Dodaj do ulubionych

zasiłek alimentacyjny-pytanie

28.04.04, 09:45
Mam pytanie. Po 1 maja podobno nie będzie już funduszu alimentacyjnego i Ci
co wczesniej dostawali pieniadze z funduszu oraz Ci ktorzy ich nie dostawali
ale np. nie dostaja zadnych alimentow a dochod na osobe w rodzine nie
przekracza 500zl moga je dostac( chodzi o te 170zl). czy to prawda? gdzie sie
po to zgłosić i do kiedy???? jakie dokumenty są potrzebne?Będę bardzo
wdzięczna za odpowiedź.

emilia
Obserwuj wątek
    • ela1003 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 29.04.04, 08:30
      osoba której dochód na osobe nie przekracza 504 zł, (jezeli w rodzinie
      wychowuje sie dziecko niepełnosprawne to 583 zł) może ubiegac sie o zasiłek
      rodzinny w MOPS,urzad gminy zalezy gdzie mieszkasz?Do zasilku rodzinnego
      przysluguja dodatki m.in.z tytulu samotnego wychowywania dziecka 170 zł, lub
      jesli jestes bezrobotna bez prawa do zasilku to 400 zł przez okres 3 lat ale
      nie dłuzej niz do ukończenia przez dziecko 7 lat. Wymagane dokumenty to xero
      dokumentu tożsamosci,akt ur. dziecka lub xero z dowodu, zaświadcz. z sądu o
      orzeczonym rozwodzie,separacji lub akt zgonu małzonaka chyba że panna.dochod z
      Urzedu Skarbowego za 2002 rok.Jesli czegos zapomnialam to sorry ale chyba to
      wszystko,a jesli jestes bezrobotna to oczywiscie taki wydruk z urzedu pracy.
    • iberka Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 29.04.04, 08:34
      czesc,
      tak,jesli do tej pory otzrymywalas alimenty z funduszu alimentacyjnego to
      rzeczywiscie teraz bedzie tylko dodatek z tutulu samotnego wychowywania dziecka
      w wys.170 zl +zas.rodzinny 43 zl.Druki do wypelniania mozesz sobie wydrukowac
      ze strony www ZUS'u badz pojsc po nie do urzedu pracy w Twoim miescie badz tez
      do jednego z punktow konsultacyjnych gdzie wnioski sa wydawane i
      przyjmowane.Nie wiem skad jestes wiec zadzwon do ZUS'u w swoim miescie i
      dowiedz sie gdzie sa takie punkty.
      Jest bardzo duzo papierkow do zbierania.Dokumenty mozna skladac juz od ponad
      tygodnia ale trzeba zebrac sporo papierkow a czas tylko do 31 maja.
      podaje linka ze spiesem tego co zaleznie od twojej sytuacji musisz dolaczyc do
      wniosku.miasta.gazeta.pl/krakow/1,35801,1976314.html

iza
      • emilia2004 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 29.04.04, 12:23
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie. Nic z tego
        wszystkiego nie rozumiem. Jestem na zasiłku wychowawczym od Grudnia 2003,
        dostaję miesęcznie 500 zł, teraz staram się o zasiłek w urzędzie miasta-
        zebrałam już wszystkie papiery, wypełniłam wnoiski i dziś idę zanieść. Ale nie
        rozumiem tych wszystkich dodatków. Nowy zasiłek wychowawczy jest nizszy o 100
        zł, bo wynosi tylko 400 zł. Czy do tego zasiłku oprócz rodzinnego coś jecszcze
        mi przysługuje???Jeśli nie to tragedia. Nie dostaję żadnych alimentów od ojca
        dziecka, w ogóle nie jest on nawet wpisany w akcie urodzenia a teraz jeczsze o
        100 mniej...I do tego wedle starych zasad mogłabym dostawać ten zasiłek przez 3
        lata, a według nowych dostanę jeszcze tylko półtora roku, bo on przysługuje
        przez 2 lata, a te pół roku odliczają. To nienormalne jakieś.A te 170zl to cos
        mi się wydaje że przysługuje tylko tym co nie są na zasiłku wychowawczym.
        Proszę, odpowiedzcie czy ja to dobrze rozumiem? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Emilia
        • agunia-30 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 29.04.04, 23:30
          dziewczyno nie denerwuj się. Dostaniesz też dodatek za to że jesteś na zasiłku
          wychowawczym. Za wszystko i na wszystko są dodatki. Nie będziesz jako samotna
          stratna napewno. Ja chyba zyskałam jako samotna 300zł. Powodzenia w3 kolejcesmile
          • emilia2004 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 30.04.04, 10:16
            Reczywiście kolejka STRASZNA. Wczoraj nic się nie udało załatwić, bo kolejka
            była już zamknięta. Dziś poszłam o 6.00 rano i byłam mniej więcej trzydziestą
            osobą. Czekałam około 3 godzin( bo otwierają o 8.00), ale to i tak nieźle bo Ci
            co przyszli o 8.00 będą cały dzień czekać.Decyzja 17 maja.
            Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

Emilia

• anies75 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 30.04.04, 16:09
          jesli od grudnia dostajesz 505,8 to nadal dostaniesz ten podwyzszony zasiłek +
          170 dla samotnej
          • emilia2004 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 01.05.04, 17:37
            Anies,dziekuje za odpowiedz. Ale mnie pocieszylas smile Pozdrawiam smile
            Emilia
            • anies75 Re: zasiłek alimentacyjny-pytanie 01.05.04, 21:08
              prosze bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka