kera111 04.01.07, 07:54 Kochane, jakie smoczki dajecie swoim maluszkom? ja daję silikonowy Aventa ale słyszałam, że polecany przez logopedę jest ten cały kauczukowy chicco. czy coś wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: smoczek 04.01.07, 09:14 2 pedodontow zalecalo tylko i wylacznie ANATOMICZNE, bo tylko one w minimalnym stopniu wplywaja na zgryz. Reszta zwlasza okragle powopduje, ze szczekja ze smoczkiem w nienaturalny posob sie uklada co moze skutkowac pozniejszymi problemami ze zgryzem. Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: smoczek 04.01.07, 11:42 Jest jeszcze opcja - nie dawac i z niej skorzystałama. Odpowiedz Link Zgłoś
alojw Re: smoczek 04.01.07, 12:45 Ale ta opcja nie przy każdym dziecku możliwa. Używamy Avntu silikonowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: smoczek 04.01.07, 12:50 Wiele dzieci, zwłaszcza tych karmionych w pierwszych miesiącach tylko piersią, nie akceptuje żadnych smoczków (jak moja mała - wszystkie natychmiast wypluwała). W sumie super sprawa, odpada całe zawracanie głowy, nie ma problemów ze zgryzem, a potem nie trzeba odzwyczajać od smoczka. Naprawdę dziecko bez problemu może wychować się bez smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: smoczek 04.01.07, 15:11 nie każde da się wychować bez smoczka, córka owszem obyła sie bez, ale jeśli chodzi o syna to mając do wyboru karmić bez chwili przerwy a dac smoczka.....silikonowy aventu Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: smoczek 04.01.07, 18:25 Syn kauczukowy anatomiczny. Ssał do 2 lat dość intensywnie. Teraz ma 12 lat i nie mieliśmy żadnych problemów ze zgryzem, mówieniem, gryzieniem itd. Córka akceptowała tylko Nuby silikonowy ale nie była maniaczką. Zrezygnowała ok roku i też żadnych problemów nie było. Dzieci karmione sztucznie. Do wszystkich wyroczni ortopedycznych, pediatrycznych, ortodontycznych i wszystkich innych trzeba podchodzić z dystansem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: smoczek 04.01.07, 19:30 Czasem potrzeba smoczka, ... niestety. Saama dawalam ale sukcesywnie coaraz mniej i ok 9-10 mies mala zrezygnowala. Uzywalam dentistar z babynova, podobno najlepszy, os niedawna w Polsce sama importowalam z Niemiec tam nazywa sie dentimaxx i sa dwa rozmiary dla dzieci z zabkami i bez zabkow koszt cos kolo 12 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: smoczek 04.01.07, 19:44 Można dawać i nie dawać a jak dziecko ma genetycznie zgryz po mamusi lub tatusi to smoczki tu nie mają wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosnica80 Re: smoczek 04.01.07, 21:09 nunik zgadzam się z Tobą całkowicie... Ja ssałam smoczek do 3 roku życia i nie mam i nie miałam problemu ze zgryzem: mam równe i mocne zęby. Teraz mój 5-cio miesięczny synek też nie może obejść się bez smoka... lepsze to niż siedzenie 24h z cycem na wierzchu... Odpowiedz Link Zgłoś
kera111 Re: smoczek 04.01.07, 22:45 moja mała początkowo też nie chciała smoka, ale nie mogłam ciąle trzymać ją przy cycu bo w ten sposób nieustannie jadła a ja nie mogłam nic innego robić [a mam jeszcze synka 4 letniego]. Dzisiaj kupiłam nuka silikonowego - anatomiczny, ten z różową pszczółką. Mam nadzieję, że dokonałam dobrego wyboru, zarówno w kwestii rodzaju smoczka jak i decyzji o jego podaniu. Odpowiedz Link Zgłoś