Dodaj do ulubionych

Proste pytanie o rozliczenie pit 37.

22.03.11, 15:38
Pytam bo pierwszy raz rozliczam się z mężem, dzieckiem itp.

Ja dochód za 2010= 0
Mąż= umowa o pracę, dostał już pit z pracy
+ chcemy odliczyć dziecko i internet.

Rozumiem, że w polu podatnik 1( pisze tak ogolnie, pole , podatnik 1, ale zakladam ze wiecie o co chodzi ) wpisuje się maż i jego dochody, w polu podatnik 2 wpisuję się ja i 0 dochodu. Do tego akt urodzenia dziecka i faktury za internet, tak?
Obserwuj wątek
    • robbea1 Re: Proste pytanie o rozliczenie pit 37. 22.03.11, 15:46
      Tak jeśli mąż podatnik to ty jesteś małżonek, i wg tego wzoru wypełniasz pozostałe rubryki w PIT.
      Żeby odliczyć ulgę na dziecko i internet trzeba wypełnić załącznik PIT-O.
      Ulga na internet (sumujesz ZAPŁACONE w 2010 r. faktury) odliczasz od dochodu.
      Ulga na dziecko (wystarczy wpisac sam PESEL dziecka, musisz podać też za jaki okres przysługuje ci ulga - czy za cały rok czy część) odliczasz od podatku.
      • asiaiwona_1 Re: Proste pytanie o rozliczenie pit 37. 22.03.11, 16:00
        na kogo są faktury za internet? Jeśli na ciebie, a ty nie miałaś dochodu to nie możecie ich odliczyć. Faktur za internet nie musisz załączać. Chyba, że wezwą cię na kontrolę - ja właśnie jestem świeżo po takowej. Musiałam donieść oryginały i ksero aktów urodzenia dzieci i oryginały faktur - jeśli dostawałaś faktiry elektroniczne to musisz je wydrukować + podpisy elektroniczne i potwierdzenie płatności za te faktury. Do samego złożenia pitu nie potrzebujesz tych rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka