Dodaj do ulubionych

kasa,ile dostajemy po porodzie

07.07.04, 08:33
mam pytanie ile dostajemy po porodzie i kto wypłaca porodowe
Obserwuj wątek
    • martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 10:47
      Obecnie nie ma czegoś takiego jak porodowe... Generalnie można otrzymać coś
      takiego pod warunkiem dodatkowego ubezpieczenia w ZUSie i ubezpieczenia to musi
      trwać nieprzerwanie przez rok.Nie jestem nejlepiej zorientowana w temacie, bo
      nie jestem dodatkowo ubezpieczona...
      Istnieje nastomiast coś takiego jak dodatek związany z urodzeniem dziecka
      (500zł), ale przysługuje on tylko osobom uprawnionym do zasiłku rodzinnego. A
      to nie jest już takie proste, bo trzeba się wykazać dochodem netto (z 2002
      roku) na osobę nie przekraczającym 504 zł...
      • jakasik Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:36
        Czyli jeśli ja w 2002r byłam panną to mi się nic nie będzie należało? To kpina!
        Ja TERAZ jestem w ciąży i TERAZ potrzebuję pomocy a nie w 2002 roku!!!!!!! Co
        za debilny przepis!
        • mijuli1 to nie tak, Jakasik 08.07.04, 11:53
          Niezależnie, czy byłaś panną czy nie, to bierze się pod uwagę twój dochód z
          tego okresu + dochód męża z 2002 i to dzieli na obecną ilość członków rodziny,
          tj. ciebie, męża + nowonarodzone dziecko. Jeśli jest taka sytuacja, że obecny
          dochód macie mniejszy, bo któreś z was straciło, to we wniosku to się wykazuje.
          I składasz wniosek o zasiłek rodzinny + zasiłek porodowy.
          • jakasik Re: to nie tak, Jakasik 11.07.04, 09:29
            Dzięki za wyjaśnienie. My i tak się nie załapiemy, ale warto wiedzieć jak to
            działa.
            Pozdrawiam!
    • martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 10:49
      Czyli w skrócie z tytułu urodzenia dziecka nic nam się nie
      należy...przynajmniej nie tak od razu.
      • bebewawa Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 11:43
        To zależy czy masz ubezpieczenie w zakładzie pracy np., takie pracownicze z PZU
        wtedy za urodzenie dziecka dostajesz kase, a to ile zależy od wysokości składki
        którą co miesiąc płacisz.
        • martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:30
          Tak, chodzi o tzw. ubezpieczenie grupowe... No a jeśli nie masz, to pozostaje
          Ci tylko to o czym pisałam wyżej...
    • iwonady Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 13:46
      Witaj!
      Obawiam się, ze nic nie dostajemy..sad Ja pracuję na umowę zlecenie wiec na pewno
      nic nie dostanę....mój mąż pracuje na umowe o pracę i zasiłku rodzinnego tez nie
      dostaniemy, bo nasz dochód przekracza jakieś min na jedną osobę....to jest nieco
      ponad 500 zł miesiecznie.
      Jednak w pracy u meża jest jakieś dodatkowe ubiezpiecznie.....i dzięki temu
      ubezpieczeniu dostaniemy 1000 zł po porodzie. Ale nie w każdym zakładzie takie
      ubezpieczenia są....sad( i zresztą pokrywa koszty tego ubezpieczneia pracownik....
      Ehhh wiecie co??? najpierw narzekają, ze dzieci rodzi się mało....a pomocy od
      państwa dla naprawde potrzebujących nie ma....
      Pozdrawiam!
      • nejmlez Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 21:36
        zaraz zaraz... a liczy sie to ubezpieczenie co sie placi dodatkowo na uczelni? w
        koncu 5 stow piechota nie chodzi. mam nadzieje ze nie jest wazne tylko do konca
        wrzesnia wink
      • mal_gosia2 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 09:16
        Mój mąż też dostanie 1000zł, ale on pracuje w wojsku a ta instytucja ma swoje
        wewnętrzne przepisy dzięki którym pracownicy mogą liczyć na różne
        dofinansowania.
        Gosia
        • franula Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:12
          Do Madaliny:

źródło najnowsza Polityka s. 4
          przywrócony od 1 maja zasiłek porodowy w syokości 500 zł ( świadczenie dla
          rodziców przy dochodzie do 504 zł/osobę w rodzinie). Są tez tam wymienioneinne
          swiadczenia przysługujące przy takim dochodzie

Pozdrawiam
          FR
        • ha_nka Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 11.07.04, 17:49
          Hej - to, że Twój mąż pracuje w wojsku nie oznacza automatycznie, że dostaniecie kaskę za urodzenie dziecka. Mąż musi być dodatkowo ubezpieczony, jest to tzw. ubezpieczenie zbiorowe pracownicze (PZU, Warta). Mój mąż też jest wojskowym i też dostanie pieniądze, ale co miesiąc płaci składkę, ja zresztą też i tez dostanę za urodzenie tyle, że z PZU, a on z warty.
          pozdrowienia
    • madalina Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 21:54
      mi sie wydaje, ze kazda kobieta dostaje 500zl za urodzenie dziecka, tak jest od
      wejscia do unii - od tego czasu przepisy sie zmienily!!! ale nie wiem czy to
      tez dotyczy matek pracujacych!
      • beciaw77 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 22:42
        nie dostaje nie dostaje... urodziłam 28 maja i jedyne co mi przysługiwało to
        pieniadze z dodatkowego ubezpieczenie w PZU - o czym pisały dziewczyny! Tyle!
        Pozdrawiam!
        Becia
        a to moja kruszynkawink)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13431105&v=2&s=0
    • monika105 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 07.07.04, 22:17
      Z tego co wiem od 2002 roku nie ma czegos takiego jak porodowe tak mi
      przekazali informacje w ZUSie
    • mmala6 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:15
      Pracuje w firmie ktora zajmuje sie obsluga kadrowo-placowa dla innych firm.
      Pytalam wlasnie naszej specjalistki ds plac i pokazala mi przepis.
      Dodatek porodowy (jednorazowe wyplacenie 500 zl jednemu z rodzicow, obojetnie
      ktoremu, wiec jak zona nie pracuje to wezmie maz i na odwrot) przysluguje tylko
      tym, ktorym nalezy sie zasilek rodzinny.Czyli sa takie same ograniczenia
      dochodowe jak przy rodzinnym (chyba 504 zl).
      A wiec te z Was, ktore pobieraja zasilek rodzinny dostana tez dodatek porodowy
      a te ktore sa "bogate", czyli dochod na czlonka rodziny jest wiekszy niz 504 zl
      niestety nie. Niesprawiedliwe, moim zdaniem, ale prawdziwesad

Jezeli chodzi o ubezpieczenie grupowe (PZU, Warta itp) w pracy to jest zuplenie
      inna sprawa. Trzeba pojsc do kadr/plac i po prostu zapytac. Tylko ze w
      wiekszosci przypadkow karencja wynosi 6 mies.czyli mozna sie zapisac na
      poczatku ciazy, jezeli ktoras z was jest jeszcze nie zapisanawinkja tak zrobilam
      i sie zalapie na 1200 zl, a ojciec dziecka chyba 1600smile)
      Pozdr.
      • martulinek Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:37
        Dokładnie tak! Pisałam o tym wyżej, ja z kolei jestem prawnikiem...smile
      • anja_mama-kuby Re: PZU - trochę więcej.... 09.07.04, 13:42
        Z tym ubezpieczaniem się na początku ciąży w Pzu to nie tak do końca!

Mam przed sobą Postanowienia ogólne PZU Życie SA: w dziale wyłączenia i
        ograniczenia odpowiedzialności PZU, par. 27 pkt. 1 " W przypadkach określonych
        w ust. 2 PZU Życie SA nie ponosi odpowiedzialności w stosunku do ubezpieczonego
        w okresie karencji tj. w okresie:
        1) 6 mcy od początku odpowiedzialności - w przypadku:
        a) śmierci ubezpieczonego, śmierci współubezp., osierocenia dziecka, z
        zastrzeżeniem ust. 3
        b) urodzenia martwego dziecka
        2) 9 mcy od początku odpowiedzialności - w przypadku urodzenia się dziecka.
        2. Karencja ma zastosowanie, jeżeli:
        1) ubezpieczony pozostawał w stosunku prawnym z ubezpieczającym w początku
        ubezpieczenia, a deklarację przystapienia podpisał po upływie 3 mcy od początku
        ubezpieczenia
        2) stosunek prawny łączący ubezpieczonego z ubezpieczającym powstał po początku
        ubezpieczenia, a ubezpieczony deklarację przystapienia podpisał po upływie 3
        mcy od dnia powstania tego stosunku prawnego."

Ania
    • binkiewicz Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 08.07.04, 10:50
      dodam, ze aby dostac zasilek porodowy - jednorazowo 500 zl - dopuszczalny
      dochod na 1 czlonka rodziny (max. 504 zl netto) oblicza sie w tym roku na
      podst. dochodow w roku 2002 (trzeba miec dokument z Urzedu Skarbowego). Liczba
      czlonkow rodziny to faktyczny stan na dzien urodzenia sie dzidziusia, czyli
      sumujemy dochod rodzicow za 2002, dzielimy przez 12 miesiecy i przez liczbe
      czlonkow rodziny. Mlodym rodzicom nie tak trudno osiagnac ten wynik. Pozniej
      przysluguje nam tzw. rodzinne 43 zl netto miesiecznie. Dane sprawdzone i
      aktualne. Pozdrawiam.
      • mijuli1 liczcie też dziecko 08.07.04, 11:57
        Czytając powyzsze wypowiedzi odniosłam wrażenie, że niektóre dziewczyny nie
        liczą dziecka, które ma się urodzić jako członka rodziny. Wniosek o zasiłek
        rodzinny (+porodowy) składacie nie przed urodzeniem dziecka ale po. Więc dochód
        dzieli się nie na 2 ale na 3.
    • mijuli1 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 12:10
      • marteczka77 Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 12:17
        Ja dostaje zasiłek rodzinny i pielegnacyjny oraz swiadczenie pielegnacyjne na
        pierwsze dziecko nie jestem zatrudniona ale mimo to swiadczenie na urodzenie
        dziecka mi sie nalezy pani w urzezie miejskim powiedziala ze jedyne kryterium
        to docud jesli dostajesz zasiłek rodzinny to dostaniesz rowniez porodowy i
        nowonarodzone dziecko wlicza sie jako członek rodziny nir trzeba byc
        zatrudnionym by go dostac .Swiadczenie to wynosi 500zł jednorazowo i moze
        wziasc matka lub ojciec
    • fikusia Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 14:54
      a jak wygląda zdobycie zaświadczenia o dochodach z 2002 roku? trzeba iśc do
      Urzędu Skarbowego osobiście?Dają od ręki czy się czeka ...?

dzięki za info
      • anolia Re: kasa,ile dostajemy po porodzie 09.07.04, 16:04
        a jeżeli ja i mój mąż mieliśmy dochody równe 0 w 2002 roku to mamy prawo do
        zasiłku. Mąż nie miał żadnej stałej pracy i dlatego tak wyszło. No i gdzie się
        składa papiery o ten zasiłek?
      • ksaga Re: zaswiadczenie z US o dochodach 10.07.04, 12:40
        hejka, w US sklada sie wniosek na ich druczku, dane osobowe mamy i taty, nip,
        pesel, adres ; ja zaniosalm taki wniosek w czwartek i w srode bedzie do odbioru
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka