Dodaj do ulubionych

bebe confort ?

20.08.03, 22:48
Dziewczyny mam pytanie co do fotelika elios safe said firmy bebe confort ,czy
może on zastąpić gondolke dla niemowlaka ? od którego miesiąca można wozić
dziecko w operze ? i wogóle jakie macie zdanie o tej firmie .z góry dziękuje
za odpowiedzi smile)))
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewok Re: bebe confort ? 21.08.03, 08:10
      Niestety nie miałam fotelika, ale widywałam często jak maleńkie dzieci były w
      ten sposób wożone (zamiast gondoli).
      Mam siedzisko opera na sterażu trophy. Siedzisko jest już od 4 miesiąca -
      rozkłada się na płasko tworząc lekki "kubełek" (na pewno dziecko jest w nim
      bardziej wyprostowane niż w foteliku). Ja rzeczywiście zaczęłam wozić w operze
      Antka jak miał 4 miesiące, a powody były dwa - nie chciał już leżeć na płasko w
      gondoli (bo nic nie widział) no i po prostu z niej wyrósł (był olbrzymim
      niemowlakiem). Na wakacjach pożyczałam mój wózek koleżance, ona woziła w nim
      swego 3-miesięcznego synka i był zachwycony.
      Jestem b. zadowolona z wózka bebe confort, dziś też kupiłabym taki. Polecam
    • nicol-e Re: bebe confort ? 21.08.03, 08:42
      witaj!
      ja uzywalam najpierw gondoli/ dzidzius urodzil się w styczniu/ , potem
      fotelika do ok. 4 m-ca, potem niestety musialam wrócić do gondoli. W foteliku
      wyjmuje sie wkladkę, gdy dzidziuś zaczyna siedzieć - mój niestety ma 8 m-c i
      nie siedzi, w operze nie moge więc go wozic, tym bardziej, że ie rozklada sie
      calkiem na plasko. Teraz ciesze się, że kupilam też gondolę, choć na początku
      wydawalo mi się, że wystarczy fotelik i spacerówka. w godnoli dzidziuś jest
      świetnie chroniony przez wiatrem itp, ze wzgledu na głędbokośc gondoli; jest
      mu tez wygodnie. jesli chcesz kupić sama spacerówkę opera, pamiętaj, że nie ma
      ona budki/ przeklada się ja z gondoli/ albo musisz dokupić osobno.
      opozdrawiam- Aurelia
    • beatus313 Re: bebe confort ? 21.08.03, 08:58
      Moje pytanie równiez dotyczy BC. Kupiłam używaną gondolę i fotelik Elios. Do
      tego zamierzam dokupić nowy stelaż Trophy 6 (we wrześniu jak sie malenstwo
      urodzi)a dopiero Operę na wiosnę kiedy zacznie już siedzieć. Im więcej czytam
      tym mam coraz większe wątpliwości czy dobrego dokonałam wyboru. Właściwie
      chodzi mi o to, że Opera nie rozkłada się na płasko a właściwie tworzy
      rodzaj "kolebki" - dziecko gdy śpi ma nóżki trochę do góry. Nie spotkałam się z
      takim sposobem rozkładania siedziska w wózkach innych firm. Proszę napiszcie
      czy to maleństwu nie będzie przeszkadzać. Firma taka jak BC musiała to chyba
      przewidzieć. Do jakiego wieku dziecko może jeżdzić w takiej pozycji. Jaki to
      będzie miało wpływ na kręgosłup dziecka.
      Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi.

Beata i 35 tyg. Olgierd
      • ewok Re: bebe confort ? 21.08.03, 09:26
        W operze może leżeć dziecko, które jeszcze samo nie siada! Siedzisko można
        wtedy pochylić do pozycji leżącej lub półleżącej. W pozycji leżącej dziecko
        wcale nie ma nóg wyżej niż głowa - ta jakaś bzdura. Tak jak pisałam wyżej -
        wiem to z własnego doświadczenia.
        Jeśli idzie o stelaż trophy, moim zdaniem lepiej jest kupić kółka lane a nie
        pompowane, nie zmienia to ciężaru wózka, ani jego amortyzacji (jest niezależna
        i regulowana - u mnie to się sprawdza, bo jeżdżę po lasach i bezdrożach), za to
        cena niższa. Lepiej też kupić stelaż chromowany, bo te w kolorze czarnym i
        granatowym obdrapują się i płowieją.
        Niestety budka do opery jest fatalna. Wydaje mi się, że nie warto kupować
        firmowych gadżetów do tego wózka, tj. torby, parasolki czy śpiworka, są
        piekielnie drogie i niewiele różnią się od innych (co do torby - najlepsza jest
        graco za 75 PLN).
        Ale się rozpisałam.
        Jeśli chcesz mogę Ci przysłać zdjęcie Antosia w tym wózku.
        • beatus313 Re: bebe confort ? 21.08.03, 09:44
          Nie pisałam, ze dziecko ma nogi wyżej niż głowa a jedynie, że nie leży zupełnie
          wyprostowane.
          Proszę prześlij mi zdjęcia na adres bmzygmunt@op.pl

Dziękuje za rady odnośnie stelaża.

pozdrawiam i dziękuję
          Beata
        • gruszka26 Re: bebe confort ? 21.08.03, 10:03
          Cześć !!!! Po pierwsze dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi a po drugie
          chętnie obejrze zdjęcia twojego męszczyzny w wózku .
          pozdrawiam
        • gruszka26 Re: bebe confort ? 21.08.03, 10:05
          Cześć !!!! Po pierwsze dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi a po drugie
          chętnie obejrze zdjęcia twojego męszczyzny w wózku .
          pozdrawiam
    • marzenus Re: bebe confort ? 21.08.03, 20:22
      Już była dyskusja i wymiana zdań nt. Bebe Confort.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=6786762&a=6803105
      Ja byłam - i jestem - zadowolona. Jedyny mankament to to, że zajmuje dużo
      miejsca w samochodzie.
      Ja nie woziłam dziecka w foteliku samochodowym. Ada urodziła się na początku
      jesieni, więc zimę wolałam przewozić ją w tradycyjnej gondoli, dzięki której
      nie marzła i była osłonięta od wiatru. Nie musiałam jej grubo ubierać, a nie
      marzła.
      • nicol-e Re: bebe confort ? 21.08.03, 22:07
        poprosze o zdjęcie chlopczyka w wózku. dlaczego ta budka jest zła? własnie
        zamierzam ja dokupic?
        dziekuje z góry- Aurelia
    • mkatarynka.edziecko Re: bebe confort ? 21.08.03, 23:15
      Ja woziłam młodego w foteliku elios od mom. kiedy skończył dwa miesiące. Ale
      nie montowałam go na stelażu trophy tylko na trójkołowcu everest. Stelaż
      trophy jest przepiękny ale ma podstawową wadę - za cholerę nie wejdzie do
      bagażnika punto. A everest wchodzi po ściągnięciu dwóch kółek, które zresztą
      montują się błyskawicznie smile
      Generalnie wózki bebe confort podobają mi się bardziej niz jakiejkolwiek innej
      firmy. Tylko dlaczego są takie drogie?...
      Ostatnio nabyłam parasolnę tej samej firmy. Jest fantastyczna ale ma wadę -
      nie ma własnej budki i folii przeciwdeszczowej. Ale jest na to rada: jedna z
      polskich firm (niestety nie pamiętam nazwy) produkuje bardzo dobre i dość
      tanie budki z dopinaną folią przeciwdeszczową pasujące do większości
      parasolek. Do bebe confort też smile)

pozdrawiam
      • nicol-e Re: bebe confort ?- do mkatarynki 22.08.03, 07:34
        M katarynko!
        jaka to firma? Bardzo potrzebuję takiej budki a szkodacmi wydawać 209 zl na
        budkę z folią do bebe Conforta?
        pozdrawiam- Aurelia
        • aniaop Re: bebe confort ?- do mkatarynki 22.08.03, 17:10
          Po pierwsze, jezdze fiatem punto i uzytkuje wozek bebe confort na stelazu
          trophy i bez problemu od 1,5 roku wkladam go do bagaznika. Trzeba tylko zdjac
          tylna polke w samochodzie i wozek miesci sie bez problemu. Jezdze sama bardzo
          czesto samochodem z wozkiem i nie widze zadnego problemu.

Po drugie, ja uzywam spacerowki opera od urodzenia. Rozklada sie ona prawie
          zupelnie na plasko i za rada mojej poloznej nie kupowalam gondoli, bo dziecko
          urodzilo sie pod koniec marca i spacery rozpoczelysmy w kwietniu, wiec bez
          sensu bylo kupowac gondolke. Po wlozeniu spiworka bylo plasko zupelnie i ja
          wozilam w niej noworodka. Klopotow z kregoslupem nie miala i nie ma.

Po trzecie, ja uzywam budki z folia przeciwdeszczowa, wlasnie tej od spacerowki
          i jestem z niej bardzo zadowolona. Dlaczego uwazacie, ze jest zla?

Pozdrawiam
          • mkatarynka.edziecko Re: bebe confort ?- do mkatarynki 23.08.03, 14:21
            aniaop napisała:

> Po pierwsze, jezdze fiatem punto i uzytkuje wozek bebe confort na stelazu
            > trophy i bez problemu od 1,5 roku wkladam go do bagaznika. Trzeba tylko
            zdjac
            > tylna polke w samochodzie i wozek miesci sie bez problemu. Jezdze sama
            bardzo
            > czesto samochodem z wozkiem i nie widze zadnego problemu.
            >

Oczywiście. Pionowo stelaż z operą wejdzie nawet do seicento. Tylko, że ja nie
            chcę mieć ściągniętej półki i oprócz wózka chciałabym coś jeszcze do bagażnika
            wsadzić... smile

pozdrawiam
        • mkatarynka.edziecko Re: bebe confort ?- do mkatarynki 23.08.03, 14:18
          Firma nazywa się "Tako"

www.tako-com.pl/tako/index.html

Zapytaj w sklepie czy mają wózki-parasolki tej firmy. Jeżeli mają to budki
          powinni mieć również
    • ewok Re: bebe confort ? 22.08.03, 08:32
      Przepraszam dziewczyny, że jeszcze nie przysłałam Wam tych zdjęć z Antosiem w
      wózku, ale mam trochę trudności technicznych. Postaram się zaradzić temu
      wieczorem. Być może zamieszczę je również na <Zobaczcie> w wątku: Antoś
      (13.09.2002) syn ewoka.
      Budka do siedziska opera źle się rozkłada i składa, tj. ciągle opada do tyłu i
      rozchyla się gdy jest zamknięta. Zaradziłam temu w ten sposób, że spiełam ją
      klamrą do zasłon w kształcie misia (i teraz wszyscy myślą, że tak ma być).
      Też mam punto i rzeczywiście BC nie mieści się w bagażniku, ale ja mam
      asymetrycznie dzielone siedzenia, więc kładę szerszą część kanapy (bo na
      węższej jest fotelik z Antosiem) i przez bagażnik, nawet nie zdejmując półki,
      wkładam tam wózek - mieści się idealnie. Zaznaczam, że wózek wożę w ten sposób
      b. często - kilka razy w tygodniu - do babci i od babci.
      Pozdr
      • aniaop Re: bebe confort ? 22.08.03, 17:14
        A moze masz jakas wadliwa budke?
        Ja swojej uzywam juz 1,5 roku dzien w dzien i nic takiego sie nie dzieje.
        Moze sprobuj ja zareklamowac? Gwarancja jest na rok.

I naprawde dziwie sie, ze nie mozecie tego wozka upchnac w bagazniku punto. Bo
        ja jakos robie to bez problemu!

Pozdrawiam
    • agata_edziecko Re: bebe confort ? 22.08.03, 10:09
      Jestem szczęśliwą posiadaczką wózka Bebe Confort i to dwukrotną - sprzedałam
      swój wózek po pierwszym dziecku, a jak urodziło mi się drugie dziecko, to
      odkupiłam ten sam wózek. Mam więc troche doświadczenia w tym zakresie smile
      Ja miałam stelaż Trophy (chromowany, lane kółka, a potem wywmieniłam na
      pompowane, ale tej samej wielkości, nie szprychowe), gomdolę Prelude, siedzisko
      Opera i fotelik Elios.
      Moje dzieci urodziły się wiosną, pierwsze dwa - trzy miesiące jeździły w
      gondoli, w foteliku samochodowym od czasu do czasu, tylko w awaryjnych
      sytuacjach, a w Operze mniej więcej od ukończenia dwóch - trzech miesięcy.
      Siedzisko Opera rozkłada się w atki sposób, że dla tak małego dziecka jest
      wystarczająca długość tej płaskiej powierzchni. Gorzej, gdy dziecko podrośnie
      (8-9 miesięcy), wtedy zaczyna brakować tego całkowitego rozkładania i osobnej
      regulacji oparcia i podnóżka. Jeśli chodzi o zastąpienie gondoli fotelikiem, to
      ja bym tego nie zrobiła, przede wszystkim ze względu na wygodę dziecka (nie
      wydaje mi się, aby to była dobra pozycja). Poza tym gondola chroni przed
      wiatrem, a t6akże daje większe możliwości zabrania jakichś drobiazgów na spacer
      (ja nie miałam torby firmowej). Fotelik nie ma żadnych kieszonek.
      Co do wielkości stelaża, to mój mieścił aię w bagażniku Cinquecento, więc nie
      wiem, jak może nie wejść do Punto. Trzeba złamać rączkę (w Trophy jest łamana),
      inaczej faktycznie nie wchodzi.
      Jeśli chodzi o budkę do opery, to ja używałam zimą normalną budkę od gondoli, a
      latem tę od kompletu przeciwdeszczowego. I szczerze powiem, że nawet wolałam tę
      przeciwdeszczową, nie wiem dlaczego ktos ją określił jako beznadziejną. A sam
      komplet jest bardzo ok, przypina się na zamek błyskawiczny.
      Sam fakt, że odkupiłam drugi raz ten sam wózek chyba świadczy, że byłam z niego
      zadowolona. Dodam, że żadna chyba firma nie ma tak wytrzymałych pokryć, ja
      miałam kolor shopping i po 3 dzieci sprzedałam wózeczek ponownie, przez
      Edziecko, koleżanka z Wrocławia była zachwycona, że wygląda jak nowy. Miałam w
      międzyczasie spacerówkę Bebe Car i pokrycie się zmechaciło pod nogami dosłownie
      po tygodniu używania.
      Jeśli miałybyście jakieś pytania, to służę uprzejmie smile
      Pozdrawiam
      agata
      • beatus313 Re: bebe confort ? 22.08.03, 10:24
        Agato bardzo proszę o informację jak długo woziłaś w BC swoje dziecko. Na jak
        długo on starcza. Moje dziecko urodzi się we wrześniu i najpierw bedę je woziła
        w gondoli a sporadycznie w foteliku. Następnie na wiosnę (gdzieś w kwietniu)
        planuję przesiąść się do Opery. Zastanawiam się na jak długo wystarczy mi
        Opera. Pisałaś również, że użytkowałaś wózek zarówno z kółkami lanymi jak i z
        pompowanymi. Które wg. Twojej opini wybrać. Dodatkowo, czy budka od zestawu
        przeciwdeszczowego wystarczy na zimę dla 13 mies. dziecka. Pytam dlatego, że
        gondolę mam używaną a Operę chciałabym kupić nową w innym kolorze.

Beata
        • agata_edziecko Re: bebe confort ? 22.08.03, 10:28
          Witaj
          no tak, zapomniałam o tak ważnej rzeczy. Moim zdaniem Opera nadaje się dla
          dzieci do około 1,5 roku. Ja przesadzałam swoje dzieci do innych spacerówek jak
          miały około roku. Zdecydowanie nie jest prawdą, że jest to wózek do 3 lat, jak
          reklamuje producent.
          Jeśli chodzi o kółka, to nie zauważyłam istotnej różnicy w użytkowaniu. Budka
          od zestawu przeciwdeszczowego może być wystarczająca na zimę. ja miałam do
          dyspozycji tę grubszą, od gondoli, więc jej używałam, ale może być i tamta.
          Jest impregnowana, więc nie przepuszcza wiatru. I tak przeciez otulasz dziecko
          ciepło na zimę.
          Pozdrawiam
          agata
        • aniaop Re: bebe confort ? 22.08.03, 17:23
          beatus313 napisała:

> Agato bardzo proszę o informację jak długo woziłaś w BC swoje dziecko. Na jak
          > długo on starcza. Moje dziecko urodzi się we wrześniu i najpierw bedę je
          woziła
          >
          > w gondoli a sporadycznie w foteliku. Następnie na wiosnę (gdzieś w kwietniu)
          > planuję przesiąść się do Opery. Zastanawiam się na jak długo wystarczy mi
          > Opera.

Moja corka ma 1,5 roku i wozek nadal sprawdza sie znakomicie. Zamierzam jeszcze
          sporadycznie uzywac go za rok (np na wakacjach)

Pisałaś również, że użytkowałaś wózek zarówno z kółkami lanymi jak i z
          > pompowanymi. Które wg. Twojej opini wybrać.

Ja mam pompowane kola i jestem z nich bardzo zadowolona. Na moje lesne drogi i
          wertepy sprawdzaja sie znakomicie.

Dodatkowo, czy budka od zestawu
          > przeciwdeszczowego wystarczy na zimę dla 13 mies. dziecka. Pytam dlatego, że
          > gondolę mam używaną a Operę chciałabym kupić nową w innym kolorze.

Cala ubiegla zime wozilam dziecko w operze z budka przeciwdeszczowa i spisywala
          sie wspaniale.

Pozdrawiam, Ania
          >
          > Beata
          • agata_edziecko Re: bebe confort ? 23.08.03, 11:17
            Być może mamy na myśli inne koła. Ja miałam kółka pompowane wielkości takiej
            samej, jak lane, z przodu podwójne skrętne. Chyba nie ma różnicy w ich
            użytkowaniu, nie wiem, dlaczego miałyby być lepsze na leśne drogi. Chyba, że
            masz na myśli szprychowe, które są dużo większe i rzeczywiście sprawdzają się
            na wertepach. Miałam takie w spacerówce Bebe Car.
            Pozdrawiam
            agata
      • aniaop Re: bebe confort ? 22.08.03, 17:18
        Dziekuje Agatko, ze napisalas o skladaniu tej raczki. Oczywiscie, bo ja
        zapomnialam tego dodac, raczke trzeba zlozyc i wtedy stelaz wchodzi do punto.
        Czy dlatego sie Wam nie miescil?
    • mama-laury Re: bebe confort ? 22.08.03, 16:35
      no coz , chyba jako jedyna wylamie sie i napisze z pelna swiadomoscia ze wozka
      bc dla mojego drogiego bobaska nie kupie! zakochalam sie w nim jak chodzilam w
      ciazy z pierwszym a pozniej szlak mnie trafial jak nie moglam dziecka pobojac.
      mimo to bylam i jestem skazana na uzytkowanie go nadal. laura urodzila sie w
      pazdzierniku i jeszcze na wiosne jezdzila w gondoli (lubila sobie kimac na
      spacerkach). ale spacerowki nie dokupywalam, kupilam wozek witpola ale ten
      okazal sie byc jeszcze gorszy wiec wybralam "mniejsze zlo" i worze corke w
      nosidelku maxi cosi na stelazu trophy i dopinam olbrzymia bude witpola i
      oslonke na nozki. a wyglada to tak : stelaz czarny, fotelik szary a buda i
      oslonka granatowo niebieskie. zdolna ze mnie bestia co
      • ewok Re: bebe confort ? 27.08.03, 10:06
        mama-laury napisała:

> wybralam "mniejsze zlo" i worze corke w nosidelku maxi cosi na stelazu trophy
        i dopinam olbrzymia bude witpola i oslonke na nozki.

Super pomysł, tylko zdradź trochę szczegółów technicznych, np. jak doczepiłaś
        fotelik maxi cosi do stelaża trophy?
      • agata_edziecko Re: bebe confort ? 27.08.03, 22:49
        a czemu nie w foteliku tej samej firmy? Przepraszam zresztą, ale nie zgodzę
        się, że fotelik to mniejsze zło. Jest na pewno mniej wygodny dla dziecka, niż
        spacerówka Opera. Miałam wszystkie "fragmenty" wózka Bebe Confort i nie
        woziłabym dziecka non-stop w foteliku. No chyba, że Mafi-Cosi się rozkłada
        przynajmniej tak płasko, jak opera.
        Pozdrawiam
        agata
        • mamamona Re: bebe confort ? 27.08.03, 23:43
          ja jestem BC rozczarowana. moja 11 miesięczna Polcia nie jeżdzi tym wózkiem od
          2 miesięcy. jest wielki i ciężki. dobrze wykonany, to jego zaleta. idiotyzmem
          jest, że fotelik samochodowy (elios) nie pasuje do rozstawu tych isofixów, i
          trzeba montować zmniejszające elementy (człowiek biega, wpina te zmniejszacze,
          a potem i tak odepną się z fotelikiem i dziecko siedzi krzywo w samochodzie,
          jak w końcu zauważysz że cos jest nie tak).
          tapicerka w foteliku zmechaciła mi się po 3 miesiącach uzytkowania (wersja
          select). namówiono nas na gondolę - spacerówkę (wersja Optima), głęboki wózek,
          który po rozmontowaniu osłony podnózka, i kilku cięzkich do wykonania ruchów
          staje się spacerówką. pomysł genialny, realizacja-taka sobie (dziwne proporcje
          tej spacerówki sprawiły,że Polcia nie podpierała się pleckami, a wisiała na
          pałąku).
          składa się jak czołg. w moim matizie zabierał tyle miejsca, że wymiękałam po
          prostu.
          na dodatek jako świeżo upieczona mama, oszalała z zachwytu nad pięknem wózka,
          kupiłam go nowiusieńkiego, prosto ze sklepu za 2500 (jezu, na 9 miesięcy
          tylko!). potem odkryłam komis (bobokomis), w którym wózki z nowocześniejszą
          tapicerką niż nasza (najnowsze kolekcje), kosztował coś ponad 1000.

gdybym miała wybierać jeszcze raz, być może bym i kupiła raz jeszcze, ale na
          pewno z komisu (albo z drugiej ręki).
          całe szczęście, że wózek czeka na drugie dziecko, może się zwróci wink)))

pozdrawiam,
    • kasiazacharska Re: bebe confort ? 28.08.03, 16:51
      Mam caly komplet Bebe Confort i 5 tygodniowego bobasa. Powiem ci co mnie w tym
      denerwuje. Ze slabo sie buja. Moja Maja kocha byc bujana i niestety lepiej sie
      sprawdza pozyczony do kolezanki 9 letni wozek chicco cortina niz moj. Poza tym
      bardzo ciezko jest zmiescic z bagazniku stelaz, gondole i fotelik z dzieckiem
      na tylnym siedzeniu. Po zlozeniu siedzen juz wlasciwie nic sie tam nie miesci.
      Ale mam nadzieje, ze jak za 2 miesiace przeloze ja do spacerowki Opera, to
      bedzie juz latwiej sie nam poruszac. Fotelik Elios sprawdza sie znakomicie.
      Maja wyglada w nim jak fasolka i lekarze mowia, ze to bezpieczna pozycja, wiec
      wozimy ja tak np. do sklepu smile
      Pozdrawiam.
      Kasia i Maja

gruszka26 napisała:
      > Dziewczyny mam pytanie co do fotelika elios safe said firmy bebe confort ,czy
      > może on zastąpić gondolke dla niemowlaka ? od którego miesiąca można wozić
      > dziecko w operze ? i wogóle jakie macie zdanie o tej firmie .z góry dziękuje
      > za odpowiedzi smile)))
      > pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka