jolciaa1 07.07.04, 08:33 mam pytanie ile dostajemy po porodzie i kto wypłaca porodowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 10:47 Obecnie nie ma czegoś takiego jak porodowe... Generalnie można otrzymać coś takiego pod warunkiem dodatkowego ubezpieczenia w ZUSie i ubezpieczenia to musi trwać nieprzerwanie przez rok.Nie jestem nejlepiej zorientowana w temacie, bo nie jestem dodatkowo ubezpieczona... Istnieje nastomiast coś takiego jak dodatek związany z urodzeniem dziecka (500zł), ale przysługuje on tylko osobom uprawnionym do zasiłku rodzinnego. A to nie jest już takie proste, bo trzeba się wykazać dochodem netto (z 2002 roku) na osobę nie przekraczającym 504 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:36 Czyli jeśli ja w 2002r byłam panną to mi się nic nie będzie należało? To kpina! Ja TERAZ jestem w ciąży i TERAZ potrzebuję pomocy a nie w 2002 roku!!!!!!! Co za debilny przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
mijuli1 to nie tak, Jakasik 08.07.04, 11:53 Niezależnie, czy byłaś panną czy nie, to bierze się pod uwagę twój dochód z tego okresu + dochód męża z 2002 i to dzieli na obecną ilość członków rodziny, tj. ciebie, męża + nowonarodzone dziecko. Jeśli jest taka sytuacja, że obecny dochód macie mniejszy, bo któreś z was straciło, to we wniosku to się wykazuje. I składasz wniosek o zasiłek rodzinny + zasiłek porodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: to nie tak, Jakasik 11.07.04, 09:29 Dzięki za wyjaśnienie. My i tak się nie załapiemy, ale warto wiedzieć jak to działa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 10:49 Czyli w skrócie z tytułu urodzenia dziecka nic nam się nie należy...przynajmniej nie tak od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 11:43 To zależy czy masz ubezpieczenie w zakładzie pracy np., takie pracownicze z PZU wtedy za urodzenie dziecka dostajesz kase, a to ile zależy od wysokości składki którą co miesiąc płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:30 Tak, chodzi o tzw. ubezpieczenie grupowe... No a jeśli nie masz, to pozostaje Ci tylko to o czym pisałam wyżej... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:46 Witaj! Obawiam się, ze nic nie dostajemy.. Ja pracuję na umowę zlecenie wiec na pewno nic nie dostanę....mój mąż pracuje na umowe o pracę i zasiłku rodzinnego tez nie dostaniemy, bo nasz dochód przekracza jakieś min na jedną osobę....to jest nieco ponad 500 zł miesiecznie. Jednak w pracy u meża jest jakieś dodatkowe ubiezpiecznie.....i dzięki temu ubezpieczeniu dostaniemy 1000 zł po porodzie. Ale nie w każdym zakładzie takie ubezpieczenia są....( i zresztą pokrywa koszty tego ubezpieczneia pracownik.... Ehhh wiecie co??? najpierw narzekają, ze dzieci rodzi się mało....a pomocy od państwa dla naprawde potrzebujących nie ma.... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 21:36 zaraz zaraz... a liczy sie to ubezpieczenie co sie placi dodatkowo na uczelni? w koncu 5 stow piechota nie chodzi. mam nadzieje ze nie jest wazne tylko do konca wrzesnia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 09:16 Mój mąż też dostanie 1000zł, ale on pracuje w wojsku a ta instytucja ma swoje wewnętrzne przepisy dzięki którym pracownicy mogą liczyć na różne dofinansowania. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:12 Do Madaliny: źródło najnowsza Polityka s. 4 przywrócony od 1 maja zasiłek porodowy w syokości 500 zł ( świadczenie dla rodziców przy dochodzie do 504 zł/osobę w rodzinie). Są tez tam wymienioneinne swiadczenia przysługujące przy takim dochodzie Pozdrawiam FR Odpowiedz Link Zgłoś
ha_nka Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 11.07.04, 17:49 Hej - to, że Twój mąż pracuje w wojsku nie oznacza automatycznie, że dostaniecie kaskę za urodzenie dziecka. Mąż musi być dodatkowo ubezpieczony, jest to tzw. ubezpieczenie zbiorowe pracownicze (PZU, Warta). Mój mąż też jest wojskowym i też dostanie pieniądze, ale co miesiąc płaci składkę, ja zresztą też i tez dostanę za urodzenie tyle, że z PZU, a on z warty. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
madalina Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 21:54 mi sie wydaje, ze kazda kobieta dostaje 500zl za urodzenie dziecka, tak jest od wejscia do unii - od tego czasu przepisy sie zmienily!!! ale nie wiem czy to tez dotyczy matek pracujacych! Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw77 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 22:42 nie dostaje nie dostaje... urodziłam 28 maja i jedyne co mi przysługiwało to pieniadze z dodatkowego ubezpieczenie w PZU - o czym pisały dziewczyny! Tyle! Pozdrawiam! Becia a to moja kruszynka) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13431105&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
monika105 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 22:17 Z tego co wiem od 2002 roku nie ma czegos takiego jak porodowe tak mi przekazali informacje w ZUSie Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:15 Pracuje w firmie ktora zajmuje sie obsluga kadrowo-placowa dla innych firm. Pytalam wlasnie naszej specjalistki ds plac i pokazala mi przepis. Dodatek porodowy (jednorazowe wyplacenie 500 zl jednemu z rodzicow, obojetnie ktoremu, wiec jak zona nie pracuje to wezmie maz i na odwrot) przysluguje tylko tym, ktorym nalezy sie zasilek rodzinny.Czyli sa takie same ograniczenia dochodowe jak przy rodzinnym (chyba 504 zl). A wiec te z Was, ktore pobieraja zasilek rodzinny dostana tez dodatek porodowy a te ktore sa "bogate", czyli dochod na czlonka rodziny jest wiekszy niz 504 zl niestety nie. Niesprawiedliwe, moim zdaniem, ale prawdziwe Jezeli chodzi o ubezpieczenie grupowe (PZU, Warta itp) w pracy to jest zuplenie inna sprawa. Trzeba pojsc do kadr/plac i po prostu zapytac. Tylko ze w wiekszosci przypadkow karencja wynosi 6 mies.czyli mozna sie zapisac na poczatku ciazy, jezeli ktoras z was jest jeszcze nie zapisanaja tak zrobilam i sie zalapie na 1200 zl, a ojciec dziecka chyba 1600) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:37 Dokładnie tak! Pisałam o tym wyżej, ja z kolei jestem prawnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
anja_mama-kuby Re: PZU - trochę więcej.... 09.07.04, 13:42 Z tym ubezpieczaniem się na początku ciąży w Pzu to nie tak do końca! Mam przed sobą Postanowienia ogólne PZU Życie SA: w dziale wyłączenia i ograniczenia odpowiedzialności PZU, par. 27 pkt. 1 " W przypadkach określonych w ust. 2 PZU Życie SA nie ponosi odpowiedzialności w stosunku do ubezpieczonego w okresie karencji tj. w okresie: 1) 6 mcy od początku odpowiedzialności - w przypadku: a) śmierci ubezpieczonego, śmierci współubezp., osierocenia dziecka, z zastrzeżeniem ust. 3 b) urodzenia martwego dziecka 2) 9 mcy od początku odpowiedzialności - w przypadku urodzenia się dziecka. 2. Karencja ma zastosowanie, jeżeli: 1) ubezpieczony pozostawał w stosunku prawnym z ubezpieczającym w początku ubezpieczenia, a deklarację przystapienia podpisał po upływie 3 mcy od początku ubezpieczenia 2) stosunek prawny łączący ubezpieczonego z ubezpieczającym powstał po początku ubezpieczenia, a ubezpieczony deklarację przystapienia podpisał po upływie 3 mcy od dnia powstania tego stosunku prawnego." Ania Odpowiedz Link Zgłoś
binkiewicz Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:50 dodam, ze aby dostac zasilek porodowy - jednorazowo 500 zl - dopuszczalny dochod na 1 czlonka rodziny (max. 504 zl netto) oblicza sie w tym roku na podst. dochodow w roku 2002 (trzeba miec dokument z Urzedu Skarbowego). Liczba czlonkow rodziny to faktyczny stan na dzien urodzenia sie dzidziusia, czyli sumujemy dochod rodzicow za 2002, dzielimy przez 12 miesiecy i przez liczbe czlonkow rodziny. Mlodym rodzicom nie tak trudno osiagnac ten wynik. Pozniej przysluguje nam tzw. rodzinne 43 zl netto miesiecznie. Dane sprawdzone i aktualne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijuli1 liczcie też dziecko 08.07.04, 11:57 Czytając powyzsze wypowiedzi odniosłam wrażenie, że niektóre dziewczyny nie liczą dziecka, które ma się urodzić jako członka rodziny. Wniosek o zasiłek rodzinny (+porodowy) składacie nie przed urodzeniem dziecka ale po. Więc dochód dzieli się nie na 2 ale na 3. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 12:17 Ja dostaje zasiłek rodzinny i pielegnacyjny oraz swiadczenie pielegnacyjne na pierwsze dziecko nie jestem zatrudniona ale mimo to swiadczenie na urodzenie dziecka mi sie nalezy pani w urzezie miejskim powiedziala ze jedyne kryterium to docud jesli dostajesz zasiłek rodzinny to dostaniesz rowniez porodowy i nowonarodzone dziecko wlicza sie jako członek rodziny nir trzeba byc zatrudnionym by go dostac .Swiadczenie to wynosi 500zł jednorazowo i moze wziasc matka lub ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
fikusia Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 14:54 a jak wygląda zdobycie zaświadczenia o dochodach z 2002 roku? trzeba iśc do Urzędu Skarbowego osobiście?Dają od ręki czy się czeka ...? dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
anolia Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 16:04 a jeżeli ja i mój mąż mieliśmy dochody równe 0 w 2002 roku to mamy prawo do zasiłku. Mąż nie miał żadnej stałej pracy i dlatego tak wyszło. No i gdzie się składa papiery o ten zasiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
ksaga Re: zaswiadczenie z US o dochodach 10.07.04, 12:40 hejka, w US sklada sie wniosek na ich druczku, dane osobowe mamy i taty, nip, pesel, adres ; ja zaniosalm taki wniosek w czwartek i w srode bedzie do odbioru Odpowiedz Link Zgłoś