Dodaj do ulubionych

PILNE-ile kasy na macierzyńskiem??

29.12.05, 10:50
dziewczyny, napiszcie mi możliwie szybko, jak teraz wyliczaja macierzynski -
na podstawie kasy za ostatni rok, czy ostatnie 2 m-ce, czy cos sie zmienia w
tej sprawie?? to dla mnie wazne, jak za rok, to klapa, jak za 3 m-ce to super
(zmienialam prace).
iI czy wchodza w to umowy o dzielo??
Obserwuj wątek
    • maretina Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 10:57
      dostaje tyle ile mialam pensji.
    • mag225 Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 10:58
      średnia za 6 miesięcy, wydaje mi się, że trzeba być na etacie, ale tego nie
      jestem pewna.
      • maretina Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 11:00
        mag225 napisała:

> średnia za 6 miesięcy, wydaje mi się, że trzeba być na etacie, ale tego nie
        > jestem pewna.
        u mnie nie jest mozliwa srednia z 6 miesiecy, bo dostaje wiecej niz na l4 w
        ciazy. w ciazy dostawalam mniej, bo tuz przed ciaza dostalam podwyzke, a l4 zus
        wylicza z ostatnich 12 miesiecy. zatem co miesiac mialam ok 2 stowek mniej niz
        przed ciaza. teraz na macierzynskim dostaje tyle ile przed l4.
    • agnieszka19791 Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 11:02
      Podstawę wymiaru macierzyńskiego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie
      wypłacone za okres 12 miesięcy. Gdy jednak pracownik pracował krócej niż tem
      wymagany okres, aby ustalić mu wysokość macierzyńskiego, należy przyjąć
      przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiąće kalendarzowe zatrudnienia.
      Także niestety ale wyliczą Ci średnią z ostatnich 12-tu miesięcy.
      (Podstawa prawna:Artykuł 36 w związku z art.47 o świadczeniach pieniężnych z
      ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa)
    • bastet7 Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 11:04
      Z 12 miesięcy, chyba że pracujesz W DANYM MIEJSCU PRACY krócej, no to z tego
      krótszego okresu. Umowa o dzieło nie wchodzi w grę.
    • s79 Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 29.12.05, 11:27
      Dziękiiiiiii wielkieeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • rudi_ruda Re: To zależy jaka umowa.... 29.12.05, 14:04
      U mnie wygląda to tak. Jestem zatrudniona na umowę zlecenie. Zarabiam 1450 zł
      na rękę z czego znaczna część kasy jest na umowę o dzieło (żeby zabierali mi
      mniej ). Niestety kasa z umowy o dzieło się nie liczy. Macierzyński jest
      liczony z całego roku jeżeli umowa - zlecenie tyle trwała ( to znaczy nie było
      między jedną umową a drugą przerwy większej niż 28 dni ) I teraz sumujesz całą
      kasę brutto z tych wszystkich miesięcy, dzielisz przez 12 i od tego odejmujesz
      jakieś 18 % (coś tam jest po przecinku ale nie pamiętam tego dokładnie) od tego
      niestety odejmujesz jeszcze podatek 19%. No i wychodzi Ci kwota jaką mniej
      więcej będziesz otrzymywać. Możęsz to wszytko podzielić jeszcze przez 30 aby
      obliczyć sobie stawkę dzienną ( chodzi o to , że płacą Ci za każdy dzień a w z
      miesiącami bywa różnie - różna licznba dni). Acha jeżeli pracujesz na umowę -
      zlecenie to sprawdź sobie czy twój pracodawca płaci ci chorobowe bo to ważne.
      Składaka ta nie jest obowiązkowa i pracownik sam decyduje czy chcę ją
      odprowadzać czy nie. Niestety w naszym polskim prawie jest tak , że pracodawca
      może Cię o to nie zapytać i np.: nie odprowadzać. A najlepiej przejdź się do
      swojego oddziału ZUS ( uzbrojona w cierpliwość i przekonanie , że Pani za
      biurkiem jest od tego żeby Ci udzielić wszystkich tych informacji jak dupa od
      srania) i dopytaj. Życzę powodzenia.
      • guderianka Re: To zależy jaka umowa.... 29.12.05, 14:11
        ruda- na umowe zlecenie pracodawca albo odprowadza wszytskie składki albo
        żadnej -gwarantuje mu to ustawa która zakłada ze pracodawca nie ma obowiązku
        odprowadzac składek za pracownika jezeli ma on do 26 lat i sie uczy. nie ma
        takiej możliwości by odprowadzał składki na ubezpeiczenia społeczne a nie
        odprowadzał na zdrowotne
        • rudi_ruda Do guderianka 30.12.05, 16:31
          ...a załóż się. A poza tym nie napisałam, że zdrowotne bo to jest oczyswiste
          ale jakby dodatkowo oprócz tych podstawowych zdrowotnych jest chorobowe -
          pytałam w Zusie osobiście - nawet jest specjalny dział gdzie po wypełnieniu
          formularza sprawdzają czy pracodawca Ci je odprowadza czy nie- okazało się, że
          mój pracodawca mi odprowadza ale nie zdaje raportów co na szczęście nie ma
          większego znaczenia bo może to zdrobić teraz
          Ps. Nie mówię nigdy czegoś jeżeli nie jestem pewna na 100%....więc....
    • marabr Re: PILNE-ile kasy na macierzyńskiem?? 30.12.05, 16:41
      Słuchaj macierzynski trwa chyba 3 miesiące i wtedy dostajesz 100% poborów.Znowu jak pójdziesz na wychowawczy który trw chyba 3 lata to jest wtedy zalezne od poborów ale wiem że jakieś 420 zł.Ja obecnie jestem w 8 m-cu i po macirzyńskim wracam do pracy bo nie utrzymam dziecka za 400 zł.
    • tucik ale czy...?? 30.12.05, 17:28
      no dobra, wypłacaja srednia wynagrodzeń z ostatnich 12 m-cy zaraz sprzed
      wzięcia urlopu macierzynskiego czy srednia z 12 m-cy przed pierwszym L4???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka