Dodaj do ulubionych

Umowa zlecenie na czas nieokreślony a ciąża

16.04.12, 13:42
Witajcie, proszę o pomoc.
Od 5 lat pracuję na umowę-zlecenie, rok temu zawartą ze mną już na czas nieokreślony. Od samego początku płacę wszelkie składki,w tym chorobowe.
Proszę o informację, co przepisy mówią w takim przypadku kiedy zleceniobiorca (czyli ja) zajdzie w ciążę? Wiem, że przysługuje mi zasiłek macierzyński, ale czy dobrze rozumiem, że stanowi on 100% mojego średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy i płaci go ZUS, tak? Ale kiedy, po urodzeniu dziecka i przed powrotem do pracy?
Ja rozumiem to tak: zachodzę w ciążę, pracuję normalnie w moim zakładzie pracy, a kiedy pzrestane już chodzić do pracy, zleceniodawca przestaje płacić mi wynagrodzenie, a robi to ZUS? (w zasadzie jest mi wszystko jedno kto płaci smile I jak długo to trwa, jest jaka ś określona ilość miesięcy w takim przypadku? Wiem, że nie mam urlopu macierzyńskiego, ale po porodzie wzięłabym zwykły urlop (bo mam wpisane w umowie do niego uprawnienie), który pełniłby rolę macierzyńskiego - czy właśnie wtedy płaci mi ZUS? Czyli zleceniodawca płaci kiedy rzeczywiście wracam do pracy, a w tym czasie ma przerwę w wypłacaniu mi wynagrodzenia?
Pomóżcie mi to rozwikłać.
Obserwuj wątek
    • helena_5 w skrócie 24.04.12, 17:59
      Co to jest umowa-zlecenia na czas nieokreślony z urlopem? Co to za dziwna konstrukcja?

Zasiłek macierzyński przysługuje osobie, która w dniu porodu podlegała ubezpieczeniu chorobowemu. Jego wysokość to średnia PODSTAWY, od której płacono ten zasiłek w ciągu poprzedzających 12 miesięcy lub mniejszej liczby miesięcy od ostatniej ponad 30-dniowej przerwy w opłacaniu składki chorobowej. O zasiłek zwracasz się do ZUS po porodzie, oni mają 30 dni od złożenia dokumentów na wyliczenie i wypłacenie Ci zasiłku z wyrównaniem od dnia porodu. Zasiłek to NIE JEST wynagrodzenie.

Jeśli w ciąży będziesz na zwolnieniu lekarskim, to o ile przed tym zwolenieniem przez minimum 90 dni ciągiem podlegałaś ubezpieczeniu chorobowemu, to będziesz mieć też prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% średniej liczonej jak dla macierzyńskiego. O ten zasiłek też starasz się w ZUS i on płaci... z opóźnieniem, bo znów ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka