Dodaj do ulubionych

osoba współpracująca

04.03.11, 10:27
Planujemy z mężem kolejne dziecko. Obecnie nie pracuję, a mąż prowadzi działalność gospodarczą. Wiem, że nie może mnie zatrudnić tylko może mnie przyjąć jako osobę współpracująca. I tak prowadzę mu księgowość i pomagam w pracy. Czy ktoś się może orientuje, czy w razie gdybym zaszła w ciążę, to po jakim czasie mogłabym iść na zwolnienie chorobowe (czy mogłabym iść np od trzeciego miesiąca-wtedy nie musielibyśmy płacić tak wysokoch składek), czy należy mi się macierzyński?
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: osoba współpracująca 04.03.11, 10:38
      Odsoba współpracujaca podlega obowiązkowemu ubezp. emerytalnemu i rentowemu, oraz dorowolnemy chorobowemu.
      Osoba współpracujaca oraz prowadząca działaność, nabywaja prawo do zasiłku z ubezp. chorobowego po upływie okresu wyczekiwania, który wynosi 180 dni. macierzyński z kolei nalezy sie od razu.

Jeżeli wczesniej podlegałas ubezp. chorobowemu obowiązkowemu lub dobrowolnemu,a przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni, to nabywasz prawo do zasiłku z ubezp. chorobowego od razu.
      • ola_mi sprostwoanie 04.03.11, 10:45

okres wyczekiwania wynosi obecnie 90 dni
        • ola_mi artykuł na ten temat 04.03.11, 10:46
          www.eporady24.pl/zasilek_chorobowy_i_macierzynski_dla_osoby_wspolpracujacej_z_osoba_prowadzaca_dzialalnosc_gospodarcza,pytania,16,99,2573.html
    • kanagi Re: osoba współpracująca 04.03.11, 11:02
      Dzięki wielkie za odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy będzie nam się to opłacało, bo jednak składki za os. współpracującą są wysokie. Dlatego w razie zajścia w ciążę od razu po 3 miesiącach chciałabym pójść na chorobowe. Nie musielibyśmy płacić składek (oprócz zdrowotnego, jeśli mi się dobrze wydaje). Czy ZUS wtedy nie będzie kwestionował wypłaty chorobowego? Fakt, że to będzie mi się wliczać w lata pracy, więc to też jest zaleta. Czy może ktoś był w podobnej sytuacji.
      • ola_mi Re: osoba współpracująca 04.03.11, 11:08
        Szczerze: to ja bym zaryzykowała, jeżeli jeszcze nie jest Pani w ciąży, to zgłosiła sie do dobrowolnego chorobowego od jak najwyższej podstawy. Zeby ten macierzyński i wczesniej zwolnienie mało swoja cenę tongue_out
        jak juz jest oan w ciązy i tak sie zrobi, to bardziej ZUS może węszyć, aczkolwiek nie ma nigdzie przeszkód do zatrudniania osoby ciężarnej, bo w przeciwnym przypadku byłaby to dyskryminacja.
        szkoda że osoby współpracujace nie moga skorzystać z preferencyjnego ZUS.
        Ale jeżeli ma Pani prawo do prowadzenia księgowości, to może załozyć swoja działalność i skorzystac z preferencyjnego ZUS?
        • kanagi Re: osoba współpracująca 04.03.11, 11:49
          z tego co wiem to przy preferencyjnym zusie chorobowe jest bardzo niskie. Niestety nie mam uprawnień do prowadzenia księgowości, ale jako osoba współpracująca mogę mężowi prowadzić księgowość (?). Właściwie myślałam o tym, żeby zarejestrować się jako os. współpracująca od razu po pozytywnym teście, zanim pójdę do lekarza, żeby nie opłacać za dużo składek. Przy pierwszym dziecku staraliśmy się prawie dwa lata i nie wiadomo jak teraz długo to potrwa. Mąż nie zarabia za dużo, żebyśmy mieli z czego opłacać te składki. Prawdopodobnie na początek byśmy od kogoś pożyczyli, a później oddali.
          • helena_5 Re: osoba współpracująca 04.03.11, 12:32
            Niestety osoba współpracująca nie ma preferencyjnych ZUSów jak osoba prowadząca DG.
            Dowiedz się w ZUS, ile to będzie. I wiedz, że ZUS łatwo takie kombinacje, by mieć chorobowy (jak można chorobowe planować?????) czy macierzyński, łatwo wykrywa i nie daje sobie wyłudzić zasiłków.

Wysokość chorobowego i macierzyńskiego zależy od średniej ze zgłaszanych podstaw dla składki chorobowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka