Dodaj do ulubionych

zasiłek macierzyński

28.11.13, 22:10
I jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę się doszukać konkretnej odpowiedzi w necie:

Jeżeli zdecydowałabym się po podstawowym urlopie macierzyńskim wrócić do pracy na pół etatu, to w jakiej wysokości przysługuje mi zasiłek?
Bo cztery lata temu, przed wprowadzeniem urlopu dodatkowego było wiadomo: pół etatu - pół pensji.
Ale teraz jest możliwość, żeby przedłużyć urlop macierzyński do roku i otrzymywać 80% pensji przez cały ten okres. Więc nielogiczne by było, żeby za chodzenie do pracy na pół etatu otrzymywać mniejsze wynagrodzenie niż za siedzenie w domu. Jak to jest?

------------------------------------------------------
forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: zasiłek macierzyński 28.11.13, 22:27
      Jak wracasz do pracy, tracisz prawo do zasiłku.
      Wcześniej też tak było, jak ktoś wracał np. po dwóch miesiącach do pracy.
      • kondolyza Re: zasiłek macierzyński 28.11.13, 22:41
        a nieprawda, bo jeśli wracasz na część etatu to możesz być też proporcjonalnie na urlopie rodzicielskim czyli ja to rozumiem tak że dostajesz 50% pencji oraz proporcjonalnie czyli połowę z 60% podstawy wymiaru zasiłku rodzicielksiego. to daje 80% wynagrodzenia czyli tyle co gdybyś była w domu +20%
        ja to tak rozumiem, mogę się mylić.
        • aleksandra1357 Re: zasiłek macierzyński 28.11.13, 22:47
          Można być w połowie w pracy i w połowie na urlopie macierzyńskim?
          Jeśli tak, to ja jeszcze mało wiem o życiu...
        • nihiru Re: zasiłek macierzyński 28.11.13, 22:51
          no właśnie ja też bym tak to widziała, ale nie mogę tego zweryfikować.

Aleksandro - właśnie niedawno weszły nowe zasady, zgodnie z którymi można ten dodatkowy urlop macierzyński zamienić na pracę w niepełnym wymiarze godzin.
          tylko że taka operacja nie miałaby sensu, jeśli zasady wynagradzania zostałyby po staremu.

------------------------------------------------------
          forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
          • kondolyza Re: zasiłek macierzyński 28.11.13, 23:20
            macierzynski, to mcierzysnki. przysługuje w wymiarze 20 tygodni na jedno dziecko plus 6 tygodni dodatkowego na jedno dziecko.
            a ja powyżej pisałam o RODZICIELSKIM!!!
            przysługuje on w wymiarze 26 tygodni, obowiązuje od niedawna, jest płatny 60% podstawy wymiaru i w jego trakcie (czyli w 2gim -słownie-drugim półroczu życia dziecka) można częściowo wrócić do pracy lub podjąć inne zatrudnienie. nie wiem tylko jak to jest z tą "proporcjonalnością", ale ja to rozumiem właśnie tak jak napisałam. za pracę dostaję stosowne wynagrodzenie czyli za połowę etatu-połowę pensji, zaś za wykorzystywanie części urlopu rodzicielskiego-proporcjonalnie do jego czasu czyli połowa z 60%.

i to nie ma nic nielogicznego. to nie chodzi o to że ktoś kogoś karze za powrót do pracy czy nagradza za wychowywanie dzieci. ja mogę wrócić do pracy bo mi sie to opłaci, bo zasiłek mam płacony od podstawy wymiaru, a pracując zarobie więcej bo premie, podwyzka, awans, cokolwiek. moze byc tez tak, ze ktos wraca do pracy, bo chce, bo lubi, albo dlatego ze musi bo ma takie czy inne zobowiązania-z pracodawcą, projektowe itp.
    • murwa.kac nihiru 29.11.13, 06:51

zakladaj prosze watki na odpowiednich tematycznie forach, dobrze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka