anna_13 30.09.06, 22:21 Dziewczynki, proszę podpowiedzcie, jakie dokumenty i akcesoria potrzebne są do chrztu. Mieszkamy w Warszawie, ale chcemy ochrzcic Mała w Olsztynie, gdzie braliśmy ślub. Dzikuję za podpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beniusia79 Re: co potrzebne do chrztu? 01.10.06, 10:48 najlepiej zapytaj sie ksiedza, ktory bedzie chrzcil dziecko.mysmy potrzebowali zaswiadczenia od chrzestnych, ze sa wierzacymi ludzmi, ze chodza do kosciola i ze byli u spowiedzi. do tego szatke do chrztu dla Malej i swiece. musielismy takze zaliczyc nauke przed chrztem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: co potrzebne do chrztu? 01.10.06, 13:27 Akt urodzenia dziecka też musiałam dostarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gronka Re: co potrzebne do chrztu? 02.10.06, 23:02 - akt urodzenia - zaświadczenie z parafii chrzestnych, że są osobami wierzącymi i praktykującymi (to zależy od parafii) - kartka do spowiedzi dla chrzestnych i dla rodziców (to zależy od parafii) - pozwolenie na piśmie z Waszej parafii na przyjęcie sakramentu chrztu w innej parafii - biała szatka i świeca Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gronka Re: co potrzebne do chrztu? 03.10.06, 00:41 O ślub kościelny tylko nas pytał, kiedy i gdzie go zawarliśmy. To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: co potrzebne do chrztu? 02.10.06, 23:50 Ja miesiąc temu byłam chrzestną. Nic nie musieliśmy mieć. Ani kartek ze spowiedzi, ani zaświadczeń z parafii. Tylko biała szata i świeca. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: co potrzebne do chrztu? 03.10.06, 11:11 Zgodę na chrzest poza swoją parafią (czyli tą, w której jesteście zameldowani na stałe, bo USC udostępniają informację o zameldowaniu parafiom), akt urodzenia dziecka (chyba, ale głowy nie dam), chrzestni potrzebują zaświadczenia ze swoich parafii, że są wierzący i praktykujący, chyba że są z parafii, w której odbywa się chrzest (ksiądz który rejestruje dane zna ich) lub przed samym chrztem przystąpią do spowiedzi (to jest dowodem bycia praktykującym, moja siostra tak zrobiła). nie potrzebujecie aktu ślubu, ale będziecie pytani o datę i parafię, w której był ślub. Potrzebne też będą świeca i szatka (zwyczajowo chrzestny kupuje świecę, chrzestna - szatkę). Odpowiedz Link Zgłoś