Dodaj do ulubionych

becikowe od 2011

18.09.10, 09:56
Witam!
Czy któraś z Was słyszała może o tym, że Komorowski ma zabrać becikowe od stycznia 2011 roku????.Nowy przepis mówi o tym że becikowe będzie się należeć tylko najbiedniejszym a nie wszystkim tak jak było do tej pory.Szkoda by było bo mam termin na 20 stycznia.Pozdrawiam cieplutko
Obserwuj wątek
    • cytrynowa.lemoniada Re: becikowe od 2011 18.09.10, 10:19
      Nie słyszałam, ale nawet jeżeli Komorowski coś mówi to najpierw musi powstać projekt ustawy, potem ustawa, potem głosowania w sejmie i senacie i na koncu on bedzie miał coś do powiedzenia. Do stycznia nie zdązą smile
      • kreatywni Re: becikowe od 2011 18.09.10, 10:28
        Co prawda gdy coś ma zostać zabrane ustawę wprowadzają dość szybko, ale zważając, że jest jesień, która zwykle mija pod znakiem budżetu, też uważam, że nie zdążą.
    • decylia Re: becikowe od 2011 18.09.10, 11:30
      A i uściślając - pomysł rzucił Balcerowicz - ale w formie, żeby zostawić takie stawki VAT jak były, a zlikwidować becikowe. Oszczędność taka sama, a dotyka tylko część społeczeństwa i jednorazowo. (Nie dyskutuję ze słusznością). Wielmożnie nam panujący podchwycili temat i mają zamiar do podwyższonego VATu dołożyć jeszcze likwidację świadczeń dla rodzin, bo odkąd funkcjonują (tj chyba 3 lata big_grin) nie mamy dużo większego przyrostu naturalnego. Całkowicie pominęli już ten fakt, że długofalowe skutki takich działań ocenia się najwcześniej po 10-15 latach...
      Fakt, może Ciebie czy innych styczniowych i lutowych mam to nie dosięgnie, ale raczej taka zmiana nastąpi...
      • betty842 Re: becikowe od 2011 18.09.10, 11:53
        To niech jeszcze do kwietnia poczekają bo ja mam w marcu rodzićsmile. Niby to tylko tysiąc złotych ale chociaż wózek i łóżeczko można za to kupić. Wogóle ta nasza Polska jest śmieszna w niektórych sprawach.Szczypią się o ten tysiąc a np w Niemczech chyba przez dwa lata matka dostaje kasę na dziecko (co miesiąc).
    • 2barb Re: becikowe od 2011 18.09.10, 11:58
      Na razie to jest tylko pomysł, podobnie jak odliczanie ulgi przy rozliczaniu rocznym dopiero na trzecie dziecko.
      • miska83 Re: becikowe od 2011 18.09.10, 13:21
        no kurcze ja mam nadzieje ze nie uda im sie tego wprowadzic tak szybko...ja mam termin na 6 styczniaa newet 2-3 usg pokazuje jak cos to bede przyspieszac porodbig_grin ale szkoda zeby mlody sie rodzil na koniec roku...
        • wiki11110 Re: becikowe od 2011 18.09.10, 14:33
          BRAWO! Kolejny pomysł na zmniejszenie przyrostu naturalnego! Ciekawe czy CI którzy tak murem stoją za ta partią zobaczą kogo wybierają?
          • cytrynowa.lemoniada Re: becikowe od 2011 18.09.10, 15:12
            Akurat wprowadzenie becikowego nie miało absolutnie żadnego wpływu na przyrost naturalny - chyba że masz na myśli środowiska patologiczne, które są w stanie spłodzić i urodzić dziecko za tego tysiaka.
            • matylda07_2007 Re: becikowe od 2011 18.09.10, 16:07
              Opiekę, świadczenia to dobre mają w krajach skandynawskich. Taki jednorazowy tysiak nic nie załatwi, choć to miła rzecz wink Powinni wprowadzić zmiany, a nie całkiem kasę likwidować.
          • gwen_s Re: becikowe od 2011 19.09.10, 16:19
            proszę nie mów mi, że ludzie decydują się na becikowe bo tysiak im wpadnie!!! Przecież to ledwo na wózek starczy, a gdzie reszta kosztów?
    • aurinko Re: becikowe od 2011 18.09.10, 16:32
      Taaa jasne, na pewno Komorowski będzie zabierał smile) Rany jak czytam takie bzdury to już nie wiem czy śmiać się czy płakać...
      Po pierwsze, to dopiero pomysł, a od pomysłu do realizacji jeszcze duuużo po drodze, po drugie to nie Prezydent przygotowuje ustawy.
      • aniatko Re: becikowe od 2011 18.09.10, 17:27
        Nie ma to jak się znać i pisać...
        A co ma do tego Komorowski?
        Ludzie, to może co Rydzyk albo Kaczka Wam coś da?
        • iwonagos Re: becikowe od 2011 18.09.10, 19:13
          Zdecydowanie większym hitem jest dla mnie pomysł z odliczaniem ulgi od 3 dzieckasmile
          Nie sądzę, żeby odważyli się cokowliek jeżeli chodzi o socjal zmienić przed wyborami.
      • gwen_s Re: becikowe od 2011 19.09.10, 16:20
        odetchnęłam po przeczytaniu Twojej wypowiedzi smile
    • deodyma Re: becikowe od 2011 18.09.10, 19:20
      czytalam o tym calkiem niedawno.
      oprocz tego czytalam tez,ze maja zmniejszyc ulgi na dzieci,ktore co roku odliczamy od podatku i cale ulgi beda mogli odliczac sobie rodzice,ktorzy maja trojke dzieci i wiecej.
      natomiast rodzice majacy jedno badz dwojke dzieci, beda mogli odliczyc sobie tylko czesc ulgi na swoje dzieci.
    • bianna Re: becikowe od 2011 18.09.10, 21:23
      Wg mnie cały pomysł becikowego jest chory i w ogole niedostsowany do realiów. Powstała jakaś idea, która się w ogóle nie sprawdziła, a teraz będzie ogromny problem z jej likwidacją, tak jak jest np. z wcześniejszymi emeryturami dla policji czy nauczycieli. Ale nie musimy się martwić, bo nawet jeśli będą plany zabrania becikowego, to ma to być robione stopniowo i nie obejmie to już mam, kóre są akurat w ciąży i ma być tzw. okres ochronny. No, chyba że pomysł likwidacji przysporzy się do zwiększenia przyrostu, bo każda mama będzie się chciała jeszcze załapać....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka