iza238 03.01.06, 11:27 Cześć czy nie wiecie co z becikowym dla mam które urodziły w 2005 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolcia801 Re: becikowe 03.01.06, 11:33 jeżeli chodzi o rok 2005 to napewno w Krakowie on obowiązuje dla progu dochodowego 504zł, jeżeli chodzi o całą Polske to becikowe obowiazuje od tego roku (bez ograniczeń dochodowych) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: becikowe 03.01.06, 11:48 karolcia801 napisała: > jeżeli chodzi o całą Polske to becikowe obowiazuje od tego roku (bez > ograniczeń dochodowych) To znaczy, że Kaczynski podpisal obie ustawy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaaari Re: becikowe 03.01.06, 12:48 Nie podpisał jeszcze drugiej ustawy. Ma na to czas do 18 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: becikowe 03.01.06, 12:49 Tak własnie mi sie wydaje - stad moje zdzwienie Odpowiedz Link Zgłoś
ola9922 Re: becikowe 03.01.06, 16:20 czyli jak urodzilam 2005 roku to mi becikowe nie przysługuje tak tylko osobom z krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
madzialinka1 Re: becikowe 03.01.06, 12:47 karolcia801 napisała: > jeżeli chodzi o rok 2005 to napewno w Krakowie on obowiązuje dla progu > dochodowego 504zł, jeżeli chodzi o całą Polske to becikowe obowiazuje od tego > roku (bez ograniczeń dochodowych) nie do końca : Becikowe w Krakowie - Prezydent Miasta Krakowa zarządzeniem nr 2214/2005 z dnia 24 listopada 2005 roku ustalił zasady wypłaty zasiłków celowych oraz zasiłków celowych specjalnych – w tym również zasiłków, wypłacanych z tytułu urodzenia dziecka. Na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 5) oraz art. 17 ust. 2 pkt 1) ustawy o pomocy społecznej, wypłata zasiłków celowych oraz zasiłków celowych specjalnych należy do zadań własnych gminy. Zgodnie z art. 7 pkt 8) ustawy o pomocy społecznej, pomocy społecznej udziela się między innymi z powodu potrzeby ochrony macierzyństwa i wielodzietności. Zgodnie z przyjętym zarządzeniem, jedno z rodziców lub opiekun faktyczny dziecka jest uprawniony do otrzymania zasiłku celowego w wysokości 800 zł lub celowego specjalnego. Na podstawie art. 41 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej, zasiłki celowe specjalne mogą być wypłacane w szczególnie uzasadnionych przypadkach rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe. I tak, zgodnie z zarządzeniem Prezydenta, zasiłek z tytułu ochrony macierzyństwa może otrzymać osoba, w której rodzinie kryterium dochodowe nie przekracza 948 zł na jedną osobę. Warunkiem niezbędnym przyznania pomocy jest przeprowadzenie wywiadu środowiskowego w miejscu zamieszkania rodziny. Wszystkie dotychczas złożone na Filiach Miejskiego Ośrodka pomocy Społecznej w Krakowie wnioski zostaną rozpatrzone. Zgodnie z art. 110 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej, ośrodek pomocy społecznej, wykonując zadania własne gminy w zakresie pomocy społecznej, kieruje się ustaleniami Prezydenta. Dotychczas złożonych zostało 2 500 wniosków. i włąśnie dla całego kraju w 2006 roku jest próg 504 zł !!!! Odpowiedz Link Zgłoś