Dodaj do ulubionych

Przerwa na lunch

23.09.10, 11:15
Pracując na cały etat (8 godzin dziennie) przysługuje nam przerwa 0,5 h (ustawowo). Dodatkowo mój pracodawca "daje" nam drugie pół godziny, które oczywiście nie jest wcale gratis, bo de facto z pracy wychodzimy pół godziny później. Ale lunch trwa godzinę.
Czy muszę się na taki układ zgadzać ? Ja na lunch potrzebuję maksymalnie 15 minut czyli spokojnie wystarcza mi ustawowe pół godziny.
Mam małe dziecko i niebawem wracam do pracy na cały etat (teraz 9 miesięcy pracowałam na pół) i chciałabym jednak wychodzić o 17:00 zamiast o 17:30. Mogę to zaproponować ?
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Przerwa na lunch 23.09.10, 14:05
      figa33 napisała:

> Pracując na cały etat (8 godzin dziennie) przysługuje nam przerwa 0,5 h (ustawo
      > wo)

nie, ustawowo 15 min

Art. 134. Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy.

> Dodatkowo mój pracodawca "daje" nam drugie pół godziny [...]Czy muszę się na taki układ zgadzać ?

tak

Art. 141. § 1. Pracodawca może wprowadzić jedną przerwę w pracy niewliczaną do czasu pracy, w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut, przeznaczoną na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych.
      § 2. Przerwę w pracy, o której mowa w § 1, wprowadza się w układzie zbiorowym pracy lub
      regulaminie pracy albo w umowie o pracę, jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu pracy.

>Mogę to zaproponować ?

oczywiście, że tak

Art. 142. Na pisemny wniosek pracownika pracodawca może ustalić indywidualny rozkład jego czasu pracy w ramach systemu czasu pracy, którym pracownik jest objęty.

• zazou1980 Re: Przerwa na lunch 23.09.10, 15:10
      ja się tak dogadałam z przełożonym, na dodatek karmię piersią, co w sumie daje mi 1,5 h pracy krócej - 7 h zamiast 8,5...
    • iziula1 Re: Przerwa na lunch 24.09.10, 18:42
      Jeśli taki macie regulamin pracy, który z cała pewnością zaakceptowałaś w momencie przyjęcia umowy o pracę to nie widzę szans aby pracodawca dla Ciebie jednej zrobił wyjątek

Porozmawiać zawsze możesz. Weź tylko pod uwagę czy w ten sposób nie dezorganizujesz pracy w całej firmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka