Dodaj do ulubionych

zysk pracodawcy-umowa zlecenie

24.11.11, 13:20
Jakie zyski ma pracodawca, który na okres próbny (najczęściej 2 tygodnie) zatrudnia na umowę zlecenie? Ostatnio temat pracy nie jest obcy i gdzie nie spojrzą pracodawcy proponują pracę właśnie na takich warunkach. Mnie to nie odpowiada no ale jak się nie zgodzić gdy pilnie się potrzebuje pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • superslaw Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 13:50
      od umowy zleceniasa duzo mniejsze opłaty niż od umowy o prace, poza tym umowa o pracę niesie ze soba już określone warunki( urlopy, okresy wypowiedzenia) a umowa zlecenie nie.
      Trudno się dziwić niektorym pracodawcom, sama ostatnio miałam dziewczyne ktora fajnie super, szkoliłam ja półtora miesiąca, juz wszystko bylo ok. po czy mi oznajmia ze ona jest w ciąży..firm w moim regionie(małopolskie) nie stać na zatrudnianie na umowe o prace niestety
      • llaallaaiippoo Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 13:56
        superslaw napisał: firm w moim regionie(małopolskie) nie stać na zatru
        > dnianie na umowe o prace niestety

No dobrze ale co to da pracodawcy skoro umowa zlecenie trwa tylko 2 tygodnie? Potem już i tak zatrudnia na umowę o pracę. Rozumiem miesiące, lata ale dwa tygodnie?
        • superslaw Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 14:09
          może przez te dwa tygodnie ocenia czy sie ktoś nadaje czy nie?
      • e_r_i_n Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 14:14
        superslaw napisał:

> od umowy zleceniasa duzo mniejsze opłaty niż od umowy o prace

To akurat nieprawda - jeśli zleceniobiorca nigdzie nie pracuje i nie jest studentem, to różnice są minimalne (FP, FGŚP). Reszta tak, jak przy umowie o pracę.
        Różnica tak naprawdę w prawach - zleceniobiorca ma takie, jakie ma zapisane w umowie. Pracownik te wynikające z KP.
        • joanna_poz Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 14:17
          > To akurat nieprawda - jeśli zleceniobiorca nigdzie nie pracuje i nie jest stude
          > ntem, to różnice są minimalne (FP, FGŚP). Reszta tak, jak przy umowie o pracę.

z tą tez roznica że przy umowe o pracę obowiązuje wynagrodzenie minimalne.
          a na zlecenie to mozna zatrudnić i za 800 zł na miesiąc.
        • superslaw Re: erin 24.11.11, 14:39
          sugerujesz że opłaty( zus ,odatek) od umowy zlecenia, są takie same jak od umowy o prace? która jednak musi być oparta o jakies minimalne wynagrodzenie? Umowe zlecenie można podpisać na dowolna kwote ( np.300,500) co sugeruje jednak chyba mniejsze opłaty niż umowa o prace z najniższym wynagrodzeniem
          • e_r_i_n Re: erin 24.11.11, 14:43
            superslaw napisał:

> sugerujesz że opłaty( zus ,odatek) od umowy zlecenia, są takie same jak od umowy o
            > prace?

Tak, ZUS i podatek są praktycznie takie same w przypadku, o którym piszę.
            Podstawa naliczania to jakby inny temat.
            • kubek0802 Re: erin 24.11.11, 15:11
              W przypadku nie przedłużenia umowy nie wypłaca się ekwiwalentu, oszczędza się na badaniach lekarskich, szkoleniach bhp jeżeli zlecane są zewnętrznej firmie, nie trzeba wystawiać świadectwa pracy, generalnie "biurakracja okołozatrudnieniowa" jest dużo mniejsza.
    • perd-ido Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 15:40
      -moze cie zatrudnic na dwa tygodnie i papa jesli sie nie sprawdzisz
      -jesli studiujesz to nie odprowadza niektorych skladek, jesli masz powyzej 26 lat to skladki sa podobne
      -osoba zatrudniona w ramach zlecenia nie ma praw pracowniczych o ktorych mowa w kodekscie pracy.
      • llaallaaiippoo Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 16:00
        a czy tak mozna, pierwsza umowa zamiast o pracę na okres próbny to umowa zlecenie? Podejrzewam , że tu chodzi przede wszystkim aby sprawdzić czy dana osoba nadaje się na dane stanowisko.
        • ib_k Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 16:03
          oczywiście że można!
        • perd-ido Re: zysk pracodawcy-umowa zlecenie 24.11.11, 16:14
          Nie jest to niezgodne z prawm, czyli moznasmile.
          To ja ci powiem, ze kiedys jeszcze na pierwszym roku studiow gdy szukalam pracy najczesciej spotykalam sie z ofertami jeden miesiac probny za free, co oczywiscie niezgodne z prawem jest...Wsciekalam sie, ze nie napisali tego w ofercie zanim przygotowalam cv i list.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka