Dodaj do ulubionych

zwrot vat-u

22.06.06, 06:31
Dziewczyny, pamiętacie może do kiedy można domagać się od US zwrotu vat-u
(chodzi o faktury 2004, 2005, 2006- wprowadzono vat 22% na materiały
budowlane). Czy są jakieś druki odnośnie tego zgłaszania, czy robi się to w
formie podania?
Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • alua_mm Re: zwrot vat-u 22.06.06, 07:08
      Tu znajdziesz konkretne informacje:
      www.us.gniezno.pl/informacje/news35.html

dom.gazeta.pl/prawo/1,68408,3086497.html
      • ziazia17 Re: zwrot vat-u 22.06.06, 12:57
        Bardzo, bardzo Ci dziękuję
    • spacey1 Re: zwrot vat-u 22.06.06, 16:24
      Właśnie to robię. Czas jest do końca czaerwca. Dzwoniłam do US, mają specjalne
      wnioski (ale bardzo mało jest tam miejsca na faktury). Powiedzieli mi nawet, że
      PKWiU na fakturze nie jest onieczne, jeśli jest jednoznacznie określony artykuł.
    • spacey1 Re: zwrot vat-u 22.06.06, 16:26
      Nie widzę w linku od koleżanki pełnej listy artykułów z numerami PKWiu, jeśli
      byś taką potrzebowała, daj znać, a znajdę odpowiedni link
      • ziazia17 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 06:42
        jeśli mogłabyś przesłać mi tę listę, to bardzo Cię proszę. Nie mam jeszcze
        pojęcia o tych numerach, na razie muszę dziś przeżyć zakończenie roku szkolnego,
        we wtorek radę i biorę się za wyciąganie kasy od US. Nie wiem tylko, czy mi coś
        wogóle wypłacą. Dostaję rokrocznie zwrot całych zaliczek swoich i męża i tak
        będzie parych ładnych lat (ulga budowlana), a podobno urząd nie może oddać
        więcej niż się do niego wpłaci w danym roku. Więc, albo przedłuży mi się o
        kolejny rok spłata przez urząd, albo to jaką inna kaska.
        Pozdrawiam Magda
        • spacey1 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 10:07
          Ale to nie ma nic wspólnego z podatkiem dochodowym, więc nie łącz tego ze
          zwrotami tego odatku. To jest podatek VAT, który przecież płacisz w zakupionych
          artykułach.
          Postaram się dać link do listy jeszcze dziś.
    • aga1754 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 12:12
      witam. mam ten sam problem. wymienialismy okna na plastiki i podobno nie mozna
      ich odliczyc tylko drewniane. czy gdzies dokladnie jest to opisane czy poprostu
      ktos wprowadzil mnie w blad.no i jakis symbol jest tez potrzebny chyba.
      podpowiedzcie jak to jest z tymi oknami. bo nie wiem czy zdaze odpisac jesli to
      mozna skladac do konca czerwca. i jesli nie zloze czy to przepadnie?
      pozdrawiam. aga
      • spacey1 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 12:33
        Podaję link do inform,acji na ten temat. Na dole jest link do pliku z pełną
        listą materiałów. Lista ta jest sporządzona według numeru PKWiU. Na fakturze
        powinien być pdoany tenże numer. Ale w urzędzie skarbowym mi powiedzieli, że jak
        nie ma, a jest towar jednoznacznie opisany, to może być (ale to pewnie każdy
        urząd inaczej powie). Jeśli urząd będzie wymagał PKWiU a na fakturach nie
        będzie, to trzeba się zwrócić do sprzedawcy, aby uzupełnił.
        Jeśli nie złożysz do końca czerwca, to przepadnie, no chyba, że przedłużą
        termin, ale na razie nie przedłużyli.
        Moja rada: złożyć cokolwiek, wypełniony wniosek, kopie faktur, a jak będzie
        czegoś brakowało, to urząd wezwie do uzupełnienia. Ale już będziesz bezpieczna,
        bo złożyłaś w terminie.

www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/jak;odzyskac;vat;za;materialy;budowlane,86,0,133718.html
        • beba72 Re: zwrot vat-u 26.06.06, 10:15
          Mała poprawka: termin czerwcowy dotyczy tylko i wyłącznie remontów i budowy
          które zakończły się do 31.12.2005r.!!!! Liczy się po prostu 6 miesięcy od
          zakończenia prac.
      • spacey1 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 12:36
        w tym wykazie występują tylko okna drewniane, zapewne dlatego, że plastikowe już
        wcześniej miały stawkę VAT22%, więc po wejściu do Unii nic się nie zmieniło.
        Więc nie mają od czego zwaracać różnicy. Nie jestem pewna, ale chyba tak było.
    • mama.szymona Re: zwrot vat-u 23.06.06, 17:44
      Czy VAt za farby można odliczyć?
      • spacey1 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 19:05
        Nie, akurat za farby nie.
        • zuzka2004 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 21:18
          nie okna plastikowe przed wejsciem do UE miały VAT 7%
          • spacey1 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 21:19
            a teraz?
    • mamadasia5 Re: zwrot vat-u 23.06.06, 22:32
      wejdź na mf.gov.pl i tam po lewej stronie są Informatory
    • maggs1 Re: zwrot vat-u 25.06.06, 11:51
      Okna plstikowe też mozna odliczyć, mieszczą się tylko pod inną pozycją wykazu - w mat. z tworzywa sztucznego. Jak jeszcze coś to pytajcie - siedzę w tym. pozdrawiam.
      • spacey1 Re: zwrot vat-u 25.06.06, 12:39
        A piekarnik elektryczny i farby?
        • maggs1 Re: zwrot vat-u 25.06.06, 13:41
          Farby nie, a piekarnik tylko jeżeli jest to piekarnik w kuchence gazowo-elektrycznej.
    • aga1754 Re: zwrot vat-u 26.06.06, 10:31
      chcialam wszystkim e-mamom podziekowac za pomoc. okna plastikowe faktycznie da
      sie odliczyc jeszcze raz bardzo dziekuje. pozdrawiam aga
      • yomama program do wyliczenia "zrot vatu" 26.06.06, 21:21

• yomama Re: program do wyliczenia "zrot vatu" 26.06.06, 21:22
          podatki.pl/zwrot/program.php5
          ups...przepraszam za szybko enter wlaczylamsmile
    • uwa5 Re: zwrot vat-u 28.06.06, 23:06
      czy można odliczyć panele podłogowe i styropian?
      • uwa5 Re: zwrot vat-u 28.06.06, 23:23
        uwa5 napisała:

> czy można odliczyć panele podłogowe i styropian?
        już doczytałam ze można.
        a co z matą pod panele?

• pucaluta Re: zwrot vat-u 29.06.06, 23:27
        czy wpisujecie, że zakończono inwestycję czy nie?? Ja robiłam remont, ale nigdy
        nie wiadomo, może jeszcze coś będziemy robić i pomyślałam, że może warto
        zostawić otwartą furtkę na kolejne odliczenia w następnych latach?
        pomocy!
        • beba72 Re: zwrot vat-u 30.06.06, 10:26
          Wpisanie zakończenia inwestycji nie zamyka możliwości występowania o
          zwrot VAT-u.!!!!!!!!!!! Zwrot obejmuje wydatki do końca 2007roku
          • maggs1 Re: zwrot vat-u 11.07.06, 20:15
            Panele podłogowe i styropian - tak. lepiej wybrac opcje składania wniosku raz w roku a nie po zakończeniu inwestycji, jednak osoby, które miały budowę oczywiście muszą trzymać się dokumentów. jeżeli chodzi o remont można by uznać za całość inwestycji coś, co było wykonywane przez ubiegłe lata no i po prostu nadal się ciągnie. Przecież nie chodzi tu o sam fakt zakupienia czegoś a wykonania więc nie jest to łatwe do sprawdzenia kiedy np ktoś położył płytki.
            Najlepiej ptyać w swoim urzędzie jak to jest interpretowane, u nas tak. Jedno jest pewne - 3 lipca upłynął termin na składanie wniosków dla tych, którzy zakończyli inwestycję do końca 2005 roku. Cała reszta może składać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka