Dodaj do ulubionych

Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUSu?

16.01.11, 18:55
Jestem i będę do porodu na długotrwałym zwolnieniu z powodu krwiaka, zagrożenia utratą i z historią dwóch poronień i spodziewam się wcześniej czy później kontroli z ZUSu. Mam oczywiście dokumenty medyczne potwierdzający ten stan rzeczy. Zastanawia mnie następująca sprawa - jeśli lekarz przyjdzie do domu, jak mogę sprawdzić czy to nie jakiś oszust? Czy kontrolerzy ZUS mają jakieś identyfikatory/dokumenty których mogę zażądać? Nie wpuszczam do domu nikogo obcego i niezapowiedzianego i nie wpuszczę też domniemanego kontrolera, jeśli nie będę miała pewności, że jest tym za kogo się podaje smile Czy ktoś może mi powiedzieć, jakim dokumentem powinien dysponować kontroler? Rozumiem też, że musi to być lekarz, bo tylko lekarzowi mogę pokazywać tajną (ochrona danych osobowych) bądź co bądź dokumentację medyczną.
Obserwuj wątek
    • dragica Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 19:27
      Moze nie jestem jakos zakorzeniona w temacie-ale-po co oszust mialby sie podszywac pod inspektora ZUS???
      • klarasz Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 19:33
        Żeby np nas okraść/sprawdzić czy warto się włamać. W mieszkaniu w którym mieszkam, był już taki przypadek, choć nie ja byłam wtedy w środku. Dlatego dmucham na zimne. A o włamaniach na fałszywego wnuczka, kontrolera z gazowni/elektrowni/administracji itp nie słyszałaś nigdy?
        • dragica Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 19:57
          Czytalam o takich przypadkach,owszem,ale skad od razu przypuszczenie,ze akurat ty bedziesz ofiara???Mysle,ze kontroli dokonuje lekarz-orzecznik.
          • a.b1 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 20:05
            Dziewczyna ma rację, nie wiemy kto jest naszym sąsiadem i jakich ma znajomych
            Przygotuj sobie telefon do zus
            poproś pracownika o wylegitymowanie się i powiedz, że wpuścisz go po telefonie do zus, gdzie dzwonisz i pytasz czy ktoś taki pracuje, bo właśnie stoi na Twojej wycieraczce i nie wiesz, czy jest pracownikiem
            Możesz też dostać pisemne wezwanie na kontrole, tam będziesz miała konkretne telefony do orzeczników
            • malgosiek2 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 20:08
              > Przygotuj sobie telefon do zus
              > poproś pracownika o wylegitymowanie się i powiedz, że wpuścisz go po telefonie
              > do zus, gdzie dzwonisz i pytasz czy ktoś taki pracuje,

Hehe to życzę duuużo szczęścia,aby od razu z pierwszego połączenia się dodzwonić i jeszcze ktoś odebrałbig_grin
              • patoga Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 20:33
                Dlatego warto zadzwonić teraz i spytać o numer konkretnie do wydziału orzecznictwa lekarskiego.
                • malgosiek2 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 20:41
                  patoga napisała:

> Dlatego warto zadzwonić teraz i spytać o numer konkretnie do wydziału orzecznic
                  > twa lekarskiego.

Rozumiem w czym rzecz naprawdę,ale zanim ktoś tam odbierze to facet będzie stał do pół godziny zanim ktoś raczy odebrać telefon i potwierdzi tożsamość?
                  Albo będą przełączać pod inny pokójwink
                  Rzeczywistość sobie,a teoria sobie.
              • a.b1 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 22:36
                malgosiek2 napisała:

> > Przygotuj sobie telefon do zus
                > > poproś pracownika o wylegitymowanie się i powiedz, że wpuścisz go po tele
                > fonie
                > > do zus, gdzie dzwonisz i pytasz czy ktoś taki pracuje,
                >
                > Hehe to życzę duuużo szczęścia,aby od razu z pierwszego połączenia się dodzwoni
                > ć i jeszcze ktoś odebrałbig_grin
                hmmmmmmmmmmm
                w takim układzie jestem cholerną szczęściarą......jutro idę grac w totka
          • klarasz Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 20:17
            dragica napisała:

> Czytalam o takich przypadkach,owszem,ale skad od razu przypuszczenie,ze akurat
            > ty bedziesz ofiara???

Myślę, że każda ofiara zakładała, że "jej przecież to (cokolwiek to było) nigdy nie spotka". Po prostu chce wiedzieć, kogo wpuszczam do domu.
        • posh_emka Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 12:14
          No tak tylko na chłopski rozum jak ktoś będzie cię chciał okraść czy sprawdzić wyposażenie mieszkania to za kontrolera z ZUS-u się nie poda tylko za gazownika etc.
    • minerwamcg Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 22:00
      Kup sobie do drzwi porządny łańcuch i rozmawiaj z kontrolerem przez uchylone drzwi. Niech się wylegitymuje, spisz dane, i dopiero ewentualnie wpuszczaj albo nie. Dobrze by było, żeby w domu był w razie czego jeszcze ktoś, np. mąż.
      Pamiętaj, że nie masz obowiązku nikogo wpuszczać do domu poza policjantem. A i ten musi Ci się wylegitymować w sposób umożliwiający zanotowanie danych.
      • a.b1 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 16.01.11, 22:39
        niby tak
        ale nikt sobie kuku robić nie będzie
        jeśli L4 jest leżące to warto takiego kontrolera wpuścić, żeby nie mieć cofniętego świadczenia
    • db192 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 10:21
      Gdzieś na tym czy innym forum gazety jakaś dziewczyna przekonywała mnie, że nie ma co straszyć kontrolerami zus z wielu powodów, a głównie z tego powodu, że ona konkretnie kontrolerowi zus drzwi nie otworzyła, a onże grzecznie wrócił do urzędu i wysłał wezwanie do stawienia się, świadczenia nie cofając.

Tak więc teoretycznie można go nie wpuścić, a w praktyce można trafić na złośliwca, który wstrzyma świadczenia, bo podstawa prawna do tego jest (utrudnianie kontroli). Jedna ma więcej szczęścia, inna mniej.

Wydaje mi się, że w praktyce to nie lekarze chodzą po domach, a zwykli urzędnicy, a do lekarza orzecznika to się wzywa na wizytę. Urzędnik np. sprawdzi, czy jesteś w domu, jeśli masz zwolnienie "musi leżeć" albo czy nie remontujesz własnoręcznie mieszkania.
      • klara154 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 11:31
        Zgadzam się z db192:
        1 - kontrola z ZUS nie jest przeprowadzana przez lekarza orzecznika
        2 - kontroler nie żadą dokumentacji medycznej
        3 - sprawdza czy ktoś nie wykorzystuje zwolnienia niezgodnie z przeznaczeniem, np. maluje ściany, remontuje samochód, kopie grządki itp.
        4 - kontrola u koleżanki wyglądała tak, że gdy ta otworzyła drzwi to pan i pani się przedstawili i powiedzieli że są z ZUS - u i sprawdzają prawidłowość wykorzystania zwolnienia lekarskiego, po czym życzyli koleżance dużo zdrowia i sobie poszli.

PS. Nie demonizujmy wizyt w domach (tożsamość gazownika, czy innych też sprawdzacie?), chociaż faktem jest, że uważać trzeba.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 15:08
        >Urzędnik np. sprawdzi, czy jesteś w domu, jeśli masz zwolnienie "musi leżeć" albo czy nie remontujesz własnoręcznie mieszkania.

No,ale wobec tego jak mu otworzy drzwi to oznacza że oszukuje, no bo żeby otworzyć drzwi trzeba wstać, przejść do przedpokoju i wychodzi szydło z worka bo rzekomo "musi leżeć" a wstaje i chodzi big_grin
      • mrs.g Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 20.01.11, 19:19
        No przepraszam jak leze to nie wstaje zeby drzwi otwierac. A co jezeli np leze u rodzicow zeby miec opieke, a oni przyjda do mnie do domu?
    • annajustyna Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 12:25
      Wpuscilam faceta z DHL-u...Rozpoznalam go po ubraniu sluzbowym.
      • panna.w.drodze Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 12:34
        no bo takie styl szalenie trudno podrobić ... smile zdaje się żółty polar i znaczek uśmiechniętej buźki? paczka w ręku i niekoniecznie oznakowany samochód ;]
        • annajustyna Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 14:18
          Ale nie porwal mnie wspanialomyslnie, przyniosl nosidelko maxi Cosi, co je na ebayu kupilam. A powaznie - wydaje mi sie malo prawdopodobne, by jakis zly czlowiek probowal sie dostac do mieszkania na kontrolera z ZUS-u. Poza tym czy oni faktycznie robia tak czesto i regularnie te kontrole?
          • gazeta_mi_placi Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 15:05
            >> Ale nie porwal mnie wspanialomyslnie, przyniosl nosidelko maxi Cosi, co je na e
            > bayu kupilam.

Nic dziwnego, na pierwszy raz tylko się rozglądają aby ocenić stan zamożności, a potem nie zdziw się, że znikniesz razem z nosidełkiem maxi Cosi i paroma innymi cennymi rzeczami z Twojego mieszkania.
            • annajustyna Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 15:12
              Na szczescie nie mam zadnych cennych rzeczy. No chyba ze to nosidelko tongue_out.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 17.01.11, 15:02
        annajustyna napisała:

> Wpuscilam faceta z DHL-u...Rozpoznalam go po ubraniu sluzbowym.

Jesteś bardzo nieodpowiedzialna.
        Wszędzie można kupić czerwono-żółtą koszulkę, a i na czapce co za problem doszyć "DHL".
        Powinnaś wcześniej ( przed wpuszczeniem go do mieszkania ) zadzwonić do centrali DHL
        i potwierdzić czy to faktycznie ta osoba.
        • terpuka Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 18.01.11, 14:29
          ja tez się zastanawiałam jak to jest z tymi kontrolami, będę na zwolnieniu do końca ciąży, mam 1,5 roczną córeczkę co czyni "musi leżeć" nierealnym, mąż pracuje więc często przebywam u teściów, którzy mają dom z ogrodem i z chęcią zajmują się wnusią a ja mogę sobie odpocząć
          taki orzecznik przyjdzie, pocałuje klamkę i z tego powodu mogą cofnąć mi świadczenia???
          • klara154 Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 19.01.11, 10:15
            Jeżeli podczas zwolnienia lekarskiego będziesz przebywała pod innym adresem, to powinnaś powiadomić o tym płatnika (zakład pracy, albo ZUS w zależności, kto Ci płaci). Już niedługo będą wchodziły nowe druki zwolnień lekarskich i tam lekarz będzie wpisywał adres pobytu chorego, a nie jego adres zameldowania.
            To dosyć częsta sytuacja, kiedy chorujemy, czy przebywamy podczas gorszego samopoczucia u mamy, czy gdzieś, gdzie mamy opiekę.
            • miska-moniska Re: Jak potwierdzić wiarygodność kontrolera z ZUS 19.01.11, 22:36
              Do domu nie przychodzi żaden lekarz tylko urzędnik pracownik ZUS. Zazwyczaj przychodzą w parach i na twoje żądanie muszą okazać legitymacje służbowe. O tajniki choroby nie wypytują, poza tym nie musisz się zwierzać urzędnikom. Oni mają potwierdzić, że jesteś w domu, jeśli masz na zwolnieniu "chory musi leżeć". Wypełniają w domu protokół, że cię zastali pod wskazanym adresem, bardziej ich interesuje twoje oświadczenie, że oprócz wskazanego miejsca pracy nie masz innych dochodów. Kontrola trwa 2 minuty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka