Dodaj do ulubionych

Opiekun prawny

16.01.12, 09:34
Czy może go mieć także starsza osoba? Np. po wylewie, która nie jest w stanie sama załatwić swoich spraw? Nie chodzi mi o ubezwłasnowolnienie, choć nie wiem czy to w takim wypadku nie to samo. W sytuacji, kiedy np. przychodnia żąda oświadczenia o tym, kto ma być informowany o stanie zdrowia, a taka osoba nie jest w stanie nawet wziąć długopisu do ręki. Czy do każdej sprawy trzeba wzywać notariusza i w jego obecności robić...to by było bez sensu. Macie jakies doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • kura28 Re: Opiekun prawny 16.01.12, 09:39
      Trzeba wnieść sprawę o ubezwłasnowolnienie.
      Jak już osoba będzie ubezwłasnowolniona odbywa się kolejna sprawa o wyznaczenie opiekuna prawnego.
      • vampire-freak Re: Opiekun prawny 16.01.12, 09:44
        No dobra, czyli np. syn może wnieść o ubezwłasnowolnienie ojca, ale czy np. inne dzieci mogą się temu sprzeciwić? Co zrobić jeśli cała faktyczna opieka spada na jedna stronę, ale reszta może mieć "wąty"?
        • slonko1335 Re: Opiekun prawny 16.01.12, 09:54
          Sprawę o ubezwłasnowolnienie składa, się w sądzie, to sąd podejmuje decyzję biorąc pod uwagę dobro osoby która ma mieć opiekuna prawnego.
          Innej drogi nie ma neistety.
          Pół roku temu składałam wniosek o ubezwłasnowolninie mamy-tyle, że u nas sytuacja była nico inna-mama była w śpiączce i nikt nie miał "wątów"..
        • kura28 Re: Opiekun prawny 16.01.12, 09:57
          W sprawach o ubezwłasnowolnienie zawsze są powoływani biegli, którzy oceniają stan psychiczny danej osoby i stwierdzają na ile jest ona zdolna do czynności prawnych. To ich opinia jest decydująca, a nie zgoda pozostałych członków rodziny. Jeśli jest to możliwe wysłuchiwana jest również w sądzie osoba, która ma być ubezwłasnowolniana.
          Pozostałe dzieci mogą również starać się o zostanie opiekunem prawnym, ale zwykle nie ma nadmiaru chętnych.
          • vampire-freak Re: Opiekun prawny 16.01.12, 10:02
            Dzięki wielkie. Chodzi o dziadka po udarze, który jest sparaliżowany i sam nie jest w stanie podejmować decyzji, choć tak jak piszecie, to nie ja oceniam, ale biegli. Opiekuje się nim mój tato i ciocia, natomiast córka nie uczestniczy w opiece ani fizycznie, ani materialnie. Nie chodzi o żadne przekręty, tylko o takie właśnie sprawy jak pisałam, w przychodni, wspólnocie mieszkaniowej czy gazowni. My mamy z tym problem, a wiem na 200 %, że jeśli wystąpimy o ubezwłasnowolnienie, to będzie wielka afera, że chcemy zagarnąć "majątek".
            Nauczona doświadczeniem, zadbam o takie sprawy w mojej własnej rodzinie dużo wcześniej.
            • kura28 Re: Opiekun prawny 16.01.12, 10:13
              Spokojnie. To że ktoś jest opiekunem prawnym nie oznacza, że automatycznie staje sie właścicielem majątku podopiecznego. Gdyby Twój tata chciał np. sprzedać mieszkanie dziadka- musiałaby mieć na to zgodę sądu. Musiałby też wykazać na co przeznaczył pieniądze ze sprzedaży. Więc głupie gadanie o zagarnięciu majątku można szybko ukrócić. Poczytaj w internecie o prawach i obowiązkach opiekuna prawnego.
              Na pewno ubezwłasnowolnienie rozwiąże kwestię podejmowania decyzji o leczeniu, spraw urzędowych itp.
              • vampire-freak Re: Opiekun prawny 16.01.12, 10:39
                Dziękuję za informacje. Poczytam jeszcze w necie, ale chciałam wiedzieć czy ktoś miał też taką sytuację. Na pewno ubezwłasnowolnienie rozwiąże problemy natury prawnej i to chodzi. Szczerze, to tak gardzę tymi ludźmi, że chyba najlepiej by było gdyby wzięli sobie to mieszkanie i dali nam spokój. Wiem, że to absurdalnie brzmi, ale jestem pewna, że rozwiązałoby problem. Dobra, szkoda czasu na rozważania fantazyjne, dzięki za pomoc jeszcze raz.
            • slonko1335 Re: Opiekun prawny 16.01.12, 10:39
              Dokładnie-jest tak jak Kura pisze, zostając opiekunem prawnym nie zostaje się automatycznie właścicielem majątku ubezwłasnowolnionej osoby. A termin ubezwłasnowolnienie brzmi strasznie i ja też jak usłyszałam za pierwszym razem to mną wzdrygnęło i pierwsza myśl była nigdy w życiu...
    • sundry Re: Opiekun prawny 16.01.12, 11:36
      A może kurator?

Art. 183. KRO

§ 1. Dla osoby niepełnosprawnej ustanawia się kuratora, jeżeli osoba ta potrzebuje pomocy do prowadzenia wszelkich spraw albo spraw określonego rodzaju lub do załatwienia poszczególnej sprawy. Zakres obowiązków i uprawnień kuratora określa sąd opiekuńczy.
      • vampire-freak Re: Opiekun prawny 16.01.12, 13:07
        O może. Muszę porozmawiać z rodzicami i poradzić się jakiegoś prawnika co byłoby lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka