Dodaj do ulubionych

Zasiłek rehabilitacyjny

01.02.06, 09:18
Czy nie orientujecie się jakie dokumenty musi wypełnić lekarz. Czy załatwi
to "od ręki"? W przyzsły piątek mija mi 182 dni, a do lekarza idę we wtorek
dlatego się zastanawiam... Czy może wcześniej zadzwonić do lekarza i go
uprzedzić?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedziwink
Obserwuj wątek
    • radowinkaala Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:27
      A ZUS Ci nic nie przesłał?
      • tankgirl5 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:30
        nie nic nie przysłał.. a powinien?
        • radowinkaala Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:46
          Noooooooooo - teoretycznie powinien... Tzw. wniosek ws przedłuzenia wypłaty
          okresu zasiłku chorobowego. A skoro nie przysłali, to chyba oznacza że nie będą
          Cię kontrolować i lepiej się o to nie upominać!!!
          • tankgirl5 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:49
            No tak ale jeżeli po 182 dniach przestają płacić zasiłek chorobowy a zaczynają
            zasiłek rechabilitacyjny to obawiam się, że jak ja ich nie dopilnuję to oni nic
            nie będą mi płaić. Pewnie nie kontrolują bo moja zawrotna wypłata to 270 złwink
          • aditi_00 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:49
            Nieprawda - jeśli nie jesteś pewna to nie wprowadzaj w błąd. Osoba
            zainteresowana sama składa wniosek a ZUS nie ma obowiązku wysyłać dokumentów.

Pozdrawiam
            Aditi
            • radowinkaala Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:55
              Hmmmmmmmmmm - no to dziwne. Bo mnie ZUS przysłał odpowiednie papiery. A
              koleżance, która jest na czasie - też niedawno przysłali. Czyżby to zależało od
              oddziału ZUS-u?
              Jeśli namąciłam, to przepraszam.
    • aditi_00 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 09:47
      Do ZUSu powinnas złożyć:
      - Wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, na stronie 2 jest miejsce do
      wypłenienia przez płatnika składek (druk Np-7)
      - Wywiad zawodowy - wypełnia zakład pracy (druk N-10)
      - Zaświadczenie o stanie zdrowia - wypełnia lekarz prowadzący (druk N-9).

Wszystkie druki do ściągnięcia ze strony ZUSu.

Pozdrawiam
      Aditi
      • inia33 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 10:04
        Ja wypełniałam te właśnie wnioski, a do tego musiałam dać poświadczoną przez lekarza kserówkę karty przebiegu ciąży. Tylko przygotuj się na dłuuugie czekanie, bo mi 182 dni minęły 29 listopada i mniej więcej wtedy zajęłam się tą sprawą, a zawiadomienie o przyznaniu zasiłku dostałam 28 stycznia (bo najpierw dokumenty idą do orzecznika, potem wracają do wydziału ds zaświadczeń-w międzyczasie przychodzi do Ciebie informacja od orzecznika, że przyznano Ci świadczenie-potem w ciągu 3 tyg. muszą się uprawomocnić i dopiero wtedy przychodzi do Ciebie i do prazy oficjalne zawiadomienie). Dlatego zalecane jest składanie wniosków nawet miesiąc wcześniej.
        • inia33 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 10:05
          Aha, druki wniosków sama wzięłam z zusu
          • ewa.mama Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 10:06
            druki mozna sobie ze stronki ściągnąć jeśli ktoś ma oczywiście drukareczkę wink
      • ewa.mama dokładnie tak 01.02.06, 10:05
        aditi_00 ma rację wink
        proponuję dołączyć też xero dokumentacji medycznej (wypisy ze szpitala itp.)
        bo wtedy szybciej to potrwa (w przeciwnym razie ZUS zgłosi się do Twojego lekarza)
        o świadczenie rehabilitacyjne nalezy wystąpić na 6 tygodni przed upływem 182 dni
        zwolnienia lekarskiego... choć pewnie CI nie odmówią to raczej szykuj się na
        opóźnienie w płatnościach (jeśłi płaci Ci ZUS)
        poczytaj sobie:
        www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm
        • tankgirl5 Re: dokładnie tak 01.02.06, 10:33
          dziękuję wszystkim za pomoc. Druki już ściągnęłam. Nie przypuszczałam, że to
          tak długo trwa. Ja niestety dostarczę te dokumenty w dniu jak kończy się ten
          okres 182 dni, wcześniej już nie zdążę, bo dopiero we wtorek wizytasad
          Jeszcze mam pytanie czy wyrównają mi za ten czas czekania? Bo jeżeli się czeka
          tak długo to może ja zdążę urodzićsurprised termin na początek kwietnia...
          Masakra z tym Zusem...Potem jeszcze walczyć z tym macierzyńskim... bo umowę mam
          do 1 kwietnia więc zus będzie mi go wypłacał...
          • marabr Re: Tankgirl5 01.02.06, 11:02
            Ja nie miałam żadnych problemów z papierami.Minęło mi180 dni w grudniu o ty dowiedziałam się w styczniu.Zakład mnie poinformował papiery złożyłam w ciągu tygodnia do ZUSu.Miałam normalnie wypłacane pieniądze.Wogule ten zasiłek to głupia sprawa z tego co mi babka pogadała w ZUSie bo troche ją popytałam i chyba miała już dość moich pytań.
            Pozdrówki
            • tankgirl5 Marabr 01.02.06, 11:07
              Dzięki już się przestraszyłam, że to faktycznie trzeba miesiąc szybciej
              załatwiać, ale mnie uspokoiłaśsmile Bałam się, że może kasa przepadnie a choć jak
              już pisałam to zawrotna suma niecałe 300 zł to bardzo potrzebne. Dziękuję
              serdecznie
    • moreno500 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 11:09
      ja złożyłam dokumenty 1 grudnia i mój zakład nie dostał jeszcze oficjalnego
      dokumentu o przyznaniu mi zasiłku. czyli zajmuje im to już pełne 2 miesiące.
      Wiem tylko, że już mi przyznali, bo swoje pisemko odebrałam.
      • tankgirl5 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 11:15
        oj to faktycznie zdążę urodzić
        • inia33 Re: Zasiłek rehabilitacyjny 01.02.06, 11:44
          ja urodziłam 29.12, a pieniążki to dopiero jutro na koncie sprawdze czy dostalam-ale na pewno wszystko ma byc wyrównane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka