Dodaj do ulubionych

czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help me!!

29.12.05, 14:45
...nie mam zielonego pojecia jak liczyć ten przeklęty dochód potrzebny do
wszystkich świadczeńsad( Moze ktoras z Was bedzie wiedziala... Jestem mezatka,
studentka. Pracuje tylko moj maz. Zarabia netto ok 800zl miesiecznie. Termin
porodu mam na srodek lipca 2006 r. Przerazilam sie, jak uslyszalam, ze jesli
urodze przed 01.09.2006 r., to do tych wszystkich swiadczen bedzie brany pod
uwage dochod z 2004 r. A p rzeciez:
1. Nie bylam wtedy mezatka (i akurat jeden jedyny raz bylam wtedy w pracy w A
nglii - legalnie - na wakacje i zarobilam troche funtow, ale poszly na slub i
urzadzenie mieszkania i juz ich od 1,5 roku nie widzialam),
2. Dostawalam stypendium naukowe i socjalne, ktore szlo na moja edukacje
(jeszcze wtedy nie myslalam o męzu i dziecku, i o tym, ze mam ta kase
odkladac, bo potem zostane z reka w nocniku),
3. Moj maz (wtedy narzeczony) pracowal zupelnie gdzie indziej niz teraz i jego
obecne zarobki ni jak sie maja do tych z 2004 r.
Moze mi wiec ktoras z Was wytlumaczyc skad taki poroniony pomysl, zeby wlasnie
tak liczyc te dochody??? A moze sie myle i jest zupelnie inaczej...Prosze
oswieccie mnie!!!
Ps. obecnie dostaje od pazdziernika tego roku 800zl stypendium socjalnego i
naukowego (razem wziete), ale nawet nie wiem, czy to ma jakis wplyw na to
wyliczanie...sad
HELP ME!
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 14:50
      Tak, to prawda, bierze się dochody za 2004 rok. U Ciebie sprawa prosta - nie
      pracowałaś. Twój dochód wynosi 0 (stypendia etc. się nie liczą, tylko dochód
      opodatkowany podatkiem dochodowym). Jeśli chodzi o Twojego męża to wezmą
      dochody za rok 2004...niestety. Jedynie w przypadku utraty źródła zarobkowania
      pomniejsza się tamten dochód z 2004, a w przypadku podjęcia nowej pracy (w
      sensie dodatkowej), dodaje się do tamtego dochodu.
      Czyli: dochód (netto) męża za rok 2004 dzielisz na trzy osoby i na 12 miesięcy
      i ta kwota nie może przekroczyć 504.
      • guderianka Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 14:53
        dlaczego 2004? wiem ze weszła nowa ustawa we wrzesniu 2005 która cofa o rok
        dane o dochodach ale mnie poinformowano że chcąc uzuskac rodzinny w przyszłym
        roku musze do marca 2006 dostarczyc zaswiadczenie o dochodach za 2005r
        • kejti_82 do guderianki 29.12.05, 15:00
          ja wlasnie tez nie wiele rozumiem. Starajac sie o stypendium socjalne na
          uczelni, ktore mam dostawac przypuscmy od pazdziernika 2005 do czerwca 2006
          podaje dochody za 2004 r. Jakie to ma odzwierciedlenie?? ZADNEGO!!! W 2004
          utrzymywali mnie rodzice (oprocz tego maja jeszcze 4 corki) no i mialam te
          nieszczesne zarobki z Anglii. Od poczatku 2005 r. jestem na utrzymaniu meza i
          tylko meza, a oni sie uparli i dalej chca dochody rodzicow. Kosmos normalnie!!!
      • kejti_82 Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 14:56
        ...no wlasnie pracowalam w tej Anglii i sie z tego rozliczylam, bo byla to praca
        legalna...sad(( Wiec to sie bedzie wliczac. Idzie sie zalamac normalniesad(( Ale
        bardzo dziekuje za odpowiedzkiss
        • setia Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 14:59
          nie bedzie. podatek odprowadzilas do angielskiego urzedu skarbowego.
          • bastet7 Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 15:02
            Zależy czy wakazała te dochody w Picie, czy nie. o to Urząd Skarbowy wystawia
            zaświadczenie do zasiłku rodzinnego.
          • kejti_82 Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 15:03
            ...w Anglii studenci nie odprowadzaja zadnego podatku. Tam nie zaplacilam ani
            zlamanego funta. Po przyjezdzie tutaj niestety zlapala mnie czarna
            rzeczywistosc. Bo tu nie liczy sie czy jestes studentem, czy nie, czy wczesniej
            pracowalas, czy byla to twoja pierwsza praca. Takim sposobem zabrali mi ok
            2000zl. Jakbym nie zaplacila, to maja 5 lat na sprawdzenie mnie(a nie bedzie to
            trudne, bo jak pracujesz w Anglii legalnie, to maja tam wszystkie twoje dane),
            potem jak cie zlapia dowalaja ci 75% kary za niezaplacenie odsetek + karne
            odsetki za 5 lat. Wolalam nie ryzykowac....
            • guderianka Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 15:05
              kolejny raz zatem widać jak państwo idzie nam na rękę. dają becikowe na
              zamkniecie buzi:p
    • agga_27 Re: czy któraś z Was pracuje może w ZUS-ie? Help 29.12.05, 18:01
      Owszem, policza dochody z 2004 r. Twoje i męża mimo, iż nie byliście wtedy
      małżeństwem. Ale jeśli ty teraz nie pracujesz wcale, to możesz złożyć wniosek o
      uznanie twojego dochodu z 2004 r. za dochód utracony. Tak samo mąż jeśli w 2004
      zarabiał więcej niż teraz to również może złożyć taki wniosek, dokumentując
      swoje obecne zarobki. Zresztą o szczegóły powinnaś się dopytywać w MOPS-ie ( nie
      w ZUSie!!!) swojego msc zamieszkania, tam ci też powiedzą jakie dokumenty masz
      złoŻyć by udokumentować wasze dochody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka