Dodaj do ulubionych

L4 - weekend a wypłata

13.05.11, 09:58
Mam dwie umowy - na etat, podstawowa pensja i honorarium.
Do tej pory mam wrażenie nie było problemu ze zwolnieniem, gdy zahaczało o weekend - oczywiście wypłata z etatu była ciut niższa, ale honorarium było bez zmian.
Teraz okazało się, że zwolnienie w weekend oznacza, że te dwa dni albo trzeba odpracować, albo wziąć na nie urlop, albo zmniejsza się wypłatę z honorarium, bo za "weekendy na zwolnieniu nie płacimy". Czy ja mam wrażenie, czy rzeczywiście coś tu nie gra?
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: L4 - weekend a wypłata 13.05.11, 10:01
      ale z jakiej umowy (rodzaj) to honorarium?
      • sandalaya Re: L4 - weekend a wypłata 13.05.11, 10:05
        O dzieło.
        • ola_mi Re: L4 - weekend a wypłata 13.05.11, 11:03
          a to dzieło jest z Twoim poracodawcą?
          Z umowy o dzieło nie masz prawa do wynagrodzenia za czas choroby, bo nie podlegasz żadnym składkom (chyba że to umowa z Twoim pracodawcą).
          Dzieło to dzieło. Nie masz unormowanego czasu pracy tylko masz wyznaczony termin wykonania dzieła, a wynagrodzenie za jego wykonanie określone jest w umowie. Jak się mylę to mnie sprostujcie, bo ostatnio rozkojarzona jestem.
          • ola_mi i jeszcze jedno 13.05.11, 11:06
            bedac na L4 nie mozesz wykonywac zadnej innej pracy zarobkowej, w związku z czym dzieła również, więc aby wywiązać sie z umowy o dzieło ten weekend musisz odpracowac w innym czasie (domniemam że prowadzisz jakieś zajęcia?), bo w przeciwnym wyadku wynagrodzenia za to nie dostaniesz.
        • ib_k Re: L4 - weekend a wypłata 13.05.11, 14:43
          jeżeli ta umowa jest z własnym pracodawcą to dochód z etatu i umowy sumuje się, tak więc zasiłek chorobowy powinnaś mieć wyliczony od podstawy z sumowanych przychodów

choroba (o ile nie masz odpowiednich zapisów w umowie) nie zwalnia cię jednak od wykonania dzieła w określonym terminie, przy czym (jak zaznaczono niżej) pobierając zasiłek chorobowy nie masz prawa pracować (za pracę uważa się każde działanie zmierzające do osiągnięcia przychodu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka