Dodaj do ulubionych

Przestroga dla tych co na L4

25.05.06, 16:52
dłużej niż 182 dni. 23 marca złożyłam dokumenty o przyznanie swiadczenia
rehabilitacyjnego, termin 182 dni upływał z końcem maja, orzecznik zusu wydał
pozytywną decyzję 11 kwietnia, jednak decyzję o przyznaniu świadczenia zus
podjął dopiero 19, a dziś mi (i co ważniejsze zakładowi pracy) ją pocztą
dosatarczył - PO DWÓCH MIRESIĄCACH I DWÓCH DNIACH OCZEKIWANIA. Mało co, a na
miesiąc, w którym rodzę zostałabym bez kasy, bo księgowa już liczyła pensje
i nie mając decyzji na koniec maja, nic by mi nie przelała. Tak więc
dziewczyny, pilnujcie tych sporaw. Sama o rehabilitacyjnym dowiedziałam się z
tego forum, nikt, ani lekarz, ani pracodawca, ani zus o tym mnie nie
poinformował. Jeśli same o wszystko się nie dowiecie, nie wychodzicie i nie
wydrzecie tych informacji, to niestety... może być niewesoło
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gumik1 19 maja oczywiście zus podjął decyzję 25.05.06, 16:58
    • j.gruszfeld Re: Przestroga dla tych co na L4 25.05.06, 17:10
      Wytłumaczcie mi o co chodzi z tym L4 i świadczeniu rehabilitacyjnym. Ja byłam na zwolnieniu 2 razy, w sumie 34 dni. Planuje jeszcze dłuższe zwolnienie na 2-3 miesiące pod koniec ciąży. Wogóle tego nie łapie. Wiem tylko, że lekarz pisze kod B i to oznacza m.in. ze jestem ciężarna i należy mi się 100% wynagrodzenia.
      • alutek05 Re: Przestroga dla tych co na L4 25.05.06, 18:34
        Po prostu można być na zwolnieniu (z jednego powodu)) maksymalnie 182 dni. Po tym okresie (jeżeli nie zwrócisz sie wcześniej do Zus-u o przydzielenie zasiłku rehabilitacyjnego) zostajesz bez wynagrodzenia. Należy złożyć minimum 6 tygodni wcześniej wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.

Ja jestem od 14 marca, okres zasiłku chorobowego kończy mi się 11 września. Byłam ostatnio w swoim zakładzie pracy i rozmawiałam z paniami z kadr. Chciałam złozyć papiery do Zus-u w lipcu, jednak one powiedziały mi że bezpieczniej to zrobić nawet w czercu. Chyba wiedzą jak Zus podejmuje decyzje.

Pozdrawiam.
    • magdalenas10 swiadczenie rehab. 25.05.06, 18:32
      o świadczenie rehabilitacyjne należy ubiegac sie wtedy, jeśli zwolnienie L4
      trwa nieprzerwanie 182 dni, czyli połowe roku.jak ty czasm jestes czasem nie
      na L4, to w twoim wypadku w ogole nie musisz sie o to martwic.ja papiery o
      świadczenie rehab. składałam juz w lutym, bo 182 dni mjały mi 13,04,2006, a
      wiem że do końca ciązy do pravy nie wroce ze względow zdrowotnych.zus nie
      wypłaca dłuzej wynagrodzenia za L4 niż 182 dni, potem to albo urlop, albo
      powrót do pracy, chyba że własnie ok 2 miesiace wczesniej wystapi sie o
      swiadczenie rehab. druki są do odebrania w zusie.wypełnia pracodawca, lekarz i
      osoba ubiegająca sie.na ogoł nie robia problemow i przyznaja to świadczenie.po
      upływie 182dni zus nadal wypłaca ci wynagrodzenie na podstawie świadczenia.
      • annalalik Re: swiadczenie rehab. 25.05.06, 18:47
        A czy po porodzie wtedy przysługuje urlop macierzyński?
        • margonik Re: swiadczenie rehab. 25.05.06, 20:16
          pewnie!
      • alicja0 Re: swiadczenie rehab. 25.05.06, 22:44
        To chyba nie do końca tak jest.
        Byłam co prawda w ciąży 1,5 roku temu i wtedy się tym mocno interesowałam, a
        dziś już mało co pamiętam, ale z tego co jeszcze mi się w głowie kołacze, to
        182 dni może być łączone z kilku L4 wypisanych na tą samą chorobę, gdy między
        kolejnymi L4 nie ma za dużych odstępów.

Już nie pamiętam, jak duży musi być odstęp, żeby nie łączyły się okresy
        zwolnienia, ale ja tak miałam: połączono mi kilka L4 ciążowe, a odstęp miałam
        chyba największy około 1 miesiąca. Warto więc jeszcze się upewnić, żeby zacząć
        się starać w ZUS odpowiednio wcześniej.
    • futura2000 Re: Przestroga dla tych co na L4 26.05.06, 08:04
      Gdy chorujesz na te sama chorę, ( symbol ciaży jest na kazdym twoim zwolnieniu)
      do okresu 182 dniowego wliczja sie wszyskie okresy,miedzy ktorymi jest przerwa
      krotsza niz 2 miesiace. reasumujac- dopiero 2 miesiace bez zwolnienie
      powoduje ,ze liczenie tych 182 dni zaczyna sie od nowa...
    • ptica6 Re: Przestroga dla tych co na L4 26.05.06, 17:42
      Mam pytanie do gumik1.Ostatnio też dużo czytałam o tych 182 dniach L4.Ostatnio
      nawet był o tym artykuł w Wyborczej,pisało,że ZUS nawet sumuje przerwy między
      kolejnymi L4 jeśli są mniejsze niż 60dni, także z tego wynika,że dość szybko
      może się uzbierać taka liczba dni.Ale mam pytanie takie - czy tą ilość dni
      sumuje się w danym roku kalendarzowym?Czy podczas całej ciąży?,bo ja akurat
      jestem w ciąży na przełomie 2005/2006.I w 2006roku jeszcze mi sie tyle nie
      nazbierało,ale jeśli chodzi o całą ciążę to już pewnie będzie tyle lub
      więcej.Bardzo proszę o odpowiedź.Dzięki!
      • mamaszymkaa Re: Przestroga dla tych co na L4 26.05.06, 19:37
        a czy zus mi przyzna zasiłek rehabilitacyjny, jezeli papiery złożuyłam 1,5
        miesiaca po terminie tych 182 dni?
        • piedor Re: Pytanie do Gumin -Przestroga dla tych co na L4 29.05.06, 12:28
          Wlasnie przegladalam strone ZUS aby sprawdzic jakie dokumnety sa mi potrzebne.
          Czy jesli wyplaca mi zasilek chorobowy ZUS i podobnie bedzie z zasilkiem
          rehabilitacyjnym - to starczy druk ZUS N-9 (wypelnia lekarz), ZUS Np-7
          (wypelniam ja i zaklad pracy czy takze zaklad pracy sklada oswiadczenie do ZUS
          na ZUS-3?
          • kasienka1978 Re: Pytanie do Gumin -Przestroga dla tych co na L 29.05.06, 12:36
            Hej.
            Ja się konsultowałam ze swoją personalną w pracy odnośnie tych 182 dni.
            Po pierwsze na przełomie roku 2005-2006 byłam na zwolnieniu także "zeruje" mi się to co było w 2005 i jeżeli między jednym a drugim zwolnieniem z kodem B jest choćby jeden dzień przerwy to 182 dni liczą sie od nowa.Nie jestem pierwsza w ciąży w pracy, która jest tak długo na zwolnieniu i chyba personalna tak by się nie pomyliła?A może? Już sama nie wiem. Za 20 dni w sumie mijają mi 182dni i boję się, że zostanę na lodzie.Ale ona żadnego druku nie chciała mi wydać bo stwierdziła, że nie jest mi potrzebny
            • gumik1 odpowiadam na podstawie mojego przypadku 29.05.06, 12:45
              Ja jestem na zwolnieniu od listopada 2005 bez przerwy, i te 2 miesiące ub.r
              liczą się do 4 miesięcy z tego roku, dając w sumie 182 dni. A prawdą jest
              jedynie to, że aby ten okres zaczął naliczać sie od nowa, potrzeba 60 dni
              przerwy w zwolnieniu. Przełom roku kalendarzowego nic tu nie zmienia. A jeśli
              chodzi o kadrowe (nie chcę uogólniać), ale niestety czasami nie mają one
              bladego pojecia o co chodzi. Moja tak naprawdę większości z tych rzeczy
              dowiedziała się ode mnie. Natomiast ja w zusie składałam 3 druki (wszystkie są
              na stronie zus): zaswiedczenie lekarza, mój wniosek i jeszcze zaświadczenie z
              pracy. Natomiast sam zus jeszcze zażądał od mojego pracodawcy moją kartę
              zasiłkową oraz jakieś zaświadczenie o zatrudnieniu.
    • sloniczka Re: Przestroga dla tych co na L4 29.05.06, 14:44
      to prawda co napisała gumik1
      ja jestem na zwolnienie od XI 2005 natomiast w ciaze zaszlam z grudniu i
      dopiero od grudnia L4 z B - ciężarna ale papiery skladasz najpozniej 4 tygodnie
      przed koncem 182 dnia wszystkich zwolnień - niewazne z jakiego powodu chyba ze
      miedzy zwolnieniami jest przerwa chyba 60 dni. Dokumenty skladalam w marcu i
      decyzja przyszla niedawno od kiedy i do kiedy jest swiadczenie rechabilitacyjne
      a pilnowac musialam sama mimo ze lezalam w spitalu czy łóżku
      pozdrwiam
    • lama69 Ile wynosi taki zasilek? 29.05.06, 15:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka