Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie dzieci

05.06.12, 22:20
Witam wszystkich.
Jestem bezrobotną matką dwójki dzieci (2 lata i 1 rok), nie mam możliwości zarejestrowania się w Urzędzie Pracy. Ojciec moich dzieci jest dobrowolnie ubezpieczony przez swoją matkę, niestety pracuje na umowie śmieciowej, więc też ich nie ubezpieczy. Proszę, wytłumaczcie mi jak to jest, bo w teorii wyczytałam, że moje dzieci są tak jakby ubezpieczone przez państwo, nikt nie może im odmówić świadczeń zdrowotnych, ale czy w praktyce nie jest tak, że lekarze będą sięgać do mojego portfela? Pytałam się nawet mojej matki, czy by ich nie mogła podpiąć pod siebie, ale w pracy usłyszała, że nie, bo nie jest prawnym opiekunem. Chciałabym moje maluchy mimo to ubezpieczyć, ale nie do końca wiem gdzie. Czytałam na stronie alianzu o ubezpieczeniu rodzinnym, ale 366 złotych miesięcznie to na moją kieszeń trochę za dużo.
Poratujcie proszę
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Ubezpieczenie dzieci 06.06.12, 08:43
      A co takieg stoi na przeszkodzie, żeby zarejestrować się w UP?
    • helena_5 na zleceniu jest się ubezpieczonym zdrowotnie 06.06.12, 13:12
      Co to za umowa śmieciowa? Bo jak zlecenie, to tam ubezpieczenie zdrowotne jest opłacane i facet jest ubezpieczony, i może tam zgłosić, by podłączyli mu pod to ubezpieczenie dzieci.
      • sunday1974 Re: na zleceniu jest się ubezpieczonym zdrowotnie 06.06.12, 20:21
        Twoja Mama może dopisać Twoje dzieci do ubezpieczenia, jeśli tylko chce i jest zatrudniona na umowę o pracę. Przerobione i sprawdzone
    • dzika_pomarancza Re: Ubezpieczenie dzieci 06.06.12, 22:03
      Ojciec dzieci pracuje na umowę o dzieło...
      Moja mam jak była pytać w firmie u siebie o ubezpieczenie wnuków, to jej Pani odpowiedziała, że nie może, bo nie jest prawnym opiekunem dzieci.
      • amoremio7 Re: Ubezpieczenie dzieci 07.06.12, 13:47
        można ubezpieczyć wnuki lub uczące się dzieci do 26 roku życia
      • slonko1335 Re: Ubezpieczenie dzieci 07.06.12, 20:15
        www.e-podatnik.pl/artykul/doradca_podatnika/1310/Ubezpieczenie_zdrowotne_czlonka_rodziny_osoby_ubezpieczonej.html
        Z definicji członka rodziny wynika m.in., że dziadkowie mogą zgłosić do ubezpieczenia wnuka – jako członka rodziny – bez konieczności ustanowienia ich przez sąd opiekunami.
        • sunday1974 Re: Ubezpieczenie dzieci 10.06.12, 22:41
          Pisząc kilka pozycji wyżej, że można dopisać wnuki do swojego ubezpieczenia nie pisałam tego ot tak.
          Pisałam i wiem co pisałam, bo moja mama dopisywała swoje wnuki do swojego ubezpieczenia. Prawdopodobnie Panie w kadrach czy w finansach, które twierdzą że to nie możliwe są nie doinformowane.
        • dzika_pomarancza Re: Ubezpieczenie dzieci 11.06.12, 19:03
          Póki co, planuję w tym tygodniu zasięgnąć porady w MOPSie, jak to u nich wygląda, bo na stronie widziałam, że mają ubezpieczenie w ofercie.
          A co do niekompetentnych kadr... Wszędzie ktoś jest niedoinformowany, a czasem mu się nawet sprawdzić nie chce. Kiedyś załatwiałam kwestie działalności gospodarczej w ZUSie i przy zamykaniu prosiłam Panią by sprawdziła czy stoję na czysto z rozliczeniem się z nimi. Otrzymałam odpowiedź twierdzącą, a teraz muszę spłacać dług u nich...
    • andzela1123 Re: Ubezpieczenie dzieci 21.10.16, 17:50
      polecam angelika123.oferty-kredytowe.pl/o/salechannel.php?idSaleChannel=1453&idDistributor=42351
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka