bedada 18.11.05, 10:12 Od jakiego wieku dziecko można wozić na samej podstawce zamiast fotelika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zonazona Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 10:14 Poddupki sa od 25 do 36 kg Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 10:24 Też mi się tak wydawało,ale ostatnio widziałam,że na jednym z nich było napisane ,że od 15 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 10:26 Wydaje mi sie, ze sa takie od 15 kg, ale pewna nie jestem. My na razie, mimo, ze synek wazy prawie 20 kg, nadal jezdzimy w foteliku. Chyba to jednak bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 10:32 Też mi się tak wydaje,dlatego byłam bardzo zdziwiona ,że są takie od 15 kg. Przecież 15 kg waży 3 letnie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 11:08 od 15 kg. Wazne aby dziecko pewnie siedziało. Moja córka miał prawie 5 lat jak przesiadła sie na podpupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 11:23 Nie wiem, ale chyba ważny jest też wzrost dziecka. Chodzi o to, żeby się tym pasem nie udusiło. Mnie się wydaje, że w foteliku trzeba jeździć tak długo, jak się da Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 11:25 sweet.joan napisała: > Mnie się wydaje, że w foteliku trzeba jeździć tak długo, jak się da Dokladnie tak samo uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 11:31 Fotelik... żadne "poddupki". Są mało bezpieczne. te foteliki, które mamy obecnie na rynku są tak wygodne (można w nich dosłownie wszystko regulować), że nie ma sensu narażać dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 11:32 na stronie klubu pancernika napisane jest, ze podwyżeszenie czyli podupnik jest dla dzieci powyzej 22 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.3 Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 12:03 ja też wożę 3,5 latka w foteliku, ale uwierzcie, że w maluchu po prostu się dzieciak nie mieści. Zastanawiam się nad zmianą, już teraz musieliśmy dać fotelik bokiem, bo inaczej nogi są na suficie. Nasz synek jest dość dużym dzieckiem, i teraz jak jest w kurtce to te pasy z fotelika go cisną, ledwo je dopięłam ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 14:19 Bokiem? A jak to technicznie rozwiązujesz? Tzn. jak przypinasz fotelik do siedzenia samochodu? Aż tak długie pasy w tym maluchu? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 14:19 Aha, zapomniałam - pasy w fotelikach są przecież regulowane. Odpowiedz Link Zgłoś
madzesa Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 14:20 no właśnie mam też taki problem bo córcia ma 3 latka i nie mieści się w fotelu do 18 kg, tzn w zimowej kurtce ciężko się zapina, przeglądałam neta i podoba mi się maxi cosi rodi xp czy coś takiego bo my często jeździ my w dalekie trasy a ten jako jedyny który widziałam jest do lekko leżącej pozycji rozkładany. A może ktoś doradzi jaki model dla grupy 2-3 dobrać tak żeby i bezpiecznie i wygodnie było? Odpowiedz Link Zgłoś
zonazona Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 14:29 Mój starszy syn korzystał z fotelika maxi cosi rodi - super fotelik - wygodny i zgrabny. Jeździł w nim do osiągnięcia wagi 28 kg, teraz jeżdzi młodszy Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 20:54 dopiero jak wyrośnie z fotelika w praktyce - jak pas założony bez obniżacza będzie przechodzić przez klatkę, a nie pod szyją, a pas biodrowy da się umiejscowić poniżej brzuszka najlepiej jak najdłużej wozić w foteliku, bo podstawka w ogóle nie chroni na przykład przed uderzeniami bocznymi w głowę i ramiona na stronach klubu pancernika niestety są błędy, w kategoriach wagowych również Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: Od kiedy "poddupek" do samochodu 18.11.05, 23:08 Od 15 kg i min. 104 cm wzrostu. Mój syn ma 105 wzrostu, waży jakieś 17,5 kg. Niedawno przesiadł się ze swojego fotelika, który był dla niego jeszcze dobry - żeby odstąpić go siostrze, której było niewygodnie w foteliku od 0 do 18 kg. Ja chciałam kupić fotelik dla Szymka (oglądaliśmy firmy Graco), jednak mój mąż uparł się na samą podstawkę ("szkoda pieniędzy"). Syn jeździ więc na podstawce (tj. foteliku bez oparcia) bodajże Graco Junior. Oczywiście z "obniżaczem" pasa samochodowego. Bez niego Szymon miałby pas samochodowy dokładnie na szyi. Odpowiedz Link Zgłoś