asieksza 22.10.09, 17:41 Zmarł wujek mojego męża. Nie pozostawił po sobie właściwie nic poza długami. Obawiamy się czy teściow , siostra zmarłego) nie będzie musiała ich spłacać.Wujek nie miał innej rodziny. Jak wygląda procedura odrzucenia spadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita771 Re: spadek 22.10.09, 17:46 Nie wiem, jak wygląda procedura, ale jest na to tylko sześć miesięcy, więc niech się teściowa koło tego zakręci, bo później pozamiatane. Moja ciotka niedawno spłacała długi swojego ojca, którego nie widziała ponad dwadzieścia lat, a który nie płacił na nią alimenty (płacił kilka miesięcy, a potem nie, a jej matka olała sprawę). Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka89 Re: spadek 22.10.09, 21:23 Jesli byl testament to osoby powolane testamentem a jesli nie to spoadkobiercy ustawowi udaja sie do notariusza i odrzucaja spadek (notariusz ma formulke gotowa, pewnie lepiej miec ze soba akt zgonu i dokument swiadczacy o powolaniu, akt slubu dla zony czy akt urodzenia w przypadku dieci spadkodawcy). Wazne jest to, ze w tym momencie powoloani do spadku sa ich zastepni i oni tez musza kolejno odrzucic spadek a potem nastepni... Kazdy po kolei ma 6 miesiecy na decyzje od kiedy dowiedzial sie o powolaniu. Istotna kwestja sa tu nieletni bo w ich przypadku potrzeba zgody sadu rodzinnego (a ten moze wymagac udowodnienia, ze spadek to same dlugi). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: spadek 22.10.09, 21:31 Istotna kwestja sa tu > nieletni bo w ich przypadku potrzeba zgody sadu rodzinnego nie wystarczy, że w imieniu nieletniego spadek odrzuci jego prawny opiekun ? Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: spadek 22.10.09, 21:35 wles napisała: > nie wystarczy, że w imieniu nieletniego spadek odrzuci jego prawny > opiekun ? nie wystarczy, bo sąd ma obowiązek zbadać, czy opiekun prawny nie działa w ten sposób na niekorzyść małoletniego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: spadek 22.10.09, 21:38 a gdyby odrzucenie spadku odbywało się w sądzie cywilnym a nie u notariusza ? Tez musiałaby byc oddzielna sprawa w sądzie rodzinnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka89 Re: spadek 22.10.09, 21:45 Nie jestem prawnikiem wiec pisze tylko z doswiadczenia - chcialam odrzucic spadek a potem odrzucic w imieniu corki, notariusz powiedzial, ze nie zrobi tego bez zgody sadu rodzinnego a w sadzie mi powiedziano, ze nie dostane zgody bez udowodnienia, ze dziecko odziedziczylo by tylko dlugi. Z tego co czytalam niekiedy wystarczalo by przedstawic w sadzie zaswiadczenie (to w przypadku gdy dziecko bylo kolejnym powolanym), ze inni odrzucili z powodu dlugow, mi w sadzie mowiono, ze wymagaja spisu inwentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
circa.about Re: spadek 22.10.09, 22:50 Toteż jeśli nie chce się bawić w odrzucanie spadku via sąd (co w przypadku małoletnich jest obligatoryjne) można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza i wtedy spadkobierca odpowiada za długi tylko do wysokości wartości masy spadkowej. Z resztą dzieci i tak w ten sposób dziedziczą. W razie wątpliwości, zapytaj tu: forum.prawnikow.pl/index.php?s=d6b92998929f7b700967020b311a1c21&showforum=21 Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: spadek 23.10.09, 01:04 Teściowa w ciągu sześciu mieś. powinna zrzec się spadku u notariusza jeśli tego nie zrobi to znaczy że przyjęła Odpowiedz Link Zgłoś
circa.about Re: spadek 23.10.09, 09:23 Dokładnie tak - musisz złożyć w Sądzie Rodzinnym wniosek o odrzucenie spadku w imieniu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: spadek 23.10.09, 10:11 to znaczy, że spadkobierców szuka się do ostaniego krewnego ? Po odrzucniu spadku przez najbliszych przechodzi on automatycznie na coraz dalszych krewnych ?(chodzi mi o rodzeństwo zmarłego i jego dzieci, jeśli np. rodzone dzieci zmarłego i wnuki się zrzekną ? ) Odpowiedz Link Zgłoś