rob-win 11.10.09, 15:57 maz jest ojcem chrzestnym ile wypada dac na komunie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 16:03 Proponuję dać Biblię. Przecież to jest wielkie święto duchowe. Pieniądze tu nie powinny wchodzić w grę. Tak chyba powinno być, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ile ? 11.10.09, 16:38 Takie święta i dylematy pt "ile dac na chrzest, komunię, bierzmowanie..." tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że KK i jego wyznawcy są puści jak i te dzwony na wieżach kościołów. Dajcie tysiaka i będziesz miała odbębnione. Odpowiedz Link Zgłoś
rob-win Re: ile ? 11.10.09, 16:43 ale niestety takie czasy ... siostra meza zreszta mi powiedziala ze zbieraja na komputer wiec wypada dac koperte ... nietety co ja poradze na to ? wiec prosze o brak kasliwych uwag ! sama jestem katoliczka i przeraza mnie fakt wynajmowania sali itp na komunie moje dziecko napewno nie bedzie mialo komuni jak wesele ! ale za to kolezanki napewno ja wysmieja trudno ... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 17:04 Katolicy sami wystawiają się na kąśliwe uwagi swoim zachowaniem, ktore całkowicie odbiega od założeń ich religii. Co to znaczy takie czasy? Może trzeba się zastanowić czy się nie wyłamać. No dla mnie nie ma lepszego prezentu niż Biblia. Bo czyż to nie świeta księga katolików a może teraz zostały zastąpione świętym tysiakiem albo błogosławionym laptopem? Odpowiedz Link Zgłoś
rob-win Re: ile ? 11.10.09, 17:13 i tak moze jest smutne ale prawdziwe my chcielismy dac 200 zl i biblie lub jakas pamiatke pierwszej komunii swietej chcialam sie tylko dowiedziec a nie poruszac jeden z tematow typu rzeka Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 17:41 Wiem, że nie taka była Twoja intencja. Wybacz mi ten mały off topic Wiem jak to jest, że dal świętego spokoju każda z nas zachowa się jak reszta mimo niezgody na takie podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: ile ? 11.10.09, 17:19 > No dla mnie nie ma lepszego prezentu niż Biblia. Bo czyż to nie świeta księga > katolików a może teraz zostały zastąpione świętym tysiakiem albo błogosławionym > laptopem? A ileż tych biblii można mieć w domu? I dlaczego każda uroczystość jest dobra do dania,otrzymania prezentu tylko nie te zw. z życiem religijnym? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 17:38 Bo religia to część życia duchowego człowieka(w założeniu). Tu nie powinno być miejsca na konsumpcjonizm i materialny przepych(w założeniu) Praktyka niestety nie tyl co daleka jest od założeń co nie ma z nimi nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 18:57 Wybaczę kiedy uzasadnisz swoją wypowiedź choć w kilku zdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: ile ? 12.10.09, 06:50 Już napisałam.To ważne wydarzenie w życiu dziecka.Stąd i goście i prezenty.No ale tego nie pojmie osoba co zastanawia się chrzcić czy nie i co na to ludzie powiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 22:16 Na ślub to wystarczą życzenia wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. Ale wiadomo że nie o ślub głównie chodzi, ale białą suknie i wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: ile ? 11.10.09, 19:36 > No dla mnie nie ma lepszego prezentu niż Biblia. jedna babcia, druga babcia, chrzestna, chrzestny, jedna ciocia, druga, trzecia - idą - każdy z Bibią Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: ile ? 11.10.09, 19:21 a nie razi Cię jak na pierwszym zebraniu w Kościele rodzice usłyszałam od Proboszcza że kazde dziecko ma dać na Kościół po 30 zł to nie jest datek duchowy Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ile ? 11.10.09, 19:57 rob-win napisał: > przeraza mnie fakt wynajmowania sali itp na komunie A co w tym takiego przerażającego? Sama zorganizuję komunię dziecka poza domem, bo nie widzę 20 osób (NAJBLIŻSZA rodzina) u mnie w domu i wolę przeżywać komunię z dzieckiem, a nie w czasie mszy planować, kiedy nastawić rosół i czy wszystko gotowe w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ile ? 11.10.09, 22:15 Dzieciaki nie przeżywają komunii, one liczą kasę i prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ile ? 11.10.09, 22:19 Poważnie? Moje się dopytywało, co się po kościele będzie działo i było wielce zdziwione planami zarezerwowania sali na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiebaba Re: ile ? 12.10.09, 23:00 krejzimama napisał: > Dzieciaki nie przeżywają komunii, one liczą kasę i prezenty. Tak? A jakie jest źródło tej wielkiej wiedzy nt tego co dzieciaki przezywają? Prezenty i przyjęcie po ceremonii nie wykluczają przeżyć duchowych Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: ile ? 11.10.09, 18:05 Tyle, na ile was stać, proste. Chyba nie zamierzacie brać kredytu, żeby brać udział w pseudokomunijnym wyścigu na najbardziej wypasiony prezent. Ja jestem przeciwna dawaniu kasy i zabawek. W przyszłym roku moja chrześniaczka też będzie miała komunię i zamierzam kupić jej książki (różne, i dla dzieci i poważniejsze), albo coś co pomoże rozwinąć jej (JEJ, a nie wymyślone przez rodziców) talenty. Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: ile ? 11.10.09, 19:15 Od chrzestnych 300 PLN + pamiątki dostało moje dziecie - od innych mniej i więcej, każdy daje tyle na ile stać Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.lancucki Re: ile ? 11.10.09, 19:28 podobno hitem teraz sa quady. chociaz sama dalabym biblie dla dzieci (moze byc multimedialna). Odpowiedz Link Zgłoś
nolita Re: ile ? 12.10.09, 07:00 Ja teraz mam zostać chrzestną i wiem, że nigdy nie będe dawać pieniędzy. Wole żeby dzieciak kojarzył mnie z wyjściem do ZOO, wyjazdem na wycieczke, grą fantasy a nie z kopertą. Jeśli będzie mnie stać w przyszłości to na komunie chciałabym Małą wysłać na jakiś obóz językowy . A na 18-stke skok na bungee ;-] Ciekawe tylko co na to rodzice. Jeśli są tymi co, oczekują roli chrzestnych pod postacią kopert pary razy do roku...to mam przekichane ;-7 Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: ile ? 12.10.09, 07:36 Jestem przekonana ze z prezentem najwiekszy problem maja Ci ktorzy w zyciu komunikanta wogole nie uczestnicza. Bo jak sie kogos lubi to nie zastanawia sie ile dac tylko co dac by sprawic mu przyjemnosc. A kasa spada na dalszy plan. I tak ciotka ktora zabiera na wycieczki , do kina itd nawet jak wpadnie z zegarkiem za 50zł bedzie najfajniejszym prezentem bo to od tej cioci co jest a nie co przyniesie i zniknie znowu na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
fonula Re: ile ? 12.10.09, 13:28 oj, coś mocno idealistyczna teoria. U mnie się nie sprawdziła. jestem kochaną ciocia-chrzestną zabierająca dziecko w różne miejsca, pamiętającą itp. a jednak na komunię wskazana była koperta i myślę, że w takim właśnie przypadku dziecko jest rozczarowane, bo to przecież TA ciocia, pamiętająca, znająca i co??? zegarek za 50 zł?? Już prędzej wybaczyłoby się ten nieszczęsny zegarek chrzestnej widzianej drugi wraz w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: ile ? 12.10.09, 16:17 Moze i dla wielu z tego forum to idealistyczne podejscie jednak mnie zawsze w takich watkach zniesmacza jedna rzecz.Zakladaja je zawsze zbulwersowani goscie ktorzy "Musza" dac prezent.Nigdy autorem nie byl rodzic rozczarowany tym ze dziecko za malo kasy zebralo na komunie. Ludziom nie szkoda wydac w ten dzien na ubior, fryzjera, buty itd ale na prezencie to trzeba koniecznie przy oszczedzic a jeszcze z gospodarzy zrobic pazerne łajzy. Odpowiedz Link Zgłoś