09.11.05, 16:29 Polecam edukacyjne zabawki LeapFrog - nowosc na rynku polskim. Dla najmolodszych: muzyczna kostka - 99 pln Liczynoga - 90 pln dla nieco starszych - od 6 misiaca: kula odkrywcy - 130 pln madry bebenek - 110 pln czarodziejski stolik - 290 pln stonoga liternoga - 95 pln od 3 roku zycia: globus malego odkrywcy - 370 pln od 4 roku zycia LeapPad - 280 pln (niebieski i rozowy) LeapPad plus writing 320 pln Leapster - 550 pln od 8 roku zycia: globus dla podroznika - 550 pln Zabawki naprawde niesamowite, rosnace z dzieckiem. Do LeapPadow i Leapstera sa wyminne ksiazeczki i software wiec z zabawek dziecko moze korzystac przez co najmniej 4 lata. wiecej na stronie importera www.smartoys.pl Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 09.11.05, 22:36 Czy to jest oficjalny dystrybutor lepa frog na Polskę? Bo cena za leap pad 280zł mnie dobiła-przecież to kosztuje niecałe 30 usd!!!A ceny tej firmy są zbliżone na całym świecie, podobnie jak FP... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab20 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 09.11.05, 23:11 Tak jestem oficjalnym dystrybutorem LeapFroga na Polske. Niestety nie moge zgodzic sie z Pania, ze ceny LeapFroga sa takie same na calym swiecie. Jest to spowodowane chociazby roznymi stawkami VAT (w US brak), czy roznymi kosztami transportu. W US LeapPady oczywiscie sa najtansze (ale American English i brak CE Testing), UK ok 30 GBP (ceny sklepu internetowego). We Francji LeapPad kosztuje juz ok 70 EUR a w Niemczech ok 60EUR (obydwa kraje maja nizszy podatek niz Polska). Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Dziewczynki: 3,5 i 1,5 roku 10.11.05, 01:06 Dla starszej córki mam duzo pomysłów, problem w tym, co wybrać. Klocki Lego, prawdopodobnie Duplo, chyba, że jednak stwierdzę, że są już dla niej za "dziecinne" i wybiore serię Create 4+ wózek spacerówka z daszkiem, koniecznie na pompowanych kołach, np Chou Chou + być może lala znikopis (Tomy Megasketcher lub FP Doodle Pro) Clifford na VHS lub DVD gra planszowa, np. Granna Mój pierwszy quiz zestaw lekarski w walizeczce np. Smoby ciastolina - nie wiem jeszcze, czy jakiś zestaw tematyczny, czy po prostu sama ciastolina książki, coś o przedszkolu, np. "Przedszkolaki z Ulicy Morelowej", "Mój pierwszy śpiewnik - najpiękniejsze piosenki dla przedszkolaków i uczniów" Dla młodszej mam jakoś mniej pomysłów na razie: książki np. Antologia lit. dla najmłodszych mały wózeczek parasolka z pasującą lalą przytulanka, np. kotek lub piesek, ale nie żaden interaktywny miarka wzrostu puzzle piankowe Marko coś z serii Little People aga Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc chłopiec 17 miesięcy, dziewczynki 3 i 4 lata 10.11.05, 11:44 mam kupione zestawy FP little people: port lotniczy, miasteczko i pociąg; kupiłam też tańczącego teletubisia, brykającego tygryska FP i straż pożarną Little Tikes taką duzą (w sumie jest napisane że dla dzieci od lat 3... cóż ale mi sie podobała) W rodzinie mam dziewcznki: 3 lata, kupiłam taki zestaw sklepowy:kasa fiskalna i cos tam jeszcze : www.mytoys.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/DEU/Mt_DisplaySearchResult-Start;sid=DDbb9MFtSGzH9IIeL7y-_MBnHnMxMQC2Z7U=? key=1463288&cat=de_DE&sort=sd&pg=0 i 4 lata, dla tej kupiłam kuchnię SMOBY Fiesta z wyposażaniem www.mytoys.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/DEU/DisplayProductInformation-Start;sid=DDbb9MFtSGzH9IIeL7y-_MBnHnMxMQC2Z7U=? ProductSKU=de_DE-1407234 Odpowiedz Link Zgłoś
ewabart do alexsc 10.11.05, 14:40 Witam, a gdzie kupilas tubisia, bo moj maly jest tez na etapie tubisi Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 do kasia20-leap frog 10.11.05, 15:05 Rozumiem. A leap pad dodatki do niego(książeczki i gry) są dostępne w języku polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: do kasia20-leap frog 10.11.05, 22:49 No właśnie czy ksiażeczki sa po polsku, czy tylko po angielsku? a jakiś inny język\tez? Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: do kasia20-leap frog 11.11.05, 09:30 Zerknęłam na stronę-owszem, wszystko jest, tylko, że... po angielsku. Trochę mnie to rozśmieszyło, bo np. globus interaktywny, który opowiada o każdym kraju, kontynencie itd "mówi" wyłącznie po angielsku, a napisane jest w opisie, że "wspomaga naukę języka angielskiego u dzieci") Oprócz dziecka dwujęzycznego(gdy jedno z rodziców jest cudzoziemcem) nie spotkałam jeszcze w Polsce czterolatka biegle władającego angielskim na poziomie tego globusu Szkoda, bo liczyłam na to, że dystrybutor(a zwłaszcza prodecent) zadba o to, żeby produkt był wprowadzony do kraju zgodnie z wymaganiami zabawki Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: do kasia20-leap frog 11.11.05, 09:32 Dodaję, że nie miałam zamiaru wylewać tu żółci, tylko naprawdę bardzo liczyłam, że taki prezent gwiazdowy będę mogła sprawić mojemu synkowi I nie ukrywam, że jestem bardzo rozczarowana Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 leap frog 11.11.05, 09:44 Leap frog to zabawki tylko w jezyku angielskim,globusa jeszcze nie mamy ale wlasnie chce go kupic mojemu 3,5 latkowi(ten prostszy) jednak w Stanach wychodzi zdecydowanie taniej,zwlaszcza w grudniowych promocjach. Mamy za to Leappady,tez te prostsze i z kilkoma ksiazeczkami i nie sa one trudne jezykowo.Podobnie jak inne zabawki. Dla mnie te zabawki sa bardzo udane,podpasowane pod dziecko,jedyny minus to cena,niestety w Polsce jeszcze wyzsza niz w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab20 Re: leap frog 12.11.05, 23:00 Witam, jestem dystrybutorem firmy LeapFrog w Polsce. Ceny zabwek sa dosyc wysokie, ale jest to spowodowane bardzo wysokimi kosztami ich produkcji i sprzedazy. W Stanach sa tansze tylko, ze nie kazdy ma mozliwosc zakupow w Stanach a przede wszystkim w Polsce sa one dstepne w brytyjskiej wersji jezykowej. Junior Globe jest juz dostepny w kilku sklepach w Warszawie (m.in. Mis Sadyba Best Mall i Panda w Arkadii). Jego cena to 370 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: -leap frog 11.11.05, 11:33 Leigh4 : z ust mi to wyjęłaś, dokładnie to samo chciałam napisać, gadający globus- super fajny pomysł, ale jeśli ma to być zabawka na rynku polskim, powinien "gadać" po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Powinni być lepsi od FP i wprowadzić innowacje 11.11.05, 11:40 a nie tępo naśladować. Takie zabawki ma FP w swojej ofercie i też żadna nie mówi po polsku, no może garnuszek... Ale jeśli chodzi o te zabawki książeczkowe to porażka nie kupię kolejnej zabawki mówiącej w obcym języku i nie chodzi teraz o cenę chociaż oczywiście przesadzają. Ale powinni udostępnić nam wersję polską i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: dziewczynka 19 miesiecy 13.11.05, 15:33 - Lalka funkcyjna Annabell (od cioci, juz kupiona czeka - łózeczko dla lalki (nie firmowe - upatrzone i tanie fajne drewniane łózeczko/kołyska - wózek dla lalki (to od prababci wiec nie mam pojecia jaki) - puzzle piankowe z alfabetem i cyframi (to na Mikołajki) - ksiazeczka z okienkami Wilgi "Brzdące na łace" (Mikołajki) - ksiazeczka z okienkami "Dom pełen niespodzianek" (Mikołajki) - ksiazeczka wielki format "W krainie misiów" - ksiazeczki Egmontu super seria: "Snieżny miś" "Prezent na gwiazdke" "Opowiesc pod choinkę" "Strach na wróble" )) tu przyszalalam ale trafiła sie okazja kupienia ich na allegro za 35% ceny) - miś Tomisio to od nas - ciagle sie zastanawiam, corka zaczela sie interesowac literami i meczy nas w nazywanie ich po 100razy , z drugiej strony moze to jednak za wczesnie? - jakas zabawka do kapieli, prawdopodobnie osmiorniczki Tomy lub przyjaciele z wanny FP (to od babci) - nie wiem co jeszcze od chrzestnej, dziadków, i drugiej babci (bo u nas sa 3 ale pewnie podsune im pomysły na klocki Lego domek duplo,Farme lub Zagrode Little People, latarke Little Tikes, pianinko/cymbałki Little Tikes lub inne instrumenty muzyczne....oczywiscie nie wszystko)) Nie wiem tylko gdzie ja to wszystko upchne mam strasznie duza rodzine i kazdy chce małej cos kupic bo jest na razie dzieciecym rodzynkiem (nastepne dziecko ma 21 lat) w dodatku mieszkamy daleko od nich wszystkich i z rodzina widujemy sie tylko kilka razy w roku...walcze wiec zeby sie skladali i kupowali mniej a porzadne i grupowo...ale babciom ciezko to pojać zwłaszcza ze miedzy soba rywalizuja... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi54 Re: dziewczynka 2,5 roczku 13.11.05, 20:01 od nas na Mikołaja i pod choinkę: - pianinko SIMBA - 8 odgłosów zwierząt, 8 melodyjek, 8 piosenek o zwierzętach, 8 rytmów, funkcja nagrywania i odtwarzania, podgłaśniania/ściszania, dźwięk pianinka i trąbki, klawisz demo i oprócz tego zwykła klawiatura - dla mnie bomba - i cena też super bo tylko 49zł w Carrefour - lalka BABY BORN - w promocji za 169 - jakiś zestaw lego duplo od babci: - zestaw lalki Steffi: mama, tata, 3 dzieci i niemowle + wózek, rowerek, nosidełko itp. (oczywiście to wszystko dla tych laleczek) - cudowna kula śnieżna, na baterię, ma wiatraczek co rozdmuchuje śnieg, gra kolędę (pięknie), i świeci się latarnia - zamówione z katalogu QUELLEżeby ją obejrzeć wejdźcie na stronkę www.quelle.pl , potem w wyszukiwarce wpiszcie kula, na drugiej stronie ostatnia pozycja - Śnieżna kula za 25 zł), przepiękana, już widziałam na żywo. Na razie to tyle ale już w lutym urodzinki i pewnie teraz kupię prezent korzystając ze świątecznych promocji Odpowiedz Link Zgłoś
gabi54 Re: dziewczynka 2,5 roczku 13.11.05, 20:03 zapomniała dodać jeszcze: -jakaś ksiązeczka o świętach i Mikołaju - może coś polecicie? -ciastolina (piesek weterynarz) Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: dziewczynka 2,5 roczku 13.11.05, 21:18 ja zamówiłam w Merlinie jakieś opowieści wigilijne i cos z mikołajem www.merlin.com.pl Ale pewnie w księgarniach juz takie świąteczne książeczki też są. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: do carminamama!! 14.11.05, 11:55 Mam do Ciebie pytanie o te książeczki z okienkami. Moja mała ma jedną serię i ja uwielbia (ma 20 mies.), chcę jej kupic jakieś nowe. Czy te ksiązki kupujesz w księgarni czy można je gdzieś zobaczyć w internecie. Chciałabym zobaczyć czy to coś innego niż już mamy. Może mi coś o nich więcej napiszesz? Z góry dziękuję, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
greenland ksiażęczki dla prawie 2-latka 14.11.05, 13:46 www.bookmaster.pl/ksiazka/24305.xhtml?alejka=1 własnie zamówiłam tam: 1 x "Dom pełen niespodzianek" praca zbiorowa 1 x "ZOO pełne niespodzianek" praca zbiorowa 1 x "Szkoła pełna niespodzianek" praca zbiorowa 1 x "Wieś pełna niespodzianek" praca zbiorowa wszystkie powyzej z okienkami oraz bez okienek ale fajne moim zdaniem: 1 x "Kamyczek Wesołych Świąt" Johanne Mercier 1 x "Kamyczek. Na nocniczku" Joceline Sanschagrin Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do carminamama!! 14.11.05, 13:54 Ja prawie wszystkie ksiazeczki kupuje przez internet, zreszta nie tylko ksiazeczki) pracuje przy komputerze a i nie znosze centrów handlowych i wiekszych sklepow a sympatycznych ksiegarni w okolicy brak...choc czesc ksiazek znam bo gdzies przejzalam przelotem, sporo mamy wiec z okienkami moge ci polecic z czystym sumieniem: typowo swiateczna - www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php? PHPSESSID=1099189408a527918534c&l1=1&c=8&nr=466787 tu ta sama drozej ale link krotszy www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=586 o zwierzetach - www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14478 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14479 my tych nei mamy ale tu jest ich opis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=27513789&a=27513789 tu seria ktora mamy i polecam www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=6359 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=6356 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=6357 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=6358 seria raczej dla chłopców www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14483 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14481 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14480 www.ksiegarnia.ksiazki.pl/index.php?modul=8&id_detal=14482 tu ruchome elementy www.badet.pl/go/_info/?id=26978&sess_id=4db4263f65deb2a4fb0ba7f70142a60e recenzja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=26717370&a=29860075 to kolejna seria rowniez mamy i polecam zwłaszcza pierwsze 4 www.merlin.com.pl/frontend/towar/360925 www.merlin.com.pl/frontend/towar/360924 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=209 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=163 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=162 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=211 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=161 www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=160 www.wysylkowo.pl/ks84027.html tu bez zdjecia i nigdzi eindziej jej nie ma na pewnej aukcji ktora obserwowoalam mozna obejrzec sobie jej zdjecia allegro.pl/show_item.php?item=67179320 i tu sporo innych z ktorych polecam zwłaszcza serie dla starszych dziecic BAWIDOC Larousse rewelacyjne ksiazeczki edukacyjne a tu mozna je sobie obejrzec nawet na filmiku do sciagniecia www.badet.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=okienka same ksiazeczki ktore ja kupiłam: "Brzdące..." to klasyczne polskie wierszyki, maja na kazdej stronie okienka (wszystkie podobnych kształtow-prostokata) z owadami i zwierzatkami pod klapka tez zwierzatko i zabawny tekst dotyczacy wierszyka, dla takich maluchow fajne do czytania z rodzicem bo głowna niespodzianka pod klapka nie jest owad a zabawna rymowanka. "Dom pełen...." na kazdej stronie inne pomieszczenie (kuchnia,łazienka, pokoj dzieci, salon itp.) i po kilka klapek (kazda w kształcie przedmiotu jaki na niej narysowany) można zajrzec do szafek, pod zlew, pod stół, do czajnika wszedzie pod klapakami sa niespodzianki (np. pod stołem w pudełku małe kotki:- ) Ilustracje kojaza mi sie najbardziej z seria Kamyczek. to tyle mam nadzieje ze pomogłam hehe te ksiazeczki dziecice to moj konik)) Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: do carminamama!!dzięki:) 14.11.05, 17:42 Jesteś prawdziwym ekspertem! Zapamiętam sobie Twój link Bardzo dziękiza wyczerpujące info o książaczkach. My mamy serię tych czterech "dom, zoo itd pełne niespodzianek" są super, moja mała już zna na pamięc gdzie kotek a gdzie dzidzia robi sisiu . Teraz chce jej kupić coś nowego i na pewno skorzystam z Twoich propozycji. A nie wiem może czy gdzieś w W-wie można je zobaczyć na żywo? Może jest jakś dobra księgarnia? Internet to jednak dodatkowe koszty przesyłki a wolałabym ich uniknąć... Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam ciepło Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: do carminamama!! 30.11.05, 14:00 ************ Carminamama dzięki za spis książeczek - kupiłam kilka z Twoich propozycji i jestem zachwycona. Synek tez zachwycony bo nie wytrzymałam i 2 ksiąeczki dostał juz wczoraj Dzięki!!! ************ Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do carminamama!! 30.11.05, 15:16 Ciesze sie że pomogłam choc troche))) Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: dziewczynka 19 miesiecy 14.11.05, 21:59 Gdzie namierzyłaś fajne drewniane łóżeczko? Też jestem zainteresowana i jeszcze fajnym wózkiem (drewno, wiklina), ale nic mi sie jakos nie podoba. MOże mi coś podsuniesz, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: dziewczynka 19 miesiecy 14.11.05, 23:15 łózeczko na które pewnie sie zdecyduje to ktores z tych dwóch: sa duze i wygladaja na porzadnie wykonczone, troche mi te pościele nie podchodza ale najwyzej sama uszyje...za to maja gładkie kanty, dośc grube elementy - bezpieczniejsze i sa dośc szerokie. Nie wiem tylko co lepsze kołysko łózeczko czy to ze szczebelkami allegro.pl/show_item.php?item=71886318i allegro.pl/show_item.php?item=71886239 W trakcie szukania trafiłam jeszcze na takie: allegro.pl/show_item.php?item=72204090 to jest urocze tylko troche waskie i inne, mi sie mniej podobaja ale moze ktos skozysta www.zabaweczki.pl/product_info.php?cPath=39&products_id=180 www.padis.com.pl/ZABAWKI_PL.php tu duzo łózeczek i wózkow - niezłe wzornictwo szkoda ze nie ma cen... Jakies podobne łózeczko jest tez na stronie Leclerka www.hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=2240 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: dziewczynka 19 miesiecy 16.11.05, 18:37 Najbardziej mi sie podoba to waskie z allegro, juz je kiedys namierzylam ale boje sie ze chou chou sie nie zmiesci. Znalazlam tez calkiem fajne w quelle, ale nie moge sie zdecydowac. Dzieki za strone padis, sa ciekawe rzeczy, moze w koncu cos wybiore, z pewnoscia latwiej o lozeczko niz o fajny wozek, te cukierkowe rozowosci mi nie odpowiadaja. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marara Re: dziewczynka 19 miesiecy 25.11.05, 13:18 tam kupiłyśmy kołyskę sa też łózka www.novumgrom.pl/shop/index.php? view=products&category=2&scategory=1150&fun=child_show&idc=2 Odpowiedz Link Zgłoś
greenland chlopiec 22 m-ce w grudniu (prawie 2 latka) 14.11.05, 10:57 Kilka propozycji: - remiza Fp Little People - ciastolina z Tesco (wiaderko) + foremki dodatkowe - sanki - klocki lego duplo (zapas 120 klocków, jakies autko) - cymbałki - autka przerózne - mały majsterkowicz czyli narzędzia typu mlotek, wiertarka na beterie, śrubokręt itp. - książeczki Odpowiedz Link Zgłoś
imp9 dziewczynka 5 lat i chłopczyk 3 latka 14.11.05, 13:27 dziewczynka: samochód Barbie garbus, Barbie Magia pegaza, zestaw kucyka Pony chłopiec: koparka, betoniarka, traktorek Boba budowniczego z serii klocków lego Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ dziewczynka - 2,3 latka 14.11.05, 13:53 Mikołaj: - zestaw stempelków z motywami świątecznymi TCM/Tchibo, - 2 książeczki Dagny Ślepowrońskiej (gwiezdna i księżycowa kołysanka, wyd. Wilga), - książeczka "Wesołych Świąt" z serii o Tupciu Chrupciu wyd. Siedmioróg - książeczka "Puk, puk ..." z klapkami o Bożym Narodzeniu, - dużo książeczek z serii Amberek - jeszcze nie zdecydowałam jakie tytuły - trochę książeczek z serii o Kamyczki od 3 lat (tych które nam brakują) - ciastolina: wyciskarki oraz słoiki "owocowe" + jeszcze coś - + jeszcze inne niespodzianki, które nie zostały przez dziadka i ciocię zgłoszone Gwiazdka: - zestaw - wózek lekarski z mnóstwem instrumentów, rentgenem itp - Smoby, - układanka interaktywna (elektroniczne puzzle ze zwierzętami) - Smoby, - Lego Duplo o przygodach Dory i Diego (sprowadzane z USA) - zestaw dźwiękowy + uzupełniający, - mnóstwo książeczek z Amberka, Muchomora, Siedmiorogu i Egmontu - ciastolina - zestaw kuchnia + lunchowy oraz lodówka - pewno jeszcze wiele niespodzianek ..... Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 do pia_ 14.11.05, 15:11 Nie szkoda Ci zasypać dzieciaka toną nowych rzeczy? Ja tego nigdy nie pojmę? Rośnie nam nowe pokolenie KONSUMENTÓW. A co będzie za 5, 10 lat - wykupisz cały sklep i powiesz, że święta nie polegają przecież na konsumpcji tylko mają większy wymiar. ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do pia_ 14.11.05, 15:41 Troche niepotrzebnie złosliwa ta krytyka?? kazdy ma w koncu prawo kupowac sobie i swoim dzieciom co chce i co może i nie ma tu co rozumiec A z postu Pia ja zrozumialam ze to sa zakupy i prezenty od całej rodziny ? zreszta duzo pozycji to ksiazki A co konsumpcyjnego trybu zycia to nie powstaje on od duzej ilosci zabawek tylko od podejscia rodzicow ktorzy to podejscie swoim przykładem dzieciom przekazują i moze ono powstac zarowno u rodzicow ktorzy kupuja nadmiernie jak i tych co odnosza sie do tego pogardliwie Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: do pia_ 14.11.05, 15:54 He, he, oczywiście prezenty są od całej rodziny oraz przyjaciół i znajomych - nie pisałam tego, bo wydawało mi się to oczywiste. A książeczki uwielbiamy i święta to najlepsza okazja, aby trochę poszaleć z ich zakupem. Zresztą moja córa zażyczyła sobie w liście do św. Mikołaja: lody pistacjowe (nie ma pojęcia co to za smak, ale występują w opowieści o Tupciu Chrupciu, którą uwielbia) i książeczek "duzio, duzio". Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do pia_ 14.11.05, 16:12 Heheh, ja to doskonale rozumiem)) ja tez uwielbiam ksiazeczki i ciesze sie ogromnie ze corka je stale "czyta" i sa w codziennym uzytku, ) bo moge je kupowac duzo na ile tylko budżet pozwala)) dlatego wlasciwie zabawki sa kupowane tylko z okazji a ksiazeczki w miedzyczasie A co do zabawek ...kupuje bo teraz moge i cisze jak widze radosc corki, i ilosc zabawek niejak sie nie ma do wartosci ktore jej przekazuje)) ja jako dziecko mialam ich duzo bo tez byłam najmłodsza w dużej rodzinie...i ta ilosc nie przeszkodzila mi w tym zeby w wieku 7 lat oddac jednego dnia w tajemnicy przed rodzicami 90% z nich biednej kolezance o ktorej dowiedzialam sie ze ma jednego tylko malego murzynka. ) Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: do pia_ 14.11.05, 20:29 carminamama napisała: > Heheh, ja to doskonale rozumiem)) ja tez uwielbiam ksiazeczki i ciesze sie > ogromnie ze corka je stale "czyta" i sa w codziennym uzytku, ) bo moge je > kupowac duzo na ile tylko budżet pozwala)) dlatego wlasciwie zabawki sa > kupowane tylko z okazji a ksiazeczki w miedzyczasie > > A co do zabawek ...kupuje bo teraz moge i cisze jak widze radosc corki, i ilosc > > zabawek niejak sie nie ma do wartosci ktore jej przekazuje)) ja jako dziecko > > mialam ich duzo bo tez byłam najmłodsza w dużej rodzinie...i ta ilosc nie > przeszkodzila mi w tym zeby w wieku 7 lat oddac jednego dnia w tajemnicy przed > > rodzicami 90% z nich biednej kolezance o ktorej dowiedzialam sie ze ma jednego > > tylko malego murzynka. > > ) hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaa niezły ubaw Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: do becbec5 14.11.05, 15:46 NIE WSTYD! Ostatnio życie mi pokazało, że jest bardzo krótkie i ulotnie, więc tym, co będzie za 5,10 lat nie mam zamiaru się przejmować, bo mogę tego najzwyczajniej w świecie nie dożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: do becbec5 14.11.05, 15:50 Nie za bardzo Cię rozumiem-przecież dzieci zawsze były i będą obsypywane prezentami, nawet w najcięższych czasach A już najbardziej nie mogę pojąć tego zgorzknienia na wieść o tym, że rodzice kupują dzieciom mnóstwo książek(bo z tego postu, do którego się odniosłaś wynika, że większość prezentów to książki właśnie). Może to nie miejsce na takie polemiki, ale każdorazowo do szału doprowadzają mnie takie pełne złości i jadu posty jak ten. Czy naprawdę nie ma nic przyjemniejszego niż wylewanie swoich pretensji do całego, "wrednego świata konsumentów"? Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 do pia i do leigh 14.11.05, 16:07 To nie jest żadne zgorzknienie, to zdrowy rozsądek. Nie wyobrażam sobie zasypać dzieciaka (ile? 2,3 mies.) stosem nawet najbardziej świetnych edukacyjnych ksiązek i patrzeć jak zastanawia się czym ma się zająć. A poza tym nie zamierzam polemizować nad rzeczami oczywistymi. Może jak te "wspaniale obdarowane " dzieci z reguły bardzo biedne wewnętrznie podrosną to sobie pogadamy. mama gromadki. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do pia i do leigh 14.11.05, 16:15 hehe wtrace sie...bo ciekawa jestem tej prostej recepty na wychowywanie bogatych wewnetrznie dzieci? )))) Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: do pia i do leigh 14.11.05, 16:20 Ze swojej strony nie zamierzam polemizowac z Autorką tej wypowiedzi, bo i tak się nie zrozumiemy, zwłaszcza w "książkowej kwestii". Ja wychowałam się wśród stosów książek, bo moi rodzice kochali książki i wyrosłam na dosyć porzadną i poukładaną osobę. Nie sądzę też, aby nadmiar książek mógł zubożyć wewnętrznie moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: do pia i do leigh 14.11.05, 16:30 Nie mam nic do książek, wprost przeciwnie uważam, że to świetny prezent. Ale (czego "pia" nie zrozumiała mimo niepodważalnie wspaniałego wychowania) nie chodziło o jakość ale o ilość. Każdy ma swój sposób na wychowanie. Moje dzieci mają bardzo dużo książek, u mojego męża w gabinecie są trzy ściany naszych książek, po które trzeba często wspinać się po drabince, wszyscy mamy swoje karty w bibliotekach, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy kupić dwuletniemu dzieciakowi trzech reklamówek książek na raz. miłej lektury zatem Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Propozycje prezentów 14.11.05, 21:27 Becbec5, ten wątek zawiera propozycje prezentów...nie oburzaj się, że dziewczyny chcą kupić czy kupiły już to czy tamto. To w końcu każdego indywidualna sprawa. Moja lista prezentów dla Aleksandra jest baaaardzo długa i nie oznacza to, że wszystko o czym myslę i co mi się podoba zaraz kupię! Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: do pia i do leigh 15.11.05, 10:24 A tam jeszcze się wtrącę Myślałam, że to oczywiste iż pomimo stosu książek który dostanie mała, nie zamierzam Jej tego zwalać na głowę i kazać przerobić w jeden dzień. Święta to dobra okazja aby kupować książki w większej ilości, bo prezenty, rodzina itp, ale czytać je będziemy systematycznie przez kolejne długie, zimowe wieczory. To wydawało mi się tak oczywiste i jasne, że do głowy mi nie przyszło, że ktoś pomyśli coś innego. Ale widać wyobraźni mi nie starczyło Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: do pia i do leigh 15.11.05, 10:36 Pia nie przejmuj się. Wiadomo przecież, że niektórzy uwielbiają robić z igły widły. Pewnie się zdziwili jakie można mieć pomysły ot co. i im troche głupio A pewne rzeczy są tak logiczne, że nie trzeba ich tłumaczyć tym którzy rozumieją. Ja właśnie czekam na dostawę z Merlina książeczek na Święta! Bobo dostanie je WSZYSTKIE pod choinkę i ZMUSZĘ go żeby nauczył się czytać w ciągu jednej nocy... bo w końcu Wigilia to Noc Cudów)) Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: do pia i do leigh 15.11.05, 11:25 Hi, hi, hi... ) Ja jako dziecko byłam zasypywana książkami i innymi prezentami. Rekord książeczek, które dostałam na ósme imieniny to kilkanaście. Pochłaniałam je, tak jak robię to do tej pory i nie mogę po prostu sobie wyobrazić, jak można dostać za dużo książek albo "dawkować" je np. po jednej na tydzień!Mój synek ma dopiero 22 miesiące, a już ma swój księgozbiór i codziennie "czytamy" po kilka książęczek naraz. Nie martwię się tym, ze będzie ubogi wewnętrznieW ogóle co to za stwierdzenie, że jakieś dziecko może być wewnętrznie ubogie! Wszystkie są bogate choćby dlatego, że właśnie są dziećmi!! Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: :-)))))) 15.11.05, 11:40 Boże ludzie, nie ciągnijcie dalej wątku książek, bo nie o to przecież chodzi. Ostatni raz wyjaśniam, że nie chodzi o książkę samą w sobie, ale o stos prezentów którymi zasypuje się dzieci, bo będą szczęśliwsze. Znam rodzinę, w której jak jest nawał prezentów dzieli się to na gwiazdkę, część na Święta, Nowy Rok.... Ale przecież nie ma jak to dziecko (dwuletnie) zasypane. Może jeszcze zróbmy zdjęcie na pamiątkę pt. "jak obdarowujemy nasze dzieci" ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama2000.2002 ludzie, idą Święta 14.11.05, 20:35 Ludzie, idą Święta, nie kłóććie się. Po to mamy Święta. Są dzieci, którym rodzice bez zbędnego sprzętu (ale nie bez książek) potrafią wychować rewelacyjne dzieci. Są takie rodziny gdzie dzieci zarzucone są wszelkim dobrem po sufit, a w rzeczywistości są daleko za rówieśnikami. Ale tak nie musi być. Każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej i każdy ma swój sposób na wychowywanie. I ma prawo wychowywać te dzieci po swojemu. Ale ten post chyba nie jest o tym. Tu miało być o prezentach, a nie o tym w co wyposażamy swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mira31 Re: dziewczynka 4,5 roku 15.11.05, 11:11 już mam kupione: -wózek dla lalki z budką, przekładaną rączką z katalogu quelle, bardzo ładny już otrzymałam przesyłkę, dobrej jakości z wyjmowanym nosidłem, można przerobić na wózek spacerowy -ubranka dla baby born 4 sztuki, również a quelle, świąteczne sukieneczki w planach : książka z opowieściami o wróżkach ( do czytania przez rodziców przed zaśnięciem) Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka chłopiec powyżej 18 m-cy 15.11.05, 13:24 pojazd na akumulator o ile macie gdzie trzymać, mój mały widział taki w blue City, sprzedawca pozwolił Mu się pobawić, mój chłopczyk jest fanem wszelkiego rodzaju pojazdów i teraz wiem, że będzie się z takiego prezentu cieszył. Mąż się jeszcze zastanawia, czy kupić samochodzik, czy quada. Ale napewno będzie pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Chlopiec 3,5 - 4 latka 15.11.05, 18:00 Juz mam kupione: -dentyste Play doh -ksiazke Laroussa "moj pierwszy podrecznik" siedmiorog.pl/?sid=be4b71bf99&pg=ksiazka&idksiazka=1377 -Lego most do kolejki duplo -kalendarz Pana Kuleczki -"Prezent na gwiazdke" Egmontu -samochody 5 pak Matchbox A musze kupic: -operacje Play doh (Leclerc) -male narzedzia Play doh 4 rodzaje i uzupelniajace tuby (Leclerc) -program na komputer Kubusiowe Przedszkole(Leclerc ale ta sama cena MediaMarkt) -kasete Boba "Zasypani sniegiem"(leclerc,Carrefour bo w Auchan nie mieli) -Lego policje lub poczte (Leclerc)lub zestaw z helikopterem(Carrefour)lub zoo (bez promocji) -encyklopedia Laroussa Jak? (Leclerc) -maszyny Boba ( to kupowane w USA) A chcialabym jeszcze dostac: -tunel do kolejki duplo(szukam na Allegro w przystepnej cenie ale jak narazie bezskutecznie) -maskotki Boba,Kici i Pieska(podobno Smyk?) A w ramach dyskusji: Sa to prezenty tylko od nas, rodzicow,moze dzieki temu nie wyrosnie mi zakompleksiony polaczek majacy odwage tylko krytykowac innych poprzez internet... A co do Pia to zdecydowanie wszelkie wywody trafione jak kula w plot: jest to jedna z osob ktore bynajmniej stawiaja na JAKOSC a nie ilosc... Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Chlopiec 3,5 - 4 latka 16.11.05, 12:41 Proponuję zajrzeć jeszcze do tesco. Tam też jest dużo plastiku. Można się dowartościowywać kupując dzieciom prezenty, bo przecież ważne jest mie, a nie być. Tylko kto tu jest zakomleksiony. )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) dzięki za świetną zabawę Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 13:14 naprawdę współczuję!!!! Zachowujesz się jak upierdliwa zazdrosna baba. Widzę że szykujesz piękne Święta Twoim bliskim a nam chcesz udowodnić, że jesteśmy gorsze. Lepiej wyluzuj trochę. Jeśli masz kompleksy to powinnaś się leczyć. Daj spokój i nie zazdrość. Miałaś widać bardzo ubogie dzieciństwo ale my za to nic nie możemy. Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 13:21 Głupoty się nie zazdrości. To chyba po tych, dla których Święta są okazją do zawalenia dziecka prezentami widać co wynieśli z dzieciństwa. ))))))))))))))))))))))))))))))))))))) robi się naprawde ciekawie Dzięki Ci panie, że zaoszczędziłeś moją rodzinę przed takimi osobnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 13:22 A moje dzieci współczują Twoim. My zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 14:08 a pisz sobie co tam chcesz . głupia jestes i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 do Pani "mundrej" 16.11.05, 15:05 Na szczęście opinia o głupocie i mądrości ludzi twojego pokroju mnie nic a nic nie obchodzi. Dzięki Ci Pani Boże, że nie znam takich matołków osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 14:23 Becbec5 opisałaś na emamie Waszą Wigilię: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=31743879&a=31896077 Przyznam, ze piękna jest i aż miałam łezkę w oku jak czytalam bo u nas też było tak rodzinnnie i pieknie ale teraz kilku osób juz zabrakło niestety i grono się pomniejszyło Piszesz, ze nie obsypujecie dzieci prezentami tak licznie jak niektóre wypowiadajace się w tym wątku mamy. OK. Ale mam pytanie, skoro jest Was tak duzo na Wigilii - ok. 20 osób dorosłych i 12 dzieci, to dzieląc te osoby dorosłe osoby na pary wychodzi mi 10 par. Czyli każde z dzieci obecnych na Wigilii dostaje po 10 prezentów czyli po jednym prezencie od jednej pary (cioć, wujków, dziadków, rodziców itd)? Czy moze dzieci dostają prezenty TYLKO od swoich rodziców i ewentualnie dziadków? U nas na rodzinnej Wigilii było zawsze tak, ze każde dziecko (do 18-tego roku zycia) dostawało po prezencie od każdej z obecnych par. Czsami wychodziło tego faktycznie sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 15:02 Każde dziecko dostaje prezent od rodziców, dziadków (od jednych i drugich wspólny) i chrzestnych. A zatem są to cztery konkretne prezenty. Gdyby każde dziecko dostało najmniej 10 prezentów, to przy 12 (a za rok 13) pod choinką leżałoby co najmniej 130 paczek)))) Zresztą patrząc na nasze wcześniejsze Wigilie i Święta nie mogę sobie wypbrazić naszej gromadki zasypanych podarkami. Dla nich Święta to nie tylko prezenty, one cieszą się z tego że zjedzie się całe rodzeństwo, że będą spać na materacach, że będą lampki w ogrodzie, że jak będzie śnieg zrobimy zawody bałwanowe,robienie prezentów dla Mikołaja, mamy też zwyczaj, że każde dziecko może sobie zażyczyć swój ulubiony deser w Święta i wiele innych naszych domowych zwyczajów, które tworzą te Święta. To co dostają - jak wszyscy zgodnie twierdzimy- jest zupełnie wystarczające. I tak po godzinie prezenty idą na bok, bo wokół tyle się dzieje...... A ponieważ nie ma u nas nikogo kto zjechałby z kilkunastoma prezentami dla swojego dziecka, to w tym roku chyba jeszcze bardziej docenię moje Święta. Nie jest sztuką kupienie tego, tamtego czy owego (nawet jeżeli jest to książka), ale uważam że sztuką jest (bo jako rodzina dużo w to pracy wkładamy) zafundować dzieciom Święta, na które czekać będą kolejny rok i nie tylko dlatego, że dostaną to, co wybiorą sobie z "katalogu Św. Mikołaja". A napisałam, że moje dzieci współczują takim co to "prezentów bez miary", bo mój siostrzeniec powiedział kiedyś tak: "wiesz ciociu, Paweł (to jego kolega z ławki) to ma takie smutne Święta, że oni nic nie urządzają, TYLKO przychodzi Mikołaj. Zaprosiłem go do nas, ale jego mama się nie zgodziła". Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Becbec5 współczuję Twoim dzieciom, 16.11.05, 15:20 >Każde dziecko dostaje prezent od rodziców, dziadków (od jednych i drugich >wspólny) i chrzestnych. A zatem są to cztery konkretne prezenty. No i wszystko jasne bo juz sie zastanawialam jak miescicie tyle prezentów pod choinką My w zeszłym roku jako "wredni" rodzice nie dalismy prezentu synkowi bo i tak dostał sporo od cioć, wujków i dziadków... (dla niego 6 prezentów to i tak za duzo więc część schowaliśmy). >uważam że sztuką jest (bo jako rodzina dużo w to pracy wkładamy) >zafundować dzieciom Święta, na które czekać będą kolejny rok Popieram z całego serca! Właśnie usiłuję to wprowadzić w życie podczas spotkań u teściów... oni nie mają takich tradycji świątecznych jak u mnie w rodzinie I jakoś tęskno mi do tego... I zgadzam się, ze ilość prezentów nie przekłada się na jakość świąt ale świeta kojarzą się własnie TEŻ z podarkami i dobrze gdy ich nie zabraknie... a ich ilosć to tylko i wyłącznie indywidualna sprawa danej rodziny. Ważne aby oprócz nich było też to COŚ, ta magia świat, to na co czeka sie cały rok. I tak jak piszesz wtedy to ... > po godzinie prezenty idą na bok, bo wokół tyle się dzieje...... A potem zostają wspomnienia wspaniałych, rodzinnych i cieplutkich świąt i spełniającego dziecięce marzenia Mikołaja I tego Wam wszystkim zycze! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania2603 ale zamieszania 16.11.05, 15:35 Ja też uważam, że zasyp dzieci na Święta nie jest niczym dobrym i nawet książki nie skłonią mnie do rozpatrywania tego. Ja wychowałam się w duchu , że dawać znaczy więcej niż brać i dzięki Bogu to we mnie zostało. Wydaje mi się, że w Świętach wszystko to co wokół jest ważniejsze niż same prezenty (oczywiście to napewno ważny element Świąt szczególnie dla dzieci). U nas w rodzinie nic się nie robi za plecami. Wszyscy konsultujemy prezenty i w razie jak ich stan jest za wysoki podsuwamy pomysły na zakup czegoś wspólnie. I mimo że na Święta jest bardzo dużo osób, dbamy by prezentów nie było więcej niż 4. Nie chcemy wychować naszych dzieci na materialistów, a fura prezentów łatwo zasłoni sens Świąt. A o alexsc to niezbyt dobrze świadczy, jak obraża innych, nawet jak nie zgadza się z ich poglądami. Trochę więcej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2603 do greenland 16.11.05, 15:37 Wcale nie wredni Greenland, tylko normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
little_people Re: 16.11.05, 15:06 Faktycznie pięknie opisała tą Wigilię i ja też każdemu życzę takich rodzinnych Świat. A juz myslałam że jest po prostu zgryźliwa. Ale po co poucza innych co kupowac i w jakich ilościach? W końcu ten post miał wszystkim pomóc w ewentualnym wyborze prezentów. Nie miał polegać na licytowaniu sie i porównywaniu co kto kupił i za ile. Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 do little_people 16.11.05, 15:21 Nie chciałam być zgryźliwa. Po prostu chciałam uświadomić niektórym mamusiom, że dzieci potrzebują nie tylko prezentów, ale trochę zaangażowania, trochę pomysłowości, trochę pracy własnych rąk, by mieć fajne Święta. A z mojego kilkuletniego doświadczenia (mam trójkę odchowanych dzieci) wynika, że dzieci, którym cokolwiek się zorganizuje (no może nie cokolwiek), nie potrzebują kilkunastu prezentów. I jak patrzę na naszą wigilijną dwunastkę, to nie widzę nikogo, kto oddałby wszystko to co im wymyślamy, za nawet 20 prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do little_people 16.11.05, 16:01 Fajnie opisałas wasze swieta)) podobne mialam ja w dziecinstwie...hehe i tez najwieksza atrakcja było spanie u babci na podłodze na puchowych kołdrach)) po 3 w jednym łózku)) Teraz tez zjeżdza sie cała rodzina kilka osob nawet z bardzo daleka. Choc swieta u rodziny mojej mamy sa inne uboższe (90% jest innego wyznania) to świeta u rodziny mojego ojca sa juz typowo polskie, z siankiem pod obrusem, kolędami, szopka ktora zawsze rozkładał dziadek, i dzieleniem sie opłatkiem) Swieta te jednak sa zdominowane przez osoby starsze, moja corka jest kompletnym rodzynkiem i jedyne dzieci jakie sie jeszcze w ciagu ostatnich 20 lat pojawiły w rodzinie mieszkaja na stałe za granicami kraju Wiec nasze swieta to zjazd babc, wujow, ciotek, moich braci i siostr, a ja jako ze jestem matka takiego rodzynka dziecicego mam obowiazek po za wspolna wigilia u babci odwiedzic w 3 dni co najmniej 5 rodzin))) oczywiscie z córką, co jest i fajne i męczące zwlaszcza ze w kazdym domu raczona jestem pełnym siwatecznym stołem....no a córka prezentem, i nie mam serca (hehe ani nawet mozliwosci) zabraniac ciociom ktore caly rok czekaja zeby moje dziecko zobaczyc dawania jej prezentow...szkoda mi tylko corki ze nie ma na razie z kim robic zabawek na choinke, spotykac sie , bawic i cieszyc z dziecmi, staram sie jej to jakos nadrobic ale wiadomo....inaczej z dziecmi inaczej z dorosłymi. Za to za kilka lat pewnie bedzie boom niemowlat w rodzinie))) bo sporo mamy młodziezy w wieku 22-24 lat. PS. A cała kłotnia jest dosc bez sensu bo w koncu watek jest o prezentach i skad załozenie ze ktos kto kupuje duzo prezentow zaniedbuje pozostałe ważne przygotowania do świąt??? Zabawki nie oznaczaja braku opłatka, ciepłej atmosery, wspolnego pieczenia pierniczkow, lepienia bałwana czy innych swiatecznych obyczajów... A jesli juz do czegos chcialas przekonac to raczej tym ostanim opisem świąt:- ))) bo złosliwoscia i politowaniem to chyba jeszcze nikogo do niczego nie przekonanao... Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: do little_people 16.11.05, 16:12 Nie twierdzę, że u tych "zasypanych dzieci" nie ma opłatka, nie ma atmosfery tylko wiem (z kilkuletnich obserwacji i doświadczeń) że jak się dzieciom porządnie zorganizuje święta (no fakt, że dużo innych dzieci też nie jest bez znaczenia) to połowy z tych kilkunasu prezentów nawet nie obejrzą dokładnie. U nas (a różny mamy przedział wiekowy, moja babcia nazywa tę ferajnę Arką Noego) dzieciaki po roku, gdy siadamy do stołu nie wspominają co dostały rok wcześniej, a w co się bawiły, co włożyły do kapsuły czasu (mamy też zwyczaj robienia kapsuły czasu z puszki metalowej i każdy wkłada tak coś charakterystycznego w danym roku. Potem chowamy te kapsuły do ogromnego kufra, kluczyk do malutkiej szkatułki, zabezpieczamy lakiem i tak do następnego roku, kiedy dołożymy następną kapsułę)itp. Książki można kupić zawsze i zawsze je poczytać, a wyczarować specjalny, jedyny dzień tylko raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do little_people 16.11.05, 16:29 Podobaja mi sie te zabawy...ale naprawde jedno male dziecko z babciami i ciociami tego nie dokona na razie w naszym domu bedzie wspolne z corka pieczenie pierniczkow, lepienie z masy solnej zabawek na choinke, i ubieranie choinki...a potem poczekamy az te moje siostry powychodza za mąz a co do organizacji dzieciom swiat...jak byłam dzieckiem i zjezdzalismy sie na swieta z siostrami i bracmi to bym powiedziala ze nawet trudno było nas zorganizowac bo sami mieslimy pomysłow tyle ze dom babci prawie roznosilismy;- ))) ale pamietam jak ogromnie lubilam opowiesci dziadka o tym co sie dzieje w szopce ktora zawsze stawial pod choinka i pozwalal nam podotykac figurek))i suszone jabłka z pieca kaflowego i kiedys, kiedys babcia robila nam placki pieczone na blaszce w kuchni na wegiel( hehe miala taka w starym bloku) A jak przychodzil Mikołaj to wyganiano nas szukac go w drugim pokoju i na klatce a jak wracalismy to prezenty juz były i babcia na dowod ze byl prawdziwy Mikołaj co ma latajace sanie pokazywlala nam jeszcze otwarte szeroko okno i brak sladów sani na sniegu )) Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 do carminamama 16.11.05, 16:39 Fajnie, że masz takie wspomnienia, to dobrze że spotkałaś ludzi, którzy wzbogacili Cię takimi Świętami. Pozdrawiam i życzę ciepła, miłości i cudownych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: do carminamama 16.11.05, 17:15 I nawzajem życzę )) Ciepłych , szczesliwych Swiąt)) Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 15.11.05, 21:09 A u nas nie będzie aż tak dużo prezentów. Z doświadczenia już wiemy, że jak synowie dostaną więcej rzeczy, to nie wiedzą właściwie, czym się zająć i chyba cieszą się mniej, niż jak dostaną jedną wymarzoną rzecz. I tak już mamy ustalone, że w domu pod choinką znajdują po jednym prezenciku( góra dwa), a pod choinką u jednych i drugich dziadków też po jednym. To i tak sporo, po jednej gwiazdce przybywa osiem nowych zabawek, moim zdaniem to i tak za dużo. W tym roku pod choinką mój 6 latek znajdzie wymarzony zestaw małych klocków lego z lwem i dwoma innymi zwierzętami do złożenia i książkę o wszechświecie, mały ( 2,5 ) dostanie samolot lego Duplo, i książkę ( jeszcze nie wiem jaką). Babcie jeszcze nie pytają, co kupić, ale zawsze ja podpowiadam co, żeby to mialo sens. W tym roku chłopcy dostaną szyte kalendarze adwentowe z kieszonkami, w których codziennie znajdą jakiś drobiazg (słodycz lub maleńką zabawkę), mam nadzieję, ze radości będzie dużo. Fajnie, że już niedługo święta... Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 15.11.05, 21:45 O, właśnie wpadł mi pomysł dla dziadków: małemu zestaw duplo z helikopterem, karetką i autem-podnośnikiem, a starszemu do kompletu inny zestaw małych lego z serii Designer Sets "Prehistoryczne stworzenia". I książki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Do iwek33 16.11.05, 09:53 Mam pytanie o kalendarze adwentowe- sam je szyłaś?? A może mogłabys podesłać fotkę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Do Kolorko 16.11.05, 21:23 Hej! Niedawno pisałam o tych kalendarzach, nie gniewaj się, ale przeklejam watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=31323193&a=31323193 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 17.11.05, 09:32 U nas też nie będzie dużo prezentów. Pamiętam jak syn miał może z cztery lata, zrobiłam Wigilię u siebie w domu i zamówiliśmy Mikołaja. Do tego jeszcze każdy kupił dziecku prezent, wyszło tego z osiem sztuk i biedny maluch nie wiedział za co najpierw chwycić, co rozpakować. Część z tamtych prezentów leży jeszcze w szafie. Dziecku spodobały się dwie zabawki, wcześniej wymarzone a reszta... Co roku uzgadniamy z dziadkami co chcemy kupić, składamy się i już. Dzieci dostają po dwa duże prezenty i drobiazgi w stylu słodycze, książeczki i na tym koniec. Gdybym co roku fundowała dzieciom całą furę prezentów, a przecież jest jeszcze równie ważny dzień dziecka, mikołaj, urodziny to musiałabym się przeprowadzić do dużego domu, z wieeelkim strychem Poza tym jeśli dziecko dostaje wszystko, co tylko jest dostępne to o czym właściwie ma marzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 17.11.05, 15:51 "Poza tym jeśli dziecko dostaje wszystko, co tylko jest dostępne to o czym właściwie ma marzyć?" Rękami, nogami i czym tylko się da podpisuję się pod tymi słowami. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: dla kogo 15.11.05, 21:53 od tego miałam zacząć: chłopiec lat 6,5 i chłopiec 2,5. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczynska78 Dziewczynki 4 lata i 1 rok 16.11.05, 13:40 Bedą to prezenty od dziadków i od nas: -zamek Little People -kopciuszek, wyrzutnia Little people -tuba Little People -zagroda Little People -Barbie -duze wagoniki-grzechotki Brio-3 sztuki -mnóstwo książek Na razie to wsyztsko, ale jeszcze ciagle myslę Aga SzafaMalucha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ No i się porobiło :-( 17.11.05, 16:07 Wątek w zamierzeniu miał pomóc w wyborze prezentów innym rodzicom, niestety zamienił się w jałową dyskusję, w efekcie której ktoś pięć razy zastanowi się co napisać i czy wogóle coś napisać, aby nie stać się efektem krytyki. Ktoś tu nawoływał do tolerancji - najlepiej zacznijmy od siebie: nie pouczajmy, nie "doradzajmy", nie krytykujmy, nie uczmy nikogo jak wychowywać cudze dzieci. A do wątku niech wpisują się następni forumowicze - może to właśnie ich pomysły "natchną" tych niezdecydowanych i zagubionych w zabawkowej dżungli. Na tym pozwolę sobie zamknąć "dyskusję", która wbrew moim zamiarom, została przez moja wypowiedź zainicjowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: No i się porobiło :-( 17.11.05, 19:29 Pia_ nie zamierzałam Cię, broń boże, krytykować. Każdy robi jak uważa za stosowne. Napisałam tylko swoje zdanie na ten temat, które wynika po prostu z doświadczenia. Nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę -cudna książk 17.11.05, 20:00 Bardzo polecam książkę, którą kupiłam synkowi w zeszłym roku ( nie wiem, czy jest do zdobycia również w tym, ale gdyby była to bardzo polecam) Jest to książka Ursel Scheffler z ilustracjami Jutty Timmm pod tytułem: " Niezwykły czas Adwentu". Są to "24 historie przeznaczone do głośnego czytania z dużym plakatem i zagadkami" -ilustracje świetne, coś w stylu proponowanej już tu Księgi Bożego Narodzenia, z mnóstwem szczegółów, każdego dnia czyta sie jedno opowiadanie, a pod nim jest polecenie-zagadka, rozkłada się gigantyczny plakat i szuka z dzieckiem bohaterów, opisanych sytuacji, rozwiązuje zagadkę. Książka jest urocza, opowiadania mądre, ale na poziomie dzieci ( tak myslę od 4 lat wzwyż) i może być rodzajem kalendarza adwentowego. Ja w tym roku będę czytać z synkiem po raz drugi _ Odpowiedz Link Zgłoś
mmarysia Re: prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę 19.11.05, 00:19 podciągam, i mam nadzieję ze znajdą sie tu same pomocne informacje dla osób które nie maja pojęcia co kupić swoim lub nie swoim pociechom na gwiazdkę Odpowiedz Link Zgłoś
jowa3 Re: 2-latka i 3-latka 19.11.05, 14:19 Moja prawie dwuletnia dziewczynka w tamtym roku dostała odkurzacz, do tej pory odkurza razem ze mną, ja swoim, a Ona swoim. Parasolkę. W tym roku dostanie chyba kuchnię, domek dla lalki. Ostatnio kupiłam jej tablicę do rysowania z IKEA, kasę i koszyk z warzywami i owocami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Dla chlopca narzedzia boscha i stetoskop 19.11.05, 14:53 Jeszcze chcialam polecic to: www.moneks1.com.pl/?module=sklep&op=prom&prom_id=20 Niestety z narzedzi zostaly tylko 2 rodzaje ale i tak polecam.Sa elektryczne (baterie) maja efekty dzwiekowe i swietlne.Wielkoscia-tak srednie.Jak komus zalezy moge zmierzyc. Stetoskop tez jest fajny(prawdziwe bicie serca) lecz wykonany (gora) z bardzo delikatnego plastiku-nasz juz jest sklejony.Polecam raczej dla starszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 dziewczynka i chłopczyk - 2 lata 22.11.05, 13:56 w grudniu będa mieć 2 lata i 3 miesiące - domek Lego Duplo (zestaw Zabawa w dom) - farma Duplo - znikopisy (Simba, w promocji Carrefour za 30 zł) - Magiczne Magnesy z Kubusiem Puchatkiem i "Kochane Zwierzaki" - zbiór wierszy Tuwima - zbiór wierszy o zwierzętach wydany przez Świat Książki - wóz strażacki My Baby (wyje, świeci, gra, gada, jest sorterem dla klocków) - gadająca lala Agatka Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 dziewczynka 3.5 r., a dla 10latka ????????? 30.11.05, 14:44 Córce kupujemy: - kasę sklepową z akcesoriami -ciepłe kapciuszki-klapeczki z wielkim serduchem na przedzie (Rossmann za 11zł!!!!) - i magnetic-zestaw patyczków i kuleczek magnetycznych do tworzenia przestrzennych elemnetów, wersja dla dzieci od 3lat od dzidka dostanie: - kasetę Shrek2 - i coś podobnego do scrable-tylko dla małych dzieci do nauki literek i cyferek (tak mi tata tłumaczył przez tel. od babci- nie mam zielonego pojecia od siostry nr 1- sweterek i kurtke dostała już od siostry nr2- chyba zestaw piekności (bo moja córa do przedszkola potrafi uzyć mojego pudru coby ładnie wygladała ) A dalej to nie mam zielonego pojęcia. Tak naprawdę to my jako rodzice kupujemy pod choinkę tylko kasę sklepową +słodycze (kapciuszki i magnetic na Mikołajki), każdy przecież kupi coś i tego naprawdę będzie duuuużo!!! Mam problem tylko co kupić siostrzeńcowi-10lat, który nie ma skonkretyzowanych zainteresowań ( Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: dziewczynka 3.5 r., a dla 10latka ????????? 30.11.05, 18:54 karolcia801 napisała: > - i magnetic-zestaw patyczków i kuleczek magnetycznych do tworzenia > przestrzennych elemnetów, wersja dla dzieci od 3lat Czy mogłabyś o tym napisać coś więcej? Może jakiś link? aga Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 MAGNETIC... 01.12.05, 09:43 Ta wersja którą proponuje firma jest dla starszych dzieci-kupilismy to miesiąc włąsnie 10 letniemu siostrzeńcowi na urodziny-tam było 72 elementów i spuuuper zabawę miał i ma nadal Natalka jak zobaczyła to to podłączyła się do zabawy i bardzo to chciała. Przypadkiem w kiosku na osiedlu zobaczyłam własnie tą grę-tylko inny producent i elementów było chyba tylko z 15 za 9zł.Na pudełku było napisane dla dzieci powyżej 3r. życia. Zaryzykuje i kupię....Poniżej link: www.wisemag.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś