Dodaj do ulubionych

Brak meldunku a dowód

17.01.11, 08:48
Natchniona wątkiem o braku meldunku chciałabym zapytać wszechwiedzące emamy jak wygląda wyrobienie nowego dowodu bez meldunku?
Chodzi o siostrę - rodzice wyprowadzili się z mieszkania, wynajmują teraz dom, ale jeszcze przez jakiś czas nie będą mieć meldunku ( nie wiem dokładnie dlaczego - moi rodzice lubią sobie stwarzać problemy i komplikować życie). O rodziców się nie martwię - ich sprawa. Ale siostrze brak dowodu komplikuje życie. Po pierwsze zdaje w tym roku maturę i dowód mieć musi, po drugie bez dowodu nie może zapisać się do wojewódzkiej biblioteki, etc.
Dowód miała ale ukradli jej portfel razem z dokumentami. Wyrobią jej nowy bez problemu?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Brak meldunku a dowód 17.01.11, 08:55
      Składa się w ostatnim miejscu zameldowania dokumenty i muszą dowód wyrobić. W miejscu adresu wpisują "BRAK".
    • ib_k Re: Brak meldunku a dowód 17.01.11, 09:02
      Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych

Art.*37 ust*1*W dowodzie osobistym zamieszcza się:

3) adres miejsca zameldowania na pobyt stały, a w razie jego braku - zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad trzy miesiące; w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad trzy miesiące, danych o adresie nie zamieszcza się;
      • thegimel Re: Brak meldunku a dowód 17.01.11, 09:16
        Dziękismile
        Najlepsze jest to, że czasowy meldunek pewnie bez problemu by załatwili, no ale po cosad
        Tylko młodej mi żal, zameldowałabym ją u siebie, ale nie mam na razie takiej możliwościsad
        Cóż, najwyżej będzie miała dowód bez meldunku i tylesmile
    • aurinko Re: Brak meldunku a dowód 17.01.11, 09:15
      Wyrobią nowy bez najmniejszego problemu, tylko adresu nie będzie miała w dowodzie.
      • thorgalla Re: Brak meldunku a dowód 17.01.11, 13:32
        aurinko napisała:
        > Wyrobią nowy bez najmniejszego problemu, tylko adresu nie będzie miała w dowodzie.

Potwierdzam.Ja takowy dowód posiadam bo wymeldowałam się z tego kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka