Dodaj do ulubionych

Uwaga na UPC

21.03.06, 13:50
Mamy internet w UPC. Dziś zadzwoniłam do tej świetnej firmy z prośbą o
wystawienie duplikatów faktur za ubiegły rok. Dowiedziałam się że za każdy
duplikat muszę zapłacić 5 PLN!!!! Czy to nie granda?! Przecież zrobi to jedna
osoba, po prostu ściągnie płatności z systemu. Potrzebuje 10 duplikatów i
jeśli sie na to zdecyduję to muszę zapłacić 50 złotych ( nie wiem czy to już
po cenie brutto ?). Chciałam się dowiedzieć o podstawę prawna takiego
działania ale czekam już drugą godzinę na telefon od kierownictwa i wiem że
pewnie się nie doczekam. Piszę to jak przestrogę dla tych które czasami gubią
rachunki. Dodam że zawsze płacę na czas rachunki i nie mam żadnych zaległości
u tego WSPANIAŁEGO OPERATORA. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • sutra Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 14:24
      beata118 napisała:

> Mamy internet w UPC. Dziś zadzwoniłam do tej świetnej firmy z prośbą o
      > wystawienie duplikatów faktur za ubiegły rok. Dowiedziałam się że za każdy
      > duplikat muszę zapłacić 5 PLN!!!! Czy to nie granda?!

Wydaje mi się, że jest to działanie bezprawne i skandaliczne. Na razie się
      nigdzie nie skarżyłam, choć też mam u nich internet i też jestem tym zagrożona
      (np. w razie gdybym zgubiła swój rachunek i chciała drugi, co w TP SA robią
      bezpłatnie).

Najlepiej byłoby zaskarżyć ich do UOKiK, a skoro nikt z UPC ci nie raczy
      odpowiedzieć, zacząć mozesz od zadania pytania jednej z instytucji wymienionej
      w tym tekście:
      www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/sprawy_indywidualne/
      Życzę powodzenia i pisz, co dalej.
    • pablisia Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 15:15
      Witamsmile
      Nie mam netu z UPC, ale z innej firmy, jeszcze gorszej. Nie rozpatrują żadnych
      reklamacji chociaż mają na to 30 dni, w końcu odliczyłam sobie sama, teraz nie
      chcą mi wydać faktury, mówiąc, że mam nieuregulowane rachunki.Mało tego po
      fakturę trzeba sobie podjechać samemu. W regulaminie jest napisane, że jak się
      wpłaci 3 zł to przyślą pocztą, wpłacilam i nic, faktury nie mam. Panienka
      twierdzi, że nie robią dla nikogo wyjątkow, mimo iż prosiłam ją kilkakrotnie
      żeby jednak mi przysłali, bo mam niepełnosprawne dziecko i cięzko mi taszczyć go
      po głupią fakturę. Szef jest nieuchwytny, Pani odbierająca telefony stwierdziła,
      że przecież ona nie może zwracać szefowi uwagi o nierozpatrzone reklamacje, tym
      bardziej, że niektóre są rozpatrywane. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, aby moja
      została rozpatrzona, wysyłam listem poleconym jest wpinana do segregatora i tam
      leży. A czasami są to spore kwoty, gdy kilka dni w miesiącu wypada z powodu
      usterek. Zgłaszałam sprawę Federacji Konsumentów, kazali mi zerwać umowę, ale co
      mi to da, jak nie mogę mieć internetu od innego dostawcy, bo takiego u nas po
      prostu nie ma. Pozostał mi sąd, ale mam czekać kilka lat na rozwiązanie sprawy
      dotycząceh kilku złotych i faktury. Żadna skarga nic nie da, oni nie mają prawa
      do przeprowadzania kontroli i upominania nikogo. Jutro sie do nich wybieram i
      zobaczę co załatwię, może postraszenie sądem wystarczy.
      Pozdrawiam
      Asia
      -----
      moje skarby, jeśli możesz to pomóż
      • sutra Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 16:23
        Spróbuj jeszcze tutaj:
        www.urtip.gov.pl/urtip/index.jsp?place=Lead08&news_cat_id=71&news_id=722&layout=1&page=text
        www.urtip.gov.pl/urtip/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=146&layout=1
    • beata118 Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 16:32
      Minęło już dobrych kilka godzin. Nikt oczywiście do mnie nie oddzwonił.
      Dowiedziałam się jeszcze że jeśli chcę zakończyć współprace z UPC ( umowa
      kończy się w maju) to muszę z miesięcznym wyprzedzenie napisać wymówienie oraz
      sama przywieźć do ich siedziby modem, kable i wszystko co dam radę odłączyć.
      Więc zapytałam czy mam przywieźć też wypruty ze ściany kabel bo też jest ich
      własnością. Dadza mi popalić bo pewnie jak znam takie firmy to nie przywiozę
      wszystkiego za jednym zamachem bo zapewne nie powiedzieli mi o wszystkim.
      Jestem narazie tak na nich wkurzona że muszę ochłonąć na szczęście idę na nocny
      dyżur wink)
      • gorgolka Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 16:49
        ja wypowiedziałam umowe 3 tygodnie temu z dniem 31 marca. O oddaniu modemu
        oczywiście nikt mnie nie powiadomił, mąż doszedł do tego że chyba trzeba im
        zawieźć. Jak coś będziesz wiedziała to napisz, bo mnie też ta firma już
        denerwuje.
      • olamad Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 18:11
        Przez kilka miesiecy pracowałam w UPC na stanowisku administracyjnym, co prawda
        zupełnie nie związanym z obsługą klienta, ale zdążyłam co nie co się
        dowiedziec.
        Przed wysłaniem rezygnacji sprawdź, jak jest liczony okres rozliczeniowy. W
        przypadku telewizji kablowej jest to bodajże 24-ty jednego m-ca - 23-ci
        następnego. UPC specjalnie ustaliło tak debilne daty, by naciągnąć mniej
        świadomych klientów na kolejny miesiąc opłat. Jesli Twoja rezygnacja wpłynie po
        np. 24 marca, to okres wypowiedzenia zacznie obowiazywać dopiero od 24
        kwietnia - czyli de facto, musisz być ich klientem jeszcze przez 2 miesiace, a
        nie miesiac jakby sie każdemu wydawało. W każdej szanujacej sie firmie okresy
        rozliczeniowe są ustalone między pierwszym, a ostatnim każdego miesiaca -
        właśnie by uniknąć takich nieporozumień. Z Twojego postu wyczytałam, że masz
        umowę na czas określony - nie jestem zbyt biegła w tych kruczkach
        regulaminowych, więc nie wiem, czy w takim przypadku zasada "okresu
        rozliczeniowego" ma zastosowanie. Radzę Ci to sprawdzić, bo opłaty za Chello są
        słone, i zapewne nie chciałabyś być ich klientem jeszcze przez kilka miesięcy
        (a tak zapewne by było, gdybyś przegapiła ostateczna datę wpłyniecia
        rezygnacji, i UPC wspaniałomyślnie przedłużyło by Ci umowę na czas
        nieokreslony).
        Pozdrawiam
        • kalafior_tez_kwiat Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 00:00
          Oj dokładnie o tym okresie rozliczeniowym chciałam napisać. Ja właśnie
          tak "dopłaciłam" firmie za kablówkę. Nie wspomnę, że wprowadziłam się do
          mieszkania w którym osoba wcześniej mieszkająca miała zaległe płatności na
          rzecz UPC i na mój adres przychodziły faktury z rosnącym stale zadłużeniem.
          Dzwoniłam, pisałam i czekałam 3 miesiące na to, żeby się dowiedzieć, że muszę
          do pisma dołączyć umowę notarialną zakupu mieszkania (sic!) i dopiero przestaną
          przychodzić na mój adres rachunki. Całą sprawa trwała pół roku. A na koniec
          przyszła do mnie panienka twierdząc, że pobieram nielegalnie sygnał a kiedy się
          okazało że nie mam w domu telewizora to próbowała zmusić mnie do podpisania
          umowy z firmą, bo "przeciez kiedyś go sobie kupię". Bez komentarza. Więcej nie
          chcę mieć z nimi do czynienia i stanowczo odradzam.
          • sutra Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 11:04
            kalafior_tez_kwiat napisała:

Nie wspomnę, że wprowadziłam się do
            > mieszkania w którym osoba wcześniej mieszkająca miała zaległe płatności na
            > rzecz UPC i na mój adres przychodziły faktury z rosnącym stale zadłużeniem.

Miałam podobny przypadek z Aster, tylko że bez zadłużenia (na początek). Nie
            mogli uwierzyć, ze poprzedni lokatorzy się wyprowadzili, a ja nie mam
            telewizora. O mało mi komornika nie pzrysłali sad(( I to mimo, ze prosiłam o
            odcięcie kabla od razu po sprowadzeniu się!
    • beata118 Re: Uwaga na UPC 21.03.06, 16:33
      Dzięki sutra za linki. Jutro będę próbować. Na razie napisałam do GW. A
      właściwie powinnam chyba zadzwonić do Radia Zet.
    • gaja78 Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 00:19
      Mój mąż czekał kiedyś 10 miesięcy na fakturę od nich ..

Koniecznie musisz mieć duplikat ? ksero nie wystarczy ?
    • allija Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 01:07
      No, a ja akurat chcialabym powiedziec cos zupelnie innego w temacie UPC.
      Co prawda ja od nich duplikatu nie potrzebowałam ale załatwiałam niedawno parę
      spraw w urzędzie gminy i tam za duplikaty tez sobie licza, nawet wiecej.
      Z UPC natomiast złych doswiadczeń nie mam. Zawsze reagowali na reklamacje
      związane z sygnałem lub jego brakiem. A po ostatnich podwyzkach nam, jako
      kilkuletnim juz klientom, ceny na swoje uslugi nie podnieśli, było to swojego
      rodzaju nagrodą dla nas.
      Jesli chodzi o telefony to u nich jest bardzo dziwna organizacja, ktora mnie
      bardzo zawsze zadziwiała ale to w koncu ich sprawa. Kiedy np chciałam
      zareklamować brak sygnału w kablu to okazywalo sie, że dodzwoniłam sie do np.
      Wroclawia, tam pani przyjmowała reklamację po to zeby zadzwonic z powrotem do
      Warszawy aby dowiedziec sie co sie stało i ew zaalarmowac techników. Podobnie
      mogła sie miec sprawa telefonu od kierownictwa UPC.
      • olamad Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 18:06
        Podejrzewam, że wielu ludzi korzystających z usług tej firmy nie ma im nic do
        zarzucenia. Oczywiście tak było ze mną, gdy byłam ich pracownikiem. Jednak jako
        że moja praca polegała między innymi na odbieraniu telefonów, wielokrotnie mi
        się zdarzało odbierać telefony od zrozpaczonych abonentów, którzy za Chiny
        ludowe nie mogli się dodzwonić na ogólnopolską infolinię. Moje zdanie jest
        takie, że stosunki między UPC a abonentami są poprawne tak długo, póki czegoś
        od nich nie chcesz - np. wystąpiła jakaś usterka, chcesz zrezygnować, itp.
        Jednak ta zasada tyczy się także innych dostawców - np. Cyfry +. Jestem ich
        abonentem od wielu lat (z malą przerwą na UPC) i nie miałam z nimi żadnego
        problemu. Za to mój ojciec wiecznie do nich wydzwania z jakimiś problemami i
        wiecznie jest niezadowolony..
    • lusia79 Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 06:44
      To co robi UPC to granda uncertain
      Od urodzenia jestem zameldowana tam gdzie mieszkam - razem z dziadkami. Dziadek
      podpisywał umowę na dostawę usług telewizyjnych. Niestety zmarł... Chciałam
      umowę cedować na mnie! Nie da się - musiałabym przez kilka dni być bez
      programów tv, uiścić nową opłatę instalacyjną i załatwić jeszcze jakieś inne
      durne formalności. Toż ja ich mam gdzieś - płacę rachunki za zmarłego dziadka i
      tyle. Jakby nie durny wymysł naszego administratora uncertain to odbierałabym programy
      z anteny dachowej albo zaokiennej - a tak - nie dość, że płacę abonament RTV,
      to jeszcze muszę płacić 10 zł miesięcznie za dostawę usług telekomunikacyjnych
      (czyli 5 programów telewizyjnych, któe ściągnełaby mi zwykła antena) - bo tak
      to nazywają w UPC. Skandal!!
    • clk Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 12:43
      ja kiedy dzownie do UPC i chce powiedziec ze nie dziala, to czekam po pol
      godziny (na moj koszt). Ostatnio zdrowo kogos ochrzanilam, wiem, to niemadre
      ale ile mozna czekac?
    • niusianiusia Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 17:13
      Właśnie zamierzałam poprosić ich o duplikaty faktur. Daj znać co Ci odpowiedzą
      • beata118 Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 18:56
        Do tej pory nikt do mnie nie zadzwonił. dzwoniłam do nich wczoraj tj. 21.03 ok
        12.00. Dziś zadzwoniłam ponownie i dalej oczekuję w kolejce i tylko panienka
        powiedziała żebym przestała krzyczec bo dobrze mnie słyszy.
    • vanilla4 Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 21:16
      Obawiam się, że pobieranie opłaty za duplikat faktury nie jest niezgodne z
      prawem - to samo jest praktykowane np. z Banku Śląskim tyle, że w przypadku
      wyciągów bankowych i też 5 zł za wyciąg.
      • gabi683 Re: Uwaga na UPC 22.03.06, 21:59
        No to Ja wam napisze co mis ie prztrafilo z UPC:
        Mam podpisana umowe z nimi na kabel,internet oraz telefon dostaje fakury za
        media .Ale od lutego prosze aby mi wysłali rachunek za tel wrrrrW lutym
        dzwonial jakaś kobieta z UPC informujac mnie jakim mam rachunek wiec ja jej
        powiedziłam ze czekam na faktóre do zaplaty na tym rozmowa sie skończła .W
        marcu znow zadzwoniał kobieta z UPC informujac ile mam zaplacic za
        luty ,poprosialm o faktore i na tym sie skonczyłao sadDzwonialm kilak krotnei
        aby tę sparwe wyjasnili mamy koniec prawie marca i nic szlak mnie tarfia jutro
        zadzwonie jeszcze raz jak nie zlatwia tej sprawy .To pisze do dyrekcji ze
        ztrudniaja nie odpowiednich ludzi !
    • gabi683 Re: Uwaga na UPC 23.03.06, 12:23
      A JA DIZS DOSTAŁM WIDOMOSC ZE MAM TRZY RACHUNKI DO ZAPŁATY PRZESADA POWALONA
      FIRMA JAK NIC!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka