Dodaj do ulubionych

nieterminowa spłata- - Citibank

01.07.05, 13:08
Witam!
Spłacam zadłużenie na karcie kredytowej citibanku. W ostatnim wyciągu przyszło,że pobrali mi 49 zł za nieterminową spłatę. Termin owej był do 20 czerwca (to poniedziałek) i wpłaciłam dokładnie tego dnia (na poczcie potwierdzone stemplem oczywiście). Kwota wpłynęła do banku dwa dni później, a oni oczywiście już nałożyli karę. Jestem zła bo nie czuję się winna. Wszystkie wpłaty do tej pory były ok. Panienka w oddziale miejscowym każe dzwonić na Citifone, a nie mogę znaleźć cholernego pinu do tej usługi więc mnie nie łączy. Uważam że to gruba przesada, bo pieniądze wpłaciłam w terminie i do nich wpłynęły i tak dość szybko. Co robić, żeby to anulowali. Przecież z bankiem chyba też można się dogadać? Pomijam już grube odsetki jakie ściągają, ale tego byłam świadoma.
Obserwuj wątek
    • montezka Re: nieterminowa spłata- - Citibank 01.07.05, 13:24
      przeczytaj dokladnie umowe o prowadzeniu karty kredytowej. Moge sie zalozyc, ze
      widnieje w niej informacja, ze za date splaty zadluzenia uznaje sie wplyw
      srodkow na rachunek karty, a nie dzien nadania/wyslania/przelania pieniedzy.
      Nie sadze, aby mozna bylo z tym cos zrobic..... ale moze jednak istnieje
      jakas "luka" w kodeksie cywilnym czy tez innych przepisach, sama chetnie bym
      sie o niej dowiedziala wink
    • kammik Re: nieterminowa spłata- - Citibank 01.07.05, 14:06
      Nie wplacilas pieniedzy w terminie, bo w dniu wplaty dopiero je zanioslas na
      poczte.
      • solek_2 Re: nieterminowa spłata- - Citibank 01.07.05, 14:49
        Na poczcie pieniądze wpłaciłam, przekazałam czy jak to nazwać nie tylko zaniosłam. Wiem że nie wpłynęłyby tego dnia, ale też ja nie mogę przewidzieć kiedy poczta przekaże je dalej. Równie dobrze mogło to potrwać tydzień. Wiem co zrobiłam pytam tylko czy czy uda sie załatwić pozytywnie taką sprawę. Pewnie nie, ale chcę sie przekonać. Opiszę inna sytuację. Teściowa spłaca podobną kartę tylko w innym banku i ma tam ROR. Z tego rachuku pobierana jest spłata raty. Zdażyło się niedawno, że w dniu kiedy pobierają ratę tęściowa nie miała środków na rachunku (pracodawca opóźnił się z wypłatą)Bank nie naliczył odsetek karnych, ani też nie pobrał pieniędzy kiedy już były. Napisał tylko pismo z wyjaśnieniem i prośbą o wpłatę. Tak więc można i nie trzeba zaraz po dwóch dniach pobierać pięć dych.
        • kammik Re: nieterminowa spłata- - Citibank 01.07.05, 14:57
          Powtorze - banku nie interesuje w jaki sposob wplacasz mu pieniadze, on je chce
          miec u siebie w okreslonym dniu. Moglas wplacic w innym banku rano, byla
          szansa, ze do popoludnia dotra do CB.
          Nie bez powodu CB ma inna, zwyczajowa nazwesmile
          • yomama Re: nieterminowa spłata- - Citibank 06.07.05, 10:21
            sad
            No niestety data wplacenia srodkow na poczcie lub innym banku - nie jest
            jednoznaczna z tym kiedy one wplyna na konto...a o to tu chodzi
            Tez mam karte w citi i to jest wlasnie pulapka...nie mozna czekac do ostatniego
            dnia..ale przelac pieniadze wczesniej...no chyba ze masz konto w citi i robisz
            przelw przez internet z wlasnego rachunku...to co innego...pieniadze sa juz na
            koncie w chwili zatwierdzenia przelewusmile
            Pozdrawiam
    • basiaizuzik Re: nieterminowa spłata- - Citibank 09.07.05, 00:15
      mimo wszystko radzę zadzwonić na citiphone (jeśli nie pamiętasz pinu, spróbuj
      go zmienić) i przedstaw swoją wersję, czasami zwracają opłaty karne, może Ci
      się uda smile
    • mamakinguli Re: nieterminowa spłata- - Citibank 10.07.05, 00:51
      niestety,wpłata na poczcie to nie to samo co wpłata na kartę, a dzień podany na
      wyciągu jest NIEPRZEKRACZALNYM terminem spłaty - przecież masz 24 dni od dnia
      wydrukowania wyciągu aby tego dokonać!Jeśli nie zdążyłaś zlecić przelewu z
      twojego banku, zawsze możesz dokonać spłaty w oddziale (także po godzinach
      urzędowania) poprzez bankomat i opcję depozytora - pieniądze natychmiast
      trafiają na kartę.Co się tyczy citiphone - jeśli nie masz Pin-u, to spróbuj od
      razu przełączyć się do doradcy (wciśnij dwu-, trzykrotnie zero, "wymuszając"
      przełączenie)i tam powiedz mu że nie pamiętasz pin-u oraz że chciałabyś prosić
      o anulowanie tej oplaty bo stało się to pierwszy raz, że sie spóźniłaś ale
      zapłaciłaś... itp.Myślę że to da skutek w postaci zwrotu opłaty. A co do konta
      i automatycznej spłaty, to tez możesz sobie takie coś ustawić (tez w citiphone
      albo w internecie)i za to Citibank nie pobiera żadnych opłat!!!A tak przy
      okazji, to Bank ma teraz bardzo dobrą oferte kont Citione. Podrawiam smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka