Dodaj do ulubionych

ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO

11.08.04, 09:26
Cześć Mamuśki!Pozdrawiam i mam pytanie. A mianowicie-czy na zwolnieniu
lekarskim, oczywiście podczas ciąży, macie zalecenie żeby leżeć, czy
niekoniecznie??I jeszcze jedno- czy pojawiają się jakieś problemy w związku z
takim dłuższym zwolnieniem, mam na myśli jakieś kontrole z ZUS-u? Dotarły do
mnie słuchy że jeśli zwolnienie przekroczy 30 dni to można się spodziewać
kontroli u lekarza ZUS?
Obserwuj wątek
    • just12 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 09:40
      Cześć Aniu! Ja jestem na zwolnieniu od samego początku (obecnie jestem w 17 tc)
      i mam wpisane na druku L4, że mogę chodzić. O kontrolę z ZUSu nie powinnaś się
      martwić, raczej nie wzywają kobiet w ciaży. Jedynie przed upływem 180 dnia
      zwolnienia musisz wnioskować o przedłużenie prawa do zasiłu a wtedy raczej
      wezwą Cię do ZUSu. Ale to podobno też tylko formalność i bez problemu
      przedłużają prawo do zasiłku.
      Pozdrawiam Justyna
      • ania77 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 10:04
        Dzięki serdeczne za odpowiedzi!Ja jestem teraz w 16 tygodniu ciąży i lekarz
        sugeruje mi żebym poszła na zwolnienie, bo warunki pracy nie za bardzo są
        korzystne dla ciężarnej (komputer 8 godz, odczynniki chemiczne, i paląca jak
        lokomotywa kierownik w pokoju, która ma totalnie w nosie moją sytuację).
        Chciałam jak najdłużej pracować, bo wiecie jak to jest w dzisiejszych
        czasach,ale jak pomyślę że mogłabym zaszkodzić dzidzi...Zresztą mam skrzywienie
        kręgosłupa, które po 8 godz siedzeniu zaczyna mocno dawac się we znaki.A jak
        się czujesz Justyno, bo jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie, brzuszek
        spory, przybywa ciałka?
        • ania_25 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 10:22
          Aniu,
          ja na Twoim miejscu poszłabym na zwolnienie (tym bardziej, że Twój lekarz chce
          je wystawić). Nie chce Cię martwić ani stresować, ale dziś są takie czasy, że
          nawet pracując do końca ciąży po macieżyńskim pracodawca może zwolnić. Ja jestem
          na zwolnieniu od 4 m-cy (obecnie jestem w 28 tyg.) właśnie z uwagi na stresujący
          tryb pracy. Cieszę się, że mój lekarz nie robi mi żadnego problemu z
          przedłużaniem zwolnienia smile Pamiętaj, że teraz najważniejsza jesteś Ty i Twoje
          Maleństwo !!!
          Pozdrawiam Cię bardzo mocno !!!
          Ania i 28 tyg. Synuś smile
        • just12 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 14:47
          Cześć Aniu, ja czuję się calkiem dobrze oprócz tego, że od wczoraj jestem
          przeziębiona - boli mnie gardło i mam katar!! Upał na dworze, a ja choruję!!
          Poza tym brzuszek rośnie ale ruchów dzidzi jeszcze nie czuję. Kolejną wizytę
          mam 26.08 i nowu mam trochę stracha - pierwszą ciążę straciłam w 7 tyg.
          Napisz co u Ciebie, pozdrawiam J.
          • ania77 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 12.08.04, 10:20
            Justynko bardzo mi przykro, ze miałaś takie przykre przezycia, ale głowa do
            góry, teraz na pewno wszystko będzie w jak najlepszym porządku!Ja odpukać czuję
            się całkiem nieżle.Co prawda nie najlepiej znoszę te upały ale...da się
            wytrzymać.Ja mam wizytę na 14.08.I też przed każdą wizytą mam stracha.Teraz
            może troszkę mniejszego ale na początku bardzo bałam się czy wszystko z
            dzidziusiem jest dobrze.Teraz ta obawa o zdrowie dziecka też mi towarzyszy cały
            czas i nie wiem czy to normalne czy tylko ja jestem taka przewrażliwiona.Taki
            wyrażniejszy brzuszek "wyskoczył" mi od jakiś dwóch tygodni.Wracaj szybko do
            zdrowia!!Pozdrawiam gorąco!
    • donna3 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 09:42
      Witam!
      Jestem na zwolnieniu prawie od pocztku ciazy teraz jestem w 32tc i nie mialm
      klpotów z ZUS. Osobiscie mialam wskazanie na zwolnieniu "lezec" i jak do tej
      pory nie mialam zadnej kontroli. Musialam jedynie dopelnic formalnosci przed
      uplywem 180 dniem zwolnienia. Dostalam druk z kard, wypelnil golekarz,
      dolaczylam xero karty ciazy i przedluzono mi zasilek bez wzywania na komisje.
      ZUS kontroluje najczesciej osoby ktore maja krotki staz pracy albo kobietki
      ktore maja wlasna dzialalnosc gospodarcza, niemniej jednak maja takie prawo i
      trzeba sie liczyc z tym ze moga zapukac do drzwi wink))

Pozdrawiam
    • niunia21 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 11.08.04, 15:13
      Ja też mam pracę 8-godzinną i przy komputerze. Jestem w 10 tc i jeszcze ani
      razu na zwolnieniu. Zastanawiam się czy praca przy kompie nie wpłynie
      negatywnie na Dzidzię. Nie długo idę na urlop, może odpocznę. A odnośnie ZUSu
      nie ma się czym przejmować i poproś lekarza aby nie pisał Ci że musisz leżeć,
      chyba że Twoja ciąża jest zagrożona!
      • ania77 Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE -PYTANKO 12.08.04, 10:29
        No właśnie ja też obawiam się o ten komputer, to w końcu promieniowanie.W moim
        pokoju jest trzy komputery które "sieją" promienie.Lekarz powiedział ze mogę
        maksymalnie 4 godziny pracowac przy kompie i co godzinkę robić przerwę a po 4
        godz. opuścić pomieszczenie w którym są komputery.No i co ja biedna mam zrobić?
        Wyjść na korytarz?Oprócz tego (tak jak pisałam wcześniej)mam "super"
        kierowniczke która wypala przy mnie paczke papierosów dziennie!Prosiłam ją żeby
        nie paliła ale bezskutecznie,Jak grochem o ścianę!Nie bardzo teraz mogę iść na
        to zwolnienie bo mamy gorący okres w pracy ale jak się wkurzę to też zacznę
        myśleć tylko o sobie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka