Dodaj do ulubionych

Alimenty-jak to wyglada

01.06.06, 14:18
Witajcie.
Mam pytanie.Jestem teraz w 26 tygodniu ciąży,okazało sie że bede
samotną mamą,ojciec dziecka ma 21 lat i studiuje,nie ma stalej pracy,jest na
utrzymaniu rodziców.Jak mam załatwic alimenty,juz niedlugo rodze,nie moge
zostac bez grosza a na pomoc czyjąkolwiek nie mam co liczyc.Boje sie ze on
nie bedzie placil alimentow,bo powie ze nie ma,studiuje i nie pracuje...co ja
wtedy zrobie,czy mozna sie starac o alimenty od jego rodzicow??Co powinnam
najpierw zrobic,na prawnika mnie nie stac wiec licze
ze moze ktos tu wie jak powinno wygladac postepowanie w takiej sytuacji.Z
góry dziekuje za pomoc.
Prosze nie usuwac mojego postu,szukam tez pomocy na innych forach ale jak
narazie z marnym skutkiem.Moze tu ktos bedzie wiedzial wiecej
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:26
      Obawiam się, że jeśli ojciec dziecka nie ma dochodów, to nie możesz się starać
      o alimenty od niego. A jego rodzice też nie musza CI płacić. Koleżanka jest w
      takiej sytuacji - i na szczeście dziadkowie płacą jej z własnej woli na
      wnuczka - ale nieregularnie, jak im się zachce.
    • lunarei Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:31
      Nie ważne czy zarabia, czy studiuje czy głupa będzie palił w sądzie, ma
      obowiązek płacić 50% kosztów utrzymania dziecka. Jak on nie ma można wyznaczyc
      jego rodziców, którzy mają obowiązek pokrywać zobowiązania tatusia wobec
      dziecka. Tak to wygląda w teorii, a praktyka zależy od sądu. Jeśli sąd zasądzi
      alimenty a tatuś nie będzie chciał płacić w pierwszej kolejności radzę udać się
      do komornika. Teraz komornicy mają więcej możliwości ściągania należności. No i
      to komornik pisze wniosek o zaliczkę alimentacyjną w razie nieściągalności
      tutusia. Szkoda, że to wszystko znam z autopsjiuncertain
      • lunarei Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:35
        Jeszcze dodam: mnie też nie było stać na prawnika. Pierwszy wniosek do sądu
        napisała mi prawniczka z miejscowego MOPSU. Potem już sama się wyżarłam. Szukaj
        informacji w necie, są gotowce. Razem z wnioskiem należałoby złożyć
        zaświadczenie o swoich dochodach, bodajże akt urodzenia dziecka, rozpiskę z
        kosztami miesięcznego utrzymania bobaska. Wzory znajdziesz w necie, ja
        znalazłam na gazetowym forum samotnych mam. Dowiedz się w MOPSIE jakie papiery
        potrzebujesz na rodzinne.
    • mw144 Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:33
      Widziałam kiedyś artykuł na ten temat na stronie www.e-prawnik.pl . Nie czytałam, bo mnie temat nie interesował, ale może coś tam zanjdziesz.
    • ashera Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:42
      Razem zwnioskiem o alimenty złóż wniosek zwrot kosztów opieki w czasie ciąży i
      połogu. Będzie też zapewnne sprawa o ustalenie ojcostwa. Ja pracuję jako radca
      prawny ale moja dziedzina to prawo handlowe, cywilne, w rodzinnym się nie
      orientuję ale w necie znajdziesz gotowe wzory wniosków.
      • ashera Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:44
        Jeszcze jednoalimenty mogą płacić dziadkowie, pamiętaj i tego się domagaj, jak
        nie potrafili wychować synka to niech teraz płacą - to taka osobista dygresja.
        • lulaa111 Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:48
          Dziekuje Wam bardzo.Czyli najpierw powinnam udac sie do MOPSu i tam starac sie
          o pomoc,tak??Tam mi powinni wszystko wytlumaczyc i pomóc??
          • magatrojmiasto Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:56
            Niedawno czytałam w "Angorze", że jeśli ojciec dziecka uchyla się od płacenia
            alimentów, to można je zasądzić nie tylko jego rodzicom, ale też rodzeństwu.
    • emilka9 Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 14:59
      Lulaa - napisz z jakiego jesteś miasta, być może będę mogła polecić Ci darmową
      pomoc prawną, z której sama korzystałam choć z innego powodu. Fakt, że ojciec
      Twojego dziecka nie ma zatrudnienia o niczym nie świadczy. Jeśli nie będzie
      miał dochodów wówczas złożysz wniosek o zasądzenie alimentów od dziadków, czyli
      jego rodziców. Sąd weźmie pod uwagę sytuację materialną: Twoją, ojca dziecka,
      Twoich rodziców i jego rodziców. Jeśli on nie będzie miał żadnych dochodów,
      wówczas sąd zasądzi alimenty od jego rodziców. Jeśli będzie miał a komornik nie
      będzie w stanie ich z różnych przyczyn wyegzekwować , dostaniesz zaliczkę z
      funduszu alimentacyjnego. Może być też tak, że Twój chłopak wyprze się
      ojcostwa, wtedy najpierw czeka Cię sprawa o ustalenie ojcostwa, na szczęście
      dla Ciebie bezpłatna. To tak dość prosto brzmi, ale nastaw się, niestety, na
      drogę przez mękę, niby w naszym kraju w teorii się poprawiło w kwestii praw
      matek ale w praktyce wygląda to tak, jak wygląda. Sądzę jednak, że dla dobra
      dziecka warto się pomęczyć. Pamiętaj jednak, że cokolwiek by nie mówił on czy
      jego rodzice, którzy mogą próbować Cię zniechęcić lub wręcz zastraszyć, prawo i
      racja jest po Twojej stronie. Walcz dla swojego dziecka.
      • lulaa111 Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 15:20
        Jestem z Żyrardowa
    • zielaka Re: Alimenty-jak to wyglada 01.06.06, 15:35
      Witam!
      Jeśli dzidzius się urodzi, to ojciec dziecka musi pójśc do USC i zapisać je na
      swoje nazwisko. Dopiero wówczas możesz złożyc pozew do sądu o alimenty, bo do
      tego pozwu potrzebny jest akt urodzenia dziecka no i udokumentowanie, że to jest
      tatuś. Jeśli on tego nie zrobi, to najpierw musisz złożyc pozew o ustalenie
      ojcostwa, a co za tym idzie pozew o alimenty. NIeważne, że tatuś nie ma
      dochodów, sąd bada potencjalne możliwości zarobkowe pozwanego tzn. czy jest
      zdrowy, jakie ma wykształcenie, czy ma majątek itp. Taki wyrok jest niezbędny do
      MOPR-u, jest podstawą otrzymania zasiłku z tytułu samotnego wychowywania
      dziecka, z czego wiem bez tego ani rusz (ale o szczegóły dopytaj w MOPR, bo w
      tej kwestii niewiele wiem). Jeżeli ojciec dziecka nie jest w stanie płacić
      alimentów, to wówczas można dochodzić alimentów od dziadków dziecka, ale należy
      pamietac, że są to alimenty uzupełniające i napewno nie będzie to jakaś duża
      suma, no chyba że dziadkowie sami zechcą łożyć na wnuka jakąś konkretną kwotę
      (taki pozew musisz złożyć oddzielnie, ale dopiero gdy zapadnie wyrok odnośnie
      alimentów od ojca) i pamiętaj, że Sąd może pytać dlaczego nie złożyłaś pozwu
      przeciwko swoim rodzicom, musisz powiedzieć, że oni jakoś ci pomagają (np.
      mieszkasz u nich, pomagają ci w opiece albo dają pieniądze itp.) Głównym
      zobowiązanym do płacenia alimentów jest ojciec dziecka. W pozwie o alimenty
      możesz również domagać się zwrotu kosztów poniesionych w czasie ciąży (tj.
      lekarz, witaminy, wyprawka dla dziecka itp.) Sąd zapewne będzie cię pytał na
      jaką kwotę oceniasz miesięczne utrzymanie dziecka i jeśli wg Sądu będzie ona
      adekwatna do wieku dziecka itp, to ojciec ma łożyć część tej kwoty, ale większą,
      bo oczywiście Ty jako matka również w inny sposób przyczyniasz się do utrzymania
      dziecka np. poprzez codzienną opiekę, wychowanie itp. dlatego tatuś musi
      nadrobić to finansowo. Takie pozwy zarówno o alimenty, jak i ustalenie ojcostwa
      składa się w Sądzie Rejonowym Wydziale Rodzinnym i Nieletnich. Jeśli masz więcej
      pytań, to pisz na maila zielaka@gmail.com, w miarę możliwości odpowiem na
      pytania, bo się trochę orientujęsmile Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • draugdur Re: Alimenty-jak to wyglada 02.06.06, 01:38
      wiem tylko tyle, ze mozesz sciagac alimenty o jego rodzicow jesli on nie ma z
      czego placic;wiem tez ze jesli dziecko bedzie mialo jego nazwisko(to nie to
      samo co uznanie ojcowstwa)to dostaniesz z MOPSu okolo 50zl. zamiast np.400zl.
      bo MOPS powinien ci pomoc.jesli studjujesz z uczelni tez mozesz dostac troche
      pieniedzy.
      Trzymaj sie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka